Tulude deklareerimine 2024

pole aktsiaid jm veel keerukamat värki, ootad lihtsalt igakuist palgapäeva ja no problem - vot see on elu !
Maksuaruande cvs:
Osas 8.8 on osad komad puudu, väga närvi ajab! Tulu summa ja väljamakse kuupäeva vaheline koma ja Kinnipeetud või tasutud tulumaks ja tulumaksu kinnipidamise kuupäeva vaheline koma. Või on see feature, mitte bug?

"8.8 Dividendid - välismaalt saadud tulu, mida Eestis tulumaksuga ei maksustata"

"1. Riik","2. Väljamakse tegija registri- või isikukood residendiriigis","3. Väljamakse tegija nimi","4. Tulu liik","5. Rahaühik","6. Tulu summa ja väljamakse kuupäev","7. Kinnipeetud või tasutud tulumaks ja tulumaksu kinnipidamise või tasumise kuupäev"

"Leedu","LT0000115768","IGN1L - AB Ignitis Grupe","dividend",EUR,20.59 26.04.2023,3.09 26.04.2023
Kas invetseerimiskonto kaudu ostetud LHV võlakirjade laekunud intress (TM ei ole kinni peetud) peab olema sisestatud tuludeklaratsiooni 5.1 II ossa. Intressid - Eestis saadud tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud? Ise arvan, et tegu pole tuluga ja seda ei pea 5.1 II osas deklareerima. Kas arvan õigesti?
Kas Arco Vara dividendid 20/80 on investeerimiskonto sissemakse.

"MarikaMuru817"
Bigbank võlakiri on ostetud LHV investeerimiskonto kaudu. Võlakirja intressidelt on tulumaks kinni peetud ja kajastub tuludeklaratsiooni eeltäidetud vormi punktis 5.1 I osas. 1. Kas see on õige?
LHV aruandes "Realiseeritud tulu/kulu" Bigbank võlakirjade intresside real on aga näha, et tulumaks on 0, ehk tulumaksu ei ole kinni peetud. 2. Kas see ikka on õige? 3. Kui see on vale, siis kas ja kuidas seda seal real parandada saab?
Viga leitud. Teema maas.

"MarikaMuru817"
Kas invetseerimiskonto kaudu ostetud LHV võlakirjade laekunud intress (TM ei ole kinni peetud) peab olema sisestatud tuludeklaratsiooni 5.1 II ossa. Intressid - Eestis saadud tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud? Ise arvan, et tegu pole tuluga ja seda ei pea 5.1 II osas deklareerima. Kas arvan õigesti?

Neid ei peaks seal (ega kusagil mujal) deklareerima. Neilt maksad tulumaksu siis, kui insvesteerimiskontolt tehtud väljamaksed ületavad sissemakseid ning siis arvestatakse seda ka aastatulu hulka.
Nüüd peaks saama edastada maksuaruannet. Kahjuks mul viskab errorisse " tehniline viga ".
Sama mure nagu Ruum kirjutas. Peaksin saama EMTA-le digitaalselt maksuaruannet saata. Paari minuti pärast tuleb teade: "Tehniline viga." Ae, LHV?
Olgu mainitud, et deklari täitmist pole EMTA poolel veel alustanud, seega LHV juhisest see lihtsam saatmise variant.
Eraisik ja LHV kasvukonto. Vajutasin seda uut nuppu, et "Saada MTA-sse" ning sain vastuseks, et "Andmed saadetud. Palun sisene Maksu- ja Tolliameti keskkonda ja võta andmed vastu, et kanda need tuludeklaratsioonile."

Oskab keegi öelda, kus ja kuidas see "andmete vastuvõtmine" MTA veebis käib? OK. Mõtlesin välja. Tuleb vaadata juhendis antud tabelites MTA lehel "MTA andmed" → "Asendan andmed". Tundub, et töötab küll.
Alustasin deklaratsiooni uuesti. Lisasin ilusti investeerimiskonto aruande ning kui " Asendan andmed 8.8 " siis kaotan algsest tulumaksu tagastatavast summast märkimisväärselt. Kuigi 8.8 on laekunud dividendid ning minu teada dividendid lähevad investeerimiskonto sissemakseks. Kui 8.8 ei täida siis saan rohkem tulumaksi tagasi. Mis värk on? :(
Kustutada andmed ära, laekunud dividend jääb sissemakseks. Hiljem maksad sisse ja väljamaksunvahe, kui see tulevikus peaks tekkima.
"Ruum"
Alustasin deklaratsiooni uuesti. Lisasin ilusti investeerimiskonto aruande ning kui " Asendan andmed 8.8 " siis kaotan algsest tulumaksu tagastatavast summast märkimisväärselt. Kuigi 8.8 on laekunud dividendid ning minu teada dividendid lähevad investeerimiskonto sissemakseks. Kui 8.8 ei täida siis saan rohkem tulumaksi tagasi. Mis värk on? :(

Dividend on sissemakse ainult siis, kui selle pealt on maksud juba makstud.
8.8 mõjutab ainult maksuvaba miinimumi (kui vahepeal midagi pole muudetud)
"Ruum"

