Viimane kustutab lennujaamas tuled

"opex"
Puhta pekkis jälle, RIIGIKAPITALISTIDE sigaduste teema võiks see küll olla, mitte faking IT tuba jälle kus jutt kaablitest, ruuteritest ja protokollidest. Räme kopp on ees iga teema muutumisest IT-teemaks LHV foorumis.

Nohikuuuuuud!
"raulir"
[...]
See oli nii 24 a tagasi kui ka veel isegi praegu (nagu juuresolevalt illustratsioonilt näha) probleemiks, et tavainimene ja tavapoliitik ei tajunud seda sidet.

...ütleb raulir enesekindlalt, sest kuna ta on elukutseline IT-line, keerleb kogu maailm muidugi ümber tema - ja postitab neli minutit hiljem uudise, kus pole IT-st sõnagi
"raulir"
JOKK ja raha omadele? Teadlased kahtlustavad teadusrahade jagamisel huvide konflikti ja korruptsiooni

Prokuratuur - 75 000 000 EUR on nii pisike summa, et uurimist ei tasu alustada - uurimine on väga kallis toiming ja maksumaksja raha ei tasu nii pisikeste asjade peale kulutada. Oleks siis, et oleks ebaseadusliku 9 EUR juukselõikuse kahtlus!

Paistab, et toimiva lingi postitamine ei ole IT-spetsialistile jõukohane, aga ma lahke inimesena aitan ....

JOKK ja raha omadele? Teadlased kahtlustavad teadusrahade jagamisel huvide konflikti ja korruptsiooni
Nagu lusikas kõrvaauku on tänane jama Frankfurdi lennujaamas, kus kopp kaevas netikaabli juppideks ja kõik lennud on tühistatud. Ei saabu ega välju loomulikult ka Tallinna lend. Lubatakse ööpäeva jooksul korda teha. Ja seejärel tuleb otsa reedene lennujaamatöötajate streik.
Uhuh. Dubleeritud sõltumatute teenusepakkujate side, mõlemad (kõik?) samas kraavis. Seilasime, teame.
"zuckerblaum"
Ma olen võibolla täiesti valesti asjadest aru saanud, aga kas tõesti on riigikogu komisjoni rida näpuga järge ajada, milline aadress missugusele internetiseerijale kontsessioonilepingus on välja jagatud?
Siiani on mu ettekujutus, et sellised küsimused on täittevvõimu, ehk täpsemalt mingi konkreetse ministeeriumiametniku vastutus.
// püüdmata vähimalgi määral varjata oma masendustunnet erakondade taburetipikkuste pinkide osas, kus EKRE on küll kõige värvikam, kuid kahjuks kaugeltki mitte ainuke esindaja.

[quote]Euroopa Liidu asjade komisjon on alatine komisjon, millel on Riigikogus Euroopa Liidu küsimustes otsustav ja koordineeriv roll. Erinevalt teistest alatistest komisjonidest võivad Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed kuuluda samal ajal mõnda muusse alatisse komisjoni. Samuti võivad sellesse komisjoni kuuluda Riigikogu juhatuse liikmed. Komisjoni seisukohtadest juhindub Euroopa Liidu küsimustes ka Vabariigi Valitsus.[/quote]

Nende komisjonidesse kuuluvate päkapikkude ülesanne on konkreetselt olla kursis, saada aru mis mõju mingil teemal võib olla ning siis vastu võtta suunavaid otsuseid. Kuna koalitsioonil on enamus, siis komisjoni arvamus on valitsuse nägu. Ehk siis mis seos on jpedro poolt lingitud artikliga.

Mis puutub nt internetiseerijaid jne - kui sul Riigikogus tantsivadki pehmelt öeldes debiilikpäkapikud, kes sisulise töö tegemise asemel lolli mängivad, siis on igasugustel kõrvalistel tegelastel selle võrra lihtsam oma Riik-riigis süsteeme sisse seada. Realistina saan aru, et mingi ports sellist rehepaplust on oodata, kuna elu on selline aga teatud valdkondades paneb imestama, et mis kuradi värk toimub. Selektsioon kergesti ära tinistatavaid inimesi võinii.
"Henno Viires"
"raulir"

Prokuratuur - 75 000 000 EUR on nii pisike summa, et uurimist ei tasu alustada - uurimine on väga kallis toiming ja maksumaksja raha ei tasu nii pisikeste asjade peale kulutada. Oleks siis, et oleks ebaseadusliku 9 EUR juukselõikuse kahtlus!

