Tulude deklareerimine 2025

Avastasin, et LHVs tehtud krüpto ostutehingud on läinud tuludeklaratsioonis invest kontolt väljamaksetena kirja. Saan aru, et peaksin need ära kustutama? Vastasel juhul peaks krüptot müües minema see ju uuesti sissemakseks aga kahtlen, et nii juhtub.

edit: Uurisin ja ikkagi peabki nii olema, et krüpto ostud lähevad väljamaksena kirja. Nüüd tekib küsimus, mis juhtub, kui ma krüpto maha müün LHVs. Kas LHV siis ise arvestab osa sissemaksena invest kontole ja osa kasumina?

Kas saan õigesti aru, et nüüd saab ka Wise konto investeerimiskontona deklareerida?

Otsisin, aga vastust ei leidnud. Sel aastal on mulle uueks “finantstooteks” LHV kogumiskonto. Kuidas peaks sealt saadud intresse deklareerima? Ma saan aru, et selle arvelduskontoga ei saa nt väärtpaberikontot siduda. Kas peaksin ta siiski investeerimiskontona märkima, deklareerima?

Intressidelt on ju tulumaks juba kinnipeetud?

Kuidas peaks IB olev kontro kanda investeerimiskonto süsteemi, et maksuametil pärast ei oleks pretensioone? Saan ma õigesti aru, et kõik väärtpaberid tuleb kontole kanda ostu kuupäevaga?
Deklareerimispäeva väärtusega kanda nagu ei tohiks, sest kui väärtus on deklareerimispäeval suurem, siis jääb osa tulevikus kasumist maksustamata?

Deklareeritakse soetusmaksumuses 01.01.2024 kuupäevaga (kui on ostetud enne seda kuupäeva).

https://www.emta.ee/eraklient/maksud-ja-tasumine/maksustatavad-tulud/vaartpaberid-ja-investeerimiskonto#investeerimiskonto

Aga mis teha eurost erineva valuutaga? Kõik käsitsi ümber arvutada?
Paistab, et maksude edasülikkamise hinnaks on deklareerimise töömahu kolmekordistamine.

1 Like

Eurost erinevas valuutas tehtud sisse- ning väljamaksed tuleb deklaratsioonil ümber arvestada eurodesse investeerimiskonto krediteerimise või debiteerimise päeval kehtinud Euroopa Keskpanga kursiga.

Võib ikka ka tehingu kurssi kasutada kui konkreetne seotud konversioon.

Kuidas deklareerida tavasüsteemis aktsia müüki, kui vahepeal on split toimunud?

see on nii keeruline selgitus seal :smiley: mul ainult 1 ost ja üks müük

ostsin revolutis 2021a. 0.1215656215 tk NDAQ aktsiat, 19,89usd. tehingutasu 0. Toimus split üks kolmele. 2024 müüsin maha 0.36468645 tk summas 21,35+0,02tehingutasu.

Kas saan õigesti aru, et TextMagicu aktsiakapitali vähendamisega seotud väljamakset ei deklareeri investeerimiskonto süsteemis ja linnukese sellel real pean investeerimiskonto aruandest ära võtma kui saadan EMTA-sse?

Kas LHV-d ja/või emitenti tuleb teavitada, et Eesti riigi võlakirjad on ostetud investeerimiskonto kaudu? Kui jah, siis kuidas?

Tulumaksukohustuse edasilükkamise avaldust on võimalik esitada kodulehel. Sellisel juhul laekuvad Eesti riigi võlakirjade intressid investori investeerimiskontole täissummas ja tulumaksukohustust on võimalik edasi lükata.

1 Like