Tehisintelligents ja robotid.

matsid jäävad matsideks, aga selle pärast ei löpe veel meie püha üritus

Eks ootuseid tuleb jah mõnedel kohandada.
Samas on kontorites praegu piisavas koguses mõttetuid tegelasi …

1 Like

Samas on linnades praegu piisavas koguses mõttetuid kontoreid…

3 Likes

Täiesti nõus, kontoreid on ka üleliia.

Ei tea samas kui palju seda üldse kontrolli all hoida saab ja kas seda väga soovitaksegi. See, et AI CEO-d kuulutavad white collar tööde kadumist 1-2 aasta jooksul…igapäevane AI haip aga omamoodi märgiline selles suhtes, et kedagi mingid regulatsioonid küll hetkel ei huvita. Vastasel korral oldaks ettevaatlikumad.

Edit: omamoodi märgiline on ka Sam Altmani üsna “casual” väide mingil OpenAI Q&A-l , et “OK on tõenäosus, et AI-d kasutatakse juba sellel aastal biorelva loomisel või saab sellest suur abivahend küberrünnakute kasutamisel… aga mida sa ikka teha saad, loodame, et on olemas ka “hea” AI kes halva ära hoiab.”

Mul oli nädalavahetusel huvitav vestlus ühe staažika señor tarkvarainseneriga, mis algas temapoolse küsimusega mulle, et “kas teil ka surutakse tööl seda AI kasutamist peale ?” ning seejärel kirjeldas elavalt milliste huvitavate “sigadustega” tema agent hakkama on saanud. Jäi mulje, et otsustajad on näinud ja imetlenud, kuidas masin kiiresti koodi genereerib, aga jätnud tähelepanuta kõikvõimalikke turvariske jms. mis sellega kaasneb. Väitis et tema ei suuda siiski usaldada ja kirjutab ka suurel hulgal koodi - veel - ise. Aga jah, “tulevik on siin” ja me kõik katsetame seda - laivis. See, mis sealt väja lõpuks koorub, eks seda näitab aeg.

1 Like

Mulle meeldib kuulata mõlema leeri arutluskäiku:

1. Leer “Kõik progejad võib pmst kohe lahti lasta ning Pääsküla prükkarid panna sikspäki eest prompte treima”:
    https://www.youtube.com/watch?v=JGm_v3YFMes

2. Leer “Ootan kuni lipsuga notsudele reaalsus kohale jõuab ning siis võime uuesti läbirääkida, kas olen nõus tagasi tööle tulema kümne-, saja- või tuhandekordse vana palga eest”:
    https://www.youtube.com/watch?v=2_b8HM-OfMU

Võibolla mõlema leeri argumente kõrvutades saab sündida midagi ligilähedaselt realistliku prognoosi sarnast, seevastu ainult üht või ainult teist leeri jüngerdades sünnib prognoos tõenäoliselt tugevalt kallutatud.

Lisakommentaarina - mulle isiklikult esialgu paistab, et tehisaru peamiseks väljapaistvaks andeks on poolenisti läbiseeditud treeningandmete regurgiteerimine ehk tagasioksendamine varieeruva värvi ja lõhnaga, kuid endiselt puudub märkimisväärne uudse kvaliteedi sünteesivõime ning iseseisev mõtestatud eesmärkide püstitamise oskus.

2 Likes

Siin on kolmas leer veel, nn Wall Streeti leer, kellegil krdil pole enam seda fcking koodi vaja ja kõiki mitte-AI softifirmad tambitakse maapõhja.

See “kolmas” leer on ju sama mis esimene leer.

Ei ole, esimene leer väidab, et nad kirjutavad nüüd AI abil 10x rohkem ja 10x kiiremini seda koodi.

Efekt on sama - kui softifirmade kliendid hakkavad lepingualet nõudma, sest nende arvates muutus softitootmine just odavamaks, siis softfirmade aktsiad tambitakse samamoodi alla. Kas AI kirjutab C või Rust või ASM või otse masinkoodi või ei kirjuta üldse koodi vaid inference jookseb otse rakendusmasinates pole ju suurt vahet - ka mudelikaalude inference iseenesest on mõistetav kui “soft”.

What happens when a skill can be almost fully automated with AI? Do these jobs simply disappear?

Instead of purely speculating we can simply look at concrete examples. Take translators. Translation can be 100% automated with AI, and this capability has been around since 2023. So we have 2-3 years of data.

What we see so far:

• Stable FTE count, but slow hiring or no hiring
  • Nature of the job switched from doing it yourself to supervising AI output (post-editing)
  • Increased task volume
  • Decreased hourly rates
  • Freelancers getting cut

We are now starting to see the same pattern with software jobs.

Anthropic CEO just said Ai will wipe out 50% of lawyers, consultants, and finance professionals within 12 months:

Iga **** kiidab oma *****. Mul poleks iseenesest midagi selle vastu kui masinad suudaks rohkem tüütuid töid inimestelt üle võtta ja teha neid parema ja stabiilsema kvaliteediga, kuid sellised “Kohe-kohe saab!” lubadused on nagu on.