Paistab, et toimiva lingi postitamine ei ole IT-spetsialistile jõukohane, aga ma lahke inimesena aitan ....

Tänan.
"jpedro"
"opex"
Puhta pekkis jälle, RIIGIKAPITALISTIDE sigaduste teema võiks see küll olla, mitte faking IT tuba jälle kus jutt kaablitest, ruuteritest ja protokollidest. Räme kopp on ees iga teema muutumisest IT-teemaks LHV foorumis.

Nohikuuuuuud!
"raulir"
[...]
See oli nii 24 a tagasi kui ka veel isegi praegu (nagu juuresolevalt illustratsioonilt näha) probleemiks, et tavainimene ja tavapoliitik ei tajunud seda sidet.

...ütleb raulir enesekindlalt, sest kuna ta on elukutseline IT-line, keerleb kogu maailm muidugi ümber tema - ja postitab neli minutit hiljem uudise, kus pole IT-st sõnagi

Raha on tänapäeval ka IT :)

Aga ju siis seda probleemi ikkagi pole, mille üle opex kurtis. Ma isegi ei saa aru, mile üle sa kurdad?
Siin tegutseb väike, aga häälekas rahvuslastest itineegrite patriarhaalne sootsium (offf, raulir, zuckerbaum, ziff, jne), kes muudab iga teema vältimatult mingiks tüütuks tehnojuraks, segatuna reformierkonna tampimisega.
Sest kõik taandub lõpuks ühtedele ja nullidele ning elu mõte on 42
"tonis"
Mul on kaks erinevat valguskaablit kahe erineva lepiguga. Turvalisuse mõttes.
Aga ma jään oma oletuse juurde, et kaablid on surnud tehnoloogia. Ja raske uskuda ,et keegi seda hetkel veel arendab. Oletuse ja usu baasil ma muidugi ei investeeri.

Loodetavasti tulevad ikka mööda sama kanalit? :)
Mul butiik pakub teenust, kus on vajalik 24/7 kättesaadavus ka pimedas ja elektrita olekus. Selleks sai 1 optika tellitud otse suure telco majast, kus on 24+h generaatoriga toide tagatud tema seadmetele, omal on upsitud ja genekaga toide ning lisaks erinevate operaatorite xG ruuterid Wifi tekitamiseks. Teist optikat pole mõtet tellida, kuna tuleks ikka samas kraavis ja optika katkeb enamasti 2 põhjusel:
- kopa või labidamees
- hiired
Enamus mäletab aega, kui tuli EDGE (2G data) ja alustati 3G ehitust (siin samas foorumis võib leida sõnavõtte, miks sellist kiirust telefoni on vaja) ja kuidas tundus, et see on jube kiire. Siis said kõik naabrid ka endale moodsa telefoni ja oligi antennist tulev maht täis, tulid 4g ja tuleb 5g ja võibolla veel mõned geed. Küll see õhus olev riba saab kohe varsti taas täis, kuna see on suuresti jagatud kasutajate vahel mingi km2. Optika on ainult SINU kuni ISP-ni, ehk jagamise koht on tunduvalt hiljem ja garanteeritud maht parem.
M@ sidemees aastast 1993

mykoloog, tegelikult taandub kõik lõpuks direktiividele ja elu mõte on banaanikõverus?
"Mardike"
Teist optikat pole mõtet tellida, kuna tuleks ikka samas kraavis ja optika katkeb enamasti 2 põhjusel:
- kopa või labidamees
- hiired

Sekundeerin. Kunagi sai ühe suurettevõtte IT ja andmeside lahendustega natuke sekeldatud ning neil oli täitsa tõsine probleem sekundaarse ühenduse loomisega. Telkod pakkusid küll, aga kõik kiud jooksid samades kraavides-torudes.
Pika pusimise peale õnnestus neil lõpuks luua mingi lahendus mis jooksis mingis teises kraavis :)
No üks võimalus on torgata optika ots MITTE-Telia külge ja teine ots susata Telia L1 peal 5G laadse tootega realiseeritud MPLS pilve. Viimati venitas see MPLS ilusti 500M välja ja redundantsus peaks juba tehnoloogiaga tagatud olema.

