Tuludeklaratsioon 2012

Viimase lausega "saadud tulu maksustatakse investeerimiskonto väljamaksete hulgas" on ju kõik öeldud.

Muide, kui rääkida maksustatud ja maksutamata tulust, siis ei teeks paha täpsutada, kelle jaoks maksustatud (nt dividendi väljamakse on seda maksva Eesti äriühingu jaoks jaoks maksustatud - dividendi väljamaksmisel peab äriühing tasuma tulumaksu) ja kelle jaoks maksutamata (nt Eesti äriühingult saadav dividend on saaja jaoks maksutamata).
Algul oli plaan kasutada ka uut investeerimiskonto süsteemi aga kuna asi kiskus väga segaseks otsustasin jätkata vanaviisi. Nüüd siis küsimus, kas eelmiste perioodide kahjumit enam ei arvestata? Kui vaadata juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu arvutuskäiku siis varasematest kahjumitest pole seal midagi. Päris arvestatav miinus oli mul varasemalt ja seda arvestades ei peaks midagi juurde maksma.
eekman
Väärtpaberikahjumit saab katta üksnes väärtpaberikasumiga
Otsi ise täpne sõnastus seadusest
https://www.riigiteataja.ee/akt/13342049
Suhtlesin maksuameti teabeneuiga. Selgub, et loll saab ka kirikus peksta ja et minu puhul ongi just see peks käimas. Nimelt jäi mulle aasta alguses mulje, et konto, kus peal ma tehinguid teen, ongi investeerimiskonto. Nüüd aga ütles neljas tädi (esimesed kolm suunasid aina edasi targema poole), et ei ole sedasi. Pidid ikka ise käima omas pangas, avame spetsiaalse investeerimikonto. Edasi siis juba FIFO ja kaalutud keskmise spetsiifika selgitused. Seega rõõmu kui palju sissetoksimisel. Eesti oma on tühiasi, aga Läti ja Leedu, seal pole midagi eeldeklareeritud. Aga pole ka keegi öelnud, et elu peab lihtne olema.
Iga konto võib olla investeerimiskonto ja spetsiaalset kontot avama ei pea. Konto tuleb lihtsalt maksuametile deklareerida.
Niisiis, see neiu ikka eksis? Tundus küll väga veendunult seda rääkivat. Ja kuidas see deklareerimine käib? (vabandan, kui see ammu selgeks siin tehtud) Otsisin ka seal deklaris kohta, kus seda näidata, et on investeerimiskonto. No ei leidunud.
AloV
Kas see konto deklareerimine peab toimuma ette, või saab ka praegu 2011 aasta eest deklareerida ?
Investeerimiskontona võid kasutada ka tavalist kontot, aga see deklareerimine saab siis raske olema - iga ost, muu ülekanne ja sularaha väljavõtt tuleb deklareerida väljamaksetena ja kõik laekumised palga vm tulu näol (mis pole väärtpaberite müügist) tuleb deklareerida sissemaksetena. Lähed halliks enne kui lõpule jõuad ja vead võivad ikka sisss jääda.
urmas13
Kas oled kuskilt juba vastuse saanud?Mul sama teema aga ootan veel veidi ehk tuleb kuskilt vastus.
Deklareerida tuleb ikka eelmise aasta kontod, ette ei pea ega saa midagi deklareerida. Investeerimsikonto võib avada ja sulgeda suvalisel ajahetkel (see avamine ja sulgemine toimubki deklaratsioonis).
Aga kuidas seal seda siis ikka avada? Maksuameti proua seda ei öelnud, sest tema teada pole praegu enam midagi võimalik teha. Kui eelmisel aastal ära ei teinud sellist imelooma omale nagu investeerimiskonto, siis pole enam muud varianti kui sisse toksida oma tehingud või siis stokkide kaupa. Kas saaks eriti nüridatele pliiatsitele ette puust punaseks teh, kuidas see asi seal maksuka deklari lehel käib?
Kui sa eelmisel aastal (2011) investeerimiskontot ei avanud, kuid soovid investeerimiskonto süsteemile üle minna juba 2011. aastast (st viia 31.12.2010 olemasolnud aktsiad ja kahjumi üle inveseetrimiskonto süsteemi), siis ei jää Sul muud üle, kuid deklareerida tavaline konto (mis oli seotud väärtpaberikontoga) investeerimiskontona (saab muidugi tüütu olema kõiki muid tehinguid (peale väärtpaberithingute) sisse- ja väljamaksetena deklareerida). Oma igapäevatehingute jaoks oleks mõistlik avada uus konto, et järgmisel aastal oleks deklareerida lihtsam.
Tere!
Tuludeklaratsioon 2011, punkt: 6.4. "Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse".
Kuna ühest vastust ei ole ma maksuametist saanud (olen helistanud erinevatele numbritele kahel päeval oma 4-5 korda + kirjutasin ekirja, vastust ei ole ja iga kord aetakse erinevat juttu), samuti ei loe ma siinsest foorumist ühest vastust välja, siis küsiksin siinkohal LHV foorumlaste käest nõu, et mida ma pean märkima Punkt 6.4 / 3 alla, kas:
a) aktsiate soetusmaksumuse (mis on suht absurd kuna reaalselt ei ole ma neid aktsiaid ju müünud ja siit tuleb justkui miinus, mitte et see probleem oleks)
b) jätan välja Soetusmaksumus/sissemakse tühjaks
c) täidan välja Soetusmaksumus/sissemakse sama numbri ehk summaga, mis on eeltäidetud punkti 4 ehk väljamakse all?
NB! eraldi uut investeerimiskontot ei ole ma avanud
Tänud ette!
Siin peaks olema vastus:

http://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=27&t=11003&sid=2b3c38ed67824670ed00e344ad1524b8
Tänud AGM, vastus on käes
"Silvano Fashion Group aktsiakapitali vähendamine 30.06.11" Kas selle eest pean mina kah tulumaksu maksma?
Jah.
Kas keegi teab, kus saab tuludeklaratsioonis ära märkida (mis punkti all), et kasutan investeerimskonto süsteemi ja kuhu tuleb märkida konto sissemaksed (sh eelmistest perioodidest edasikantav kahju) ning väljamaksed?
toun
Kas keegi teab, kus saab tuludeklaratsioonis ära märkida (mis punkti all), et kasutan investeerimskonto süsteemi ja kuhu tuleb märkida konto sissemaksed (sh eelmistest perioodidest edasikantav kahju) ning väljamaksed?

alajaotus 6.5. minu mäletamist mööda

muide, kes kasutab mõnd Swedbanki kontot investeerimiskontona, siis netipangas Investeerimine ja säästmine/Tark Investor on investeerimiskonto raport, mis hõlbustab deklareerimist, 2012 aasta kohta peaks juba need andmed sealt saama ka automaatselt deklaratsioonile
Henno Viires
toun

alajaotus 6.5. minu mäletamist mööda

muide, kes kasutab mõnd Swedbanki kontot investeerimiskontona, siis netipangas Investeerimine ja säästmine/Tark Investor on investeerimiskonto raport, mis hõlbustab deklareerimist, 2012 aasta kohta peaks juba need andmed sealt saama ka automaatselt deklaratsioonile

See oleks Swedbank'i poolt ikka väga positiivne uudis, kui 2012 aasta kohta saab andmeid juba automaatselt siirdada deklaratsioonile. LHV ei tohiks nüüd loorberitele puhkama jääda, eriti kui saavutati Balti börside aasta liikme tiitel.