Trigon otsib paha poisi staatust

Trigon andis täna neutraalse soovituse NORMA-le ja varem MERKO-le.
Trigon ei hinnanud minevikus eriti kõrgelt ka EYP väljavaateid. Ometi tehti EYP-le investoritele 40% turuhinnast kõrgemalt ülevõtmispakkumine.

NORMA ja MERKO võivad olla fundamentaalses mõttes õigesti hinnatud, kuid arvestades, et mõlemad aktsiad on ülevõtmise suhtes atraktiivsed, võivad Trigoni soovitused investoreid segadusse ajada.

Minu jaoks on naljakas see, et näiteks Harju Elektris pole nad oma kiidetud põhimõttekindlust rakendatud. Nende resarch tuli välja kunagi suvel ja HELEK-i target oli 52 EEK. Sellest ajast on PKC aktsia, mis moodustab enamuse HELEK-i aktsia väärtusest, kukkunud 15%. Mitte mingit muutust targetis või OUTPERFORM ratingus!
Vabandan! 14.08. on siiski see downgrade juba tehtud - jäi kuidagi kahe silma vahele.
Segadusel on põhjendus. Trigoni ja tema klientide portfelli ilmselt vajatakse neid aktsiaid, kuid võimalusel madalamalt tasemelt.
Vastuseks:

1. 12 Aprillil 2000 andsime Ühispangale "Outperform" reitingu viidates SEB'i poolse väljaostu võimalusele ja fundamentaalselt atraktiivsele hinnale. Hinnasiht oli 38 ja seda ning ostusoovitust säilitasime me SEB pakkumiseni. Meie "kriitiline" suhtumine Ühispanka väljendus realistlikes kasumiprognoosides.

2. Helek'i downgrade'isime seoses PKC hinna langusega 14 Augustil 2000.
Vabandan, Ühispanga hinnasiht oli siiski EEK 35.
22.veebruar arvab Trigon, et Hansapanga börsilt äratoomise hind on 200EEK,

täna loeme, et Trigon on tõstnud HP hinnasihi 190-le EEK-le

200EEK pealt 190EEK-ile peale tõstmine meenutab

mulle episoodi "Svejki'st", seal on juttu teooriast mille kohaselt maakera sees on veel üks maakera, mis on palju suurem kui välimine maakera
Sai väheke (d)efektne võrdlus kuna
majandustulemustel põhinev hinnasiht oli Trigonil siiamaani siiski 180krooni tasemel, seega tõus 180kroonilt>190kroonini

Trigoni võtmeisikud teatasid peale fondiäri väljaostupakkumise tagasilükkamist ettevõttest lahkumisest
Nüüd, kui võtmeisikud on terve meeskonnana firmast lahkunud, võib oletada, et ka fondide juhtimisel ei jää kõik samaks.
On huvitav jälgida, kas firmasse jäävad töötajad on suutelised fondide juhtimist sama võimekalt jätkama?

Trigoni fondidejuhtimise meeskond (veel vanas koosseisus)
Möödunud aastal läksid mitmed SEB EYP investeerimisgurud SUPREMAsse. Niiet tööjõu siirded on aktuaalsed ka kõrgematel tasemetel.
Trigoni fondiäri on olnud omapärane selle poolest, et ei ole püüeldud ülemäärase diversifitseerimise e. "munade erinevatesse korvidesse laialijaotamise" poole, vaid pigem on püütud hoida "kvaliteetsed munad ühes kindlas korvis" ja neil pidev pilk peal.
Igakord, kui ma vaatan seda Graafik´u pilti, siis meenuvad mulle EÕM aegsed piiraka rühmapildid. Graafik on see nii?
olen õem-is käinud küll (1982),
aga see on hiiu kaluri plastmassnokaga õhukesest riidest müts ;)
Tänud. Lõbus pilt sellegipoolest :)
Mütse jagati aktsionäride üldkoosolekul?
Kristel on teinud Trigoni fondidega väga head tööd (noh, õnne on ka kindlasti olnud). Turundus on neil olnud ka suurepärane - sama tuntud kui Trigoni kaubamärk, on ka Kristeli nimi Ida-Euroopasse investeerimise valdkonnas. Täitsa huvitav, kas nüüd mingi arvestatav osa fondiinvestoritest liigub lahkunud töötajatega n.ö. kaasa või jääb mass paigale.
Ütleme nii, et kõik muudatused finants ja investeerimismaastikul on teretulnud. Ka pangad peaksid snitti võtma trendidest.
Kui Eestis säästetakse naeruväärselt vähe ning investeerimisest ei tea noored, keskaeliased nö "tavakodanikud" midagi, siis mujal skandinaaviamaades on pankades kõigil isiklik tegelinski, kes räägib sulle su võimalustest ning kes räägib investeerimisvalikutest jne.
Seda ka väikeste summade juures.

Muidugi Ouna Ants'ul õigus Trigoni turunduse suhtes. Joakim ise on üks suur "bränd" juba mida paljud püüda tahavad. Pidev figureerimine meedias üsnagi mõistlike kommentaaridega toob kogu ettevõttele positiivset kaja.

Samas Kristel & Co võiks edasi liikuda ikka ühes.
Seletaks keegi ära, mis seal pool miljardit maksab? Ostetakse ju fondivalitsejat üle. Ja see ei maksa ju nii palju. Maksab 5-7 aasta EBITDA ehk sel juhul peaks fondivalitseja aastas 100 milli kokku küveldama.
Ning lihtsalt huvi pärast, kust see pool miljardit võetud oleks või kes oleks sellise summa laenanud?

Mul on selline tunne et ÄP ajab segamini fondivalitseja ja fondi enda?
"Ütleme nii, et kõik muudatused finants ja investeerimismaastikul on teretulnud"

No tere talv! Mis siin selles jamas teretulnut on? Trigon on läbi LHV end promonod kogu aeg, ma panin siis ka mingi kopika kuhugi Trigoni hallatavasse kohta. Nüüd peab vist cash-out tegema, ilusti teenis, aga Trigonis on korralagedus ja kommunistlik hädaoht - mina küll ei julge oma isiklikku raha jätta sellise firma hallata, kuskohast inimesed lahkuvad suurte kiirustega ja hulgakaupa!
hannesve
Trigoni fondihaldus on ilmselt olnud edulugu nii Trigonile kui ka fondihoiustajatele viimastel aastatel. Eeldades, et fondifirma pole dividende maksnud peaks seal olema päris palju raha kogunud, nii et tehinguhind 0,5 mrd oleks sel juhul võimalik fondifirma oma rahaga osaliselt finantseerida.

Trigoni ja Oma Ehitaja/YIT juhtumid näitavad missuguseid riske on olemas firmades kus personaal on mitte-väljavahetatav. Börsil võiks eelkõige Eesti Ehituses ja Merko Ehituses olla samasuguseid riske.