Ilmselt Sul vähenes maksuvaba tulu suurus, kuna kogu aastatulu suurenes. Aastatulu hulka loetakse ka välisriigis saadud ja välisriigis maksustatud dividendid.
Täpsemad selgitused on leitavad siit: https://www.emta.ee/eraklient/maksud-ja-tasumine/maksusoodustused/maksuvaba-tulu-arvestamine#arvestamine
Tuludeklaratsioonis real 6.4 Osaluse vähendamine, likvideerimisjaotised on eeltäidetud TextMagic AS väljamakse (B).
Kas seda rida tuleb täiendada veeruga Soetamismaksumus/sissemakse (A)?
Küsimus LHV KKK punkti '6. Välisaktsiate dividendide deklareerimisest investeerimiskonto süsteemis kohta' - kirjutatud on 'Lisaks tuleb käsitsi täita tuludeklaratsiooni tabel 8.8 („Välisriigis saadud, Eestis maksuvaba tulu“)'.
Kasutan investeerimiskontot ning mul oli alajaotis 8.8 MTA poolt ettetäidetud, kirjed täpselt samad kui LHV investeerimiskonto aruandes. Polnud nagu midagi üle kirjutada...
Kas see võib nii olla, et nüüd on need dividendid siiski MTA poolt juba lisatud maksudeklaratsiooni investeerimiskonto aruande põhjal?
Küsimus, kui ISIN-kood on CA......, aga stock on NYSE ostetud, mis riigi alla ma selle paigutan?
Näiteks: CCJ CAMECO CORP CA13321L1085 NYSE

"karusmari"
Küsimus, kui ISIN-kood on CA......, aga stock on NYSE ostetud, mis riigi alla ma selle paigutan?
Näiteks: CCJ CAMECO CORP CA13321L1085 NYSE

Siin võib kasutada LHV Maksuaruandes välja toodud riiki.
Tere, avastasin, et olen 2022 deklaratsioonis 2023 aastal deklareerinud investeerimiskonto valesti, sissemakseks on läinud aktsiate ostu ja müügi teenustasud, selle võrra näitab tulumaksuga maksustamise alla minevat summat väiksemana sama summa ulatuses mis teenustasud kokku. Olen valinud kohas "Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud" valikuks "arvesta" üldsegi "ära arvesta" asemel. Miks seda valikut üldse vaja on kui see lükkab arvestuse paigast? Selgitus ei seleta piisavalt. Kui see lükkab paigast ära arvestuse olukorras kus pole kontolt välja rohkem kandnud kui sisse, siis miks kontolt välja kandmisel rohkem kui sisse makstud olukorras see nupp järsku teisiti käituma hakkab? Või vahepeal on mingid seadused muutunud?
Seepärast olemegi vaikimisi valikuna toonud "ära arvesta". "Arvesta" valik on nende elu hõlbustamiseks kes juba on jõudnud sinna, et investeerimiskontolt on kõik sissemakstud raha välja kantud ja tegutsetakse "kasumi osa" eest. LHV ei tea, kas meie kliendil on ka mõnes teises pangas investeerimiskonto ja seega võib "arvesta" valik olla deklareerijale ka vajalik isegi kui LHV-s oleval kontol on sissemaksete jääk positiivne, samas koondina mitme panga peale ei pruugi see enam olla.
Ma ei ole rahul selle lühikese vastusega.
Milleks seda "Arvesta" nuppu üldse vaja on kui süsteem kõike ise arvutab juba, sest teenustasud ise kontolt välja minnes ei lähe väljamaksena arvesse.
Näide: panen kontole 1000 eur, teenustasud 100 eurot umbes 8 aktsiatehinguga, siis need automaatselt lähevad juba kahjumisse ja kõik mis üle 1000 euro arvestab automaatselt maksustamisele kui õnnestub kasumisse jõuda lõpuks. "Arvesta" nupp korrutab teenustasud kahega ja maksuametisse läks teenustasude võrra rohkem maksusoodustust.
Või seadus annab maksuvaba krediiti teenustasude ulatuses kingitusena: näiteks 1000 eur sissemakse õnnestub teenustasudega maha mängida, siis on koos 900 eur teenustasusid. Nüüd teen edasi tehingud kus jõuan 100 euroga kaubeldes ime läbi kasumisse ja summa on kontol lõpuks 1100 eur, siis see 1000 eurot on maksuvaba endiselt + nüüd 100 eurot kasumit mis läheb maksustamisele.
"Arvesta" nupuga tekib mul õigus veel lisa 900 euro maksuvabastuseks mis oleks juba sissemakset ületav sissetulev kasumist veel suurem summa ja 100 eurot kasumit muutus nüüd maksuvabaks, sest see nupp "Arvesta" just seda teeb ja oleks veel 800 eurot kasutamata maksuvaba krediiti ülegi. Selle näitena oleks sissemakse 1000 eurot + 900 eur maksuvaba kokkuvõttes. Teise panga kontod ei puutu ju üldse asjasse, arvestus käib iga konto kohta eraldi.
Mis oleks lahendus, kas teatan maksuametisse, et soovin eelmise aasta deklaratsiooni muuta ja eemaldada see teenustasude arvesse võtmine?