Tehisintellekt

Ega Age of Empires mängus kitsete karjatamise abil emuleeritud LLM pole kehvem kui nVidia viimase sõna AI-kiirendi abil töötav - lihtsalt kiirus on erinev.

Su AI võitleb siin õlgmehikesega. Keegi ei arva siin, et kiipide areng on seisma jäänud.

Juuresolevalt pildilt on näha, mis juhtub kui oma mõtlemine AI-le teha jätta :frowning:

2 Likes

Ikka põhkmehikestega.

Ma ei suuda näha kuidas LLM suudab midagi uudset välja mõelda. Ta tuletab järgmise sõna konteksti põhjal, mis andmete põhjal kõige tõenäolisem oleks. Andmed mida suured corpod endale (illegaalselt) sisse imesid.

Jõudlus võib kasvada, aga kui andmed on samad, mis siis saab? Ma arvan et ainult see, et AI töötab su lokaalses masinas odavalt, ja USA corpode ärimudel on katki.

1 Like

Sa ilmselt ei usu ka darwinismi eks? Sest pole võimalik, et ainult ühe (ainurakse) liigi kohta käiva DNA informatsiooni põhjal saaks areneda uusi liike.

Siin on üks video, kus robot selle kohta ilma eelnevat informatsiooni omamata õpib kõndima:

https://youtu.be/xAXvfVTgqr0

Ma pole AI progeja, aga… ma viskasin kiirelt algoritmile silma peale. Ja märkasin, et tagaside on tal ikkagi olemas, st. ta ei õpi niisama - ex nihilo. Tagasiside maailmast on ikka olemas. Mis on nagu kõikidel algoritmidel.

PS, kui targutada, siis geneetiline algoritm on olemas, ja ma olen selle ise ka tööle pannud, niiet usun küll darwinismi. Aga ma ei usu et see on midagi maagilist.

Kuidas ei ole konteksti? Silmnähtavalt on ju see robot disainitud nelja lülilise jäsemega. Kui anda käsklus edasi liikumiseks (v muu ülesanne, mis täitmiseks vajab liikumist), siis puhtalt oma disaini tõttu jõuabki see ju lõpuks “õige” tulemuseni. Sinu näide oleks pädev, kui masin mõtleks välja mingi liikumismooduse, mis kasutaks lülijäsemeid ennenägematul moel.

Kui ma saaks aru, mida decibel üritab meile meeleäraheitlikult tõestada. Et kvantiteet (riistvara võimekus) läheb üle uueks kvaliteediks (AGI)??? Ja uus ja vinge AGI teeb meile uue ja palju decibellilikuma decibeli siia LHV foorumisse AI evangelismi ajama?

Ühe liigi DNA informatsioonist ei saagi “areneda” uusi liike. Need asjad ei käi nii. See, mida me tinglikult nimetame “arenguks”, toimub läbi loodