Valitsus hapneb (Lihula)

Atoneni kummalised vägikaikaveod praamidega on juba harjumuspäraseks muutunud, kuid nüüd siis Lihula juhtum. Miks üldse valitsus lubas mälestusmärgi üles panna ja siis selle nädala pärast maha võttis? Miks ei võetud siis maha samas Lihulas asuvad Nõukogude sõjameeste mälestusmärki?

Sellel “natsimeelsel” mäletsusmärgil oli kiri “Eesti meestele, kes sõdisid 1940-1945 bolševismi vastu ja Eesti iseseisvuse taastamise nimel”.

Valitsusel oli väga raske leida argumente keelamaks selle mälestusmärgi ülespanekut. Viimati väljakäidu - mälestusmärk pandi ilma loata riigi maale - on lausa ohtlik, sest see ei ole "argument", mis tulipäid tagasi hoiab. Tulevad uued märgid.

Mis nõukogude märke puudutab, siis teatavasti selle rezhiimi tegude kohta ei ole rahvusvaheliselt veel hinnangut antud, natsismi kohta aga küll. Ma saan nendest märgi panijatest aru, aga terves Euroopas, Põhja-Ameerikas, mitte ainult Venemaal, ei leia meie selgitus mõistmist. Sellel mälestusmärgil oli sõjamees SS-mundris, kui oleks piirdutud üksnes tekstiga, siis nii suurt rahvusvahelist kisa ei oleks tekkinud.

Ma väga loodan, et kõik saavad aru miks valitsus oli sunnitud selle märgi ära koristama. On oluline aru saada, et see märk kujutas endast ohtu Eesti rahvuslikule julgeolekule. Arvamused, et me võime teha omal maal, mis pähe tuleb on lihtsameelsed. Sellised kaasused kasutatakse ära Vene demagoogide poolt, mis võib lõppeda Eesti jaoks kas osalise või täieliku isolatsiooniga (tuletage meelde Austriat, vaadake Valgevenet). Ma usun, et kõik saavad aru kui ohtlik on Eestisuguse väikeriigi jaoks isolatsioon. Me elame karmis maailmas.
Sel valitsusel küll pikka pidu ei ole ja tahaks näha mis RP järgmine toetusnumber on (mitte et need numbrid teab kui adekvaatsed oleks). Kui eestlased nüüd vähegi näitavad, et nad päris lambakari ei ole, siis võib selle partei ja ilmselt ka valitsuse ära unustada.
Möll selle üle alles algab, et venelased võivad oma (kuri)tegudega võõras riigis laiutada ja selle sama rahva ees, kelle suhtes neid tegusid toime pandi, samas kui (ok, nats küsitavas kontekstis) eesti inimestele püstitatud mälestusmärk kistakse maha.

Kui pronksõdur jms selle tulemusel kaovad, siis oli Lihula samba püstitamine muidugi nutikas provokatsioon, sest muidu ei oleks vene kividele küüsi taha saanud. Aga nad ei kao.
Elame karmis maailmas - no seda enam tuleb ka enda eest seista! Nii et siis saksa munder ei ole aksepteeritav, aga nõukogude munder Tõnismäe pronksmehel küll. Natsismi mõistame hukka, kommunismi aga mitte. Natside tapetuid leiname, kommude poolt tapetuid (keda oli rohkem) mitte?
Mina sellise asjaga nõus ei ole.
Minu toetus kuulub küll pigem Partsile ja veidi kahju et Sinimägede 60 aastapäeva mälestustest on pead tõstmas kohalik natsionalism. Partsile kuulub käsk kuju maha võtta, politseile aga teostus, kohalikule rahvale aga au peksta segi paarkümmend politseiautot.
Minu arvates käitus valitsus hüsteeriliselt - oleks võinud enne jõuga samba kallale minekut käskida Madisson&Co'l see sammas riigi maalt eemaldada - tuginedes just asjaolule, et tegemist on loata püstitatud rajatisega. Kui seda käsku poleks täidetus, siis võinuks rahulikult keset päeva minna ja selle samba veoauto kasti tõsta.

Niiviisi, õhtul (salaja), sammast maha võtma minek meenutab väga ühte teist võimu.

Võõrriigi mundrites kujud võiksid aga kaduda ka Tallinnast.
Miks ei ole Tartu Ülikooli tagant veel seniajani koristatud võõrvalitseja Gustav Adolfi sammast?? Selline sammas ei lähe mitte.
Mul on küll tunne, et kui midagi siin kohalike äärmusrahvuslaste populaarsust tõstab, siis pole see mitte eestlaste natsimeelsus, nagu mõned väidavad, vaid pigem valitsuse ja üksikute "intellektuaalide" debiilne tegevus, nagu näiteks Raua&Co kära Aadu särgi üle.
Ma usun et kui 2 kuud tagasi, oleks Eesti Iseseisvuspartei saanud ehk tuhat häält valimistel, siis nyyd võivad nad vabalt saada 20 tuhat või rohkemgi.
Lisaks on suudetud Eestist edukas mulje jätta kui natsirahvast. Aga ma ei imestaks kui mõned kireksid rõõmsalt, kuidas neilõ nnestus paljastada pahades eestlastes valitsevat natsimeelsust ja homovastasust.
Öökima ajab.
Üks-kaks-kolm on siia tulnud sõnad natsionalism ja äärmusrahvuslased. Mulle tundub, et vähegi sirgem selg saab kohe sellised süüdistused külge. Lihula teemast küll natuke kõrvale, aga just seda sõnadevalikut käsitles üks hiljutine lugu Ekspressis (point siin:)

Lääs on jõudnud sinnani, et igale patriootlikule mõtteavaldusele poogivad oponendid kohe külge svastika. Kui pidada le Peni, Jörg Haiderit ja Franz Schonhuberit äärmuslasteks, kes on siis Euroopa moslemite usujuhid? Londoni moshee imaam sheik Omar Bin Bakri on otseselt seotud al-Qaida abistamisega ja kuulutab: ”me asendame piibli koraaniga, ... muudame Suurbritannia Bosniaks”. Venemaa juhtiv imaam Talgat Tad˛uddin kuulutas vene moslemite nimel välja d˛ihaadi (püha sõja) USA-le 2003 märtsis. Ottawa imaam Gamal Solaiman kutsub üles „võitlema ameeriklaste vastu küünte ja hammastega.“ Katoliikluse kantsis Roomas asuva Euroopa suurima mošee imaam Abdel-Samie Mahmoud Ibrahim Moussa julgustab eneseõhkimist Iisraelis – see olevat sõja tallermaa. USA moslemite liider Louis Farrakhan on neegermoslemid kuulutanud ülimaks rassiks. Islami fudamentalistide vaimse isa Hasan al-Banna lapselaps, intellektuaalidest euromoslemite esindaja Tariq Ramadan kuulutab kristluse hävingut ja tekkiva vaakumi täitmist islamiga.

Lugu ise pikalt:
http://www.ekspress.ee/viewdoc/77A313210CD2C664C2256EE70046B759

Ehk siis rahvuslusele ja patriotismile kleebitakse vabatahtlikult negatiivne varjund külge, andes käest ära see, millega rahvas ennast üldse kaitsta saab, oma põhimõtted ja aated.

Ja nii need moslemid ja venelased sõidavadki järjest nõrgukestest üle. Üllar Petersoni teooria kohaselt hiljem ka moslemid omakorda venelastest, aga see mind küll ei lohuta.
Väga kõnekas on ka see, et üle poole peaministri külalisteraamatu kannetest on täidetud täna:
http://www.peaminister.ee/?id=4531&page=0
// Minu toetus kuulub küll pigem Partsile ja veidi kahju et Sinimägede 60 aastapäeva mälestustest on pead tõstmas kohalik natsionalism.//
AloV, kas Sa ütleksid ehk,milles see väljendub või mulised niisama?
Ma arvan, et enamus inimesi, kes Lihulas mälestusmärgi mahavõtmisel märatsemas käis oli suht savi mis mälestusmärk see oli. Peasi, et märatseda sai ja menti kividega loopida ning pärast laua viina(tartu limps pealejoogiks) juues rääkida, et viskasin menti kiviga ja siis sain kumminuiaga pähe ka veel pealekauba. Lõpp lahe. Rahval on actionit vaja ja seda neile pakuti. Enamus inimesi kes seal märatsesid ei oma mälestusmärk ilmselt mittemingisugust tähendust. Paljud ei tea sedagi, kuna Eesti taasiseseisvumine oli ja siis minnakse märatsema mingi ausamba pärast, millest teatakse veel vähem.
Valitsuse hapnemisest on asi kaugel. Madisson võib kõll olla "õige eesti mees ja ka muidu vahva sell", kuid oma teoga tegi ta Eestile ja eestlusele ikka suhteliselt palju kahju. Ma ei pea siin silmas ainult seda, et jälle mängiti Venemaale kätte trumbid rahvusvahelisel poliitikamaastikul meie ründamiseks ja Eesti="kohalikke venelasi silmitult vihkav riik" sentimendi viljelemiseks, vaid et sellised teod muudavad märksa tõenäolisemaks kohalike veneparteide taassisenemise Eesti poliitikasse ühtse ja märksa Eesti-vaenulikuma jõuna. Ja seda meil küll vaja ei ole, et enda tagaõuele kasvatada noortest eestivenelastest "võitlusgrupp" lihtsalt selle pärast, et "selg on vaja ju kindlasti sirge hoida". Vana generatsiooni maailmanägemust isakesest Venemaast me muuta ei suuda ning pikemas perspektiivis ei ole see ka oluline. Siiski peaksime arvestama sellega, et kohalikud venelased tahavad siiski tunda ennast võrdväärsete kodanikena ja kui neile konkreetselt võrdub saksa sõduri mundris mees mälestusmärgil nende kui vene rahvuse vastu suunatud sõnum, siis jumal küll, jätame selle üles panemata!

Sellega ma olen nõus, et tegelikult peaks ka punaarmee mälestusmärgid eemaldama. Siis probleeme vähem ja kellelgi ei ole võimalust ära kasutada argumenti - aga neil ju on ja meie tahame ka ühte! Mis Gustav Adolfi mälestusmärki puutub, siis minu teada asub ta Tartu Ülikooli maal ning kuulub TÜ-le ning on püstitatud GA-le kui isikule, kes rajas vastava asutuse Tartusse. Juhtumisi oli ta ka Rootsi kunn ja seeläbi Eesti riigi valitseja ja anastaja. Ja Rootsi valitsusaega ei ole minu teada kuritegelikuks kuulutatud.

B.
NLi pole ka ametlikult kuritegelikuks kuulutatud....
Krt see madisson õhutab neid tolguseid, minu toetus Partsile samuti
nõustun Alo V, celera, Buhveti ja rick12 arvamusega ...

Enamuse Lihulas märatsenud rahva jaoks ei olnud mälestusmärgil mingit tähtsust - see oli võimalus end välja elada taas kord, tuletan meelde, et Lihula kant oli euroreferendumi eel Madissoni eestvedamisel ka eurovastaste peamisi kantse Eestis ja meenutades kohalikult rahvalt võetud intervjuusid ja muid pressis ilmunud lugusid tuleb tõdeda et sama seltskond jälle hoos, :(

Muide, ei mäleta kahjuks kas Tiit Madissoni KGB toimik peale selle varastamist Tiidu poolt ka tagasi saadi ... kes mäletab täpsemalt seda lugu kui Tiit EV algaastatel toimikuga tutvumas käis ja läbi akna plehku pani?
Huvitav oleks kuulata kellegi arvamust, kes selle aja läbi elas kunagi. Vaevalt, et siin sõnavõtnud nii vanad on. Ilmselt nende jaoks on ka see väga valulik teema ja Lihula mälestusmärk vanade haavade lahtikiskumine. Peaks ise ka seda vanaema-vanaisa käest küsima, aga otse ka ei julge küsida. Peab kuidagi delikaatselt teemasse minema. Kui kellelgi on midagi kirjutada selle aja läbi elanud inimeste lugudest-arvamustest, siis võiks ju teada anda siin. Saaks objektiivsema ülevaate asjast. Kui ise midagi teada saan, eks kirjutan siin
Kord vaadanud pedofiilid, et nad tegutsevad liiga väiksel maalapil.
Nad läksid jõuga ühte küla vallutama.
Samuti vaadanud nekrofiilid, et nende tegutsemisraadius on liiga väike.
Nad sõdisid seal külas pedofiilide vastu.
Hiljem olnud seal külas ausammas pedofiili särgis mehest, kes sõdis nekrofiilide vastu.
Too sammas ärritanud paljusid.
Siis tahtnud aga keegi püstitada ausamba nekrofiili mundris mehest, kes sõdinud pedofiilide vastu.

Miks ei võiks parem võtta ühe perversse samba lihtsalt maha, et mitte hakata teise jälkuse kaudu peale lahingut kekslema esimese vastu?
Oi neid Lihula ekstreemsportlasi küll...
kysimus on selles, kas seista enda eest v6i olla tark, diplomaatiline.
keegi pole ära lämbunud oma eneseuhkuse allaneelamisse..
aga ilma enda eest seismata ei ole respekti, ja respektita ei ole meest..

abeiski v6rdlus on yöäk.
s6duritel vaevalt sisemine sund oli tappa. tappa teist eestlast teise riigi väes seda enam.

minu vanaema vend oli ka ss'is, jäi kadunuks. nats ta kohe kindlati ei olnud!
lugudest niipalju, et ss ohvitserid olid yhed viisakamad, kultuursemad s6jamehed 2. maailmas6jas..

minuarust oleks parts möla asemel kohe ytlema, et maailm ei saa aru meist,
ja see ausammas teeb eestile kahju. et mingi riigimaa jne asemel öelda otse välja, kasvoi tv esinemises, et värk on selline ja see on teie huvides. kahjuks peetakse rahvast idioodiks.

noh et me teeme tulevikus ausamba, aga ilma natsisymboolikata.
punas6duril t6nismael pole ka viisnurka.
rõve võrdlus? tõesti, see on jälk.
minu ema oleks väikse tüdrukuna 49. koos oma õega küüditatud, aga juhtumisi olid külas.
vanaisa sai metsavennana talvel kuuli, arstile ei saanud minna, ravimeid polnud - suri kopsupõletikku.
kaks vanatädi olid siberis, mõlema mehed surid seal.
ühe vanatädi poeg sõdis Vene pool, teise vanatädi poeg Saksa pool.
kui metsas polnud, siis lihtsalt võeti sind sinna.

Lihtsalt osad neist inimestest on maininud, et tuleks kogu viisnurga või haakristi sümboolika ja sellega seonduvad mundrid sammastest eemale hoida, siduda üksnes Eesti pürgimustega Teises Maailmasõjas. Anna andeks riq, aga mulle on jäänud mulje, et nii viisnurk kui haakrist on väga jälgid asjad.