P.S. ma loodan, kui parafraseerida klassikuid, et kolonel Opex lõhkeb metiskust vihast.
"Mardike"
Jep. Saan aru küll, et kaitse on mu tänavate ja kodu tehnika piires. Aga on olnud juhuseid, kui need kõrbevad vms. Eks moblaga saaks ka midagi arvutisse läbi 5g. Aga sessiooni ajal katkemine võib olla väga närvesööv.

Mardike: Sa palju traatidega tegelenud, mis sinu arvates on mõistlikum, kas kaableid vedada või satelliitside?
Pool Eestit ei saa interneti, Starlingi taoliseld lahendavad asja kohe, ühe foorumikülastaja jutu järgi kaablid viibivad 24 aastat. Ma ei saa kaabli loogikast aru. See tundub nagu akveduktide ehitamine peale toru leiutamist.
MPLS puhul võib su dubleeriv ühendus joosta isegi samas kius! Nähtud :)

Kunagi töötasin ET-s ca 3a ja mu ülesandeks oligi suurklientidele erinevate eriti kindlate ja läbipaistvate lahenduste ehitamine ja tehniline haldamine, VPN, high availability jne. Ütleme nii, et see teine osakond, kes ühendusi pakkus, see ikka valetas küll, et mis kus jookseb ja kas neil tegelikult ka asjad dubleeritud olid.

Samas see ei ole Eesti spetsiifiline probleem.

Aga räägiks nüüd lennujaamast ja tuledest?
"tonis"
Mardike: Sa palju traatidega tegelenud, mis sinu arvates on mõistlikum, kas kaableid vedada või satelliitside?
Pool Eestit ei saa interneti, Starlingi taoliseld lahendavad asja kohe, ühe foorumikülastaja jutu järgi kaablid viibivad 24 aastat. Ma ei saa kaabli loogikast aru. See tundub nagu akveduktide ehitamine peale toru leiutamist.

Kuskil kaugel metsas on andmeside läbi õhu (sat, 4g, 5g vms) paratamatus. Kohtades, kuhu kannatab traati või klaasi vedada on see alati ja igal juhul parem lahendus.
Eeter on jagatud ressurss ning vaatamata tehnoloogia arengule jääb see nii olema. Sinu juurde laekuv traat/klaaskiud on ainult Sinu kasutuses kuni järgmise võrgusõlmeni. Ja see on arvestatav erinevus, eeldusel loomulikult, et võrk on vähegi normaalselt ehitatud.

Sekundeerin raulir - le. Andmeside tehnilise poole arutelu võiks jätkuda tehnika/it sektori kurilkas.
Siseruumides on kõigil wifi, kuigi traat oleks ju kiirem? Miks see loogika mujal ei kehti?
Ma väidan et tehnoloogia on peagi seal, kus läpakas ja telefonis on satelliitside ja traadid unustatakse. Paljud leiutised on alguses harjumatud, aga see mõte siin pole eriline leiutis vaid fakt mis ju osaliselt juba töötab. Natuke on lihtsalt veel aega vaja.
Ma pole mingi eetri teadlane aga ilmselt saab eetrit tehnoloogiaga lõpmault jagada.
Tõstsin tonise viimase kommentaari kurilkasse. Vastused ja edasine arutelu palun simna.
"tonis"
Interneti kaablite aeg on läbi. Hetkel Starlink on kohal, küllap tuleb teisi ka. Traadi tehnoloogia on juba täna minevik.
Ilmselt uuritakse hetkel võimalusi kuidas elektrit ilma traadita edasi anda. Me siin oleme tarbija rollis, innovatsioon toimub mujal.
Nii et "Mõtlev Kodanik" pigem ehitab endale mänguma, kus ta oskab tulevikku ennustada ja teenib seal, mitte ei tegele vanade tehnoloogiate ja toetuste kerjamisega.

Füüsiline kandja optilise kaabli näol lahendab ära nii palju probleeme, et selle ärakadumist ei ole niipea ette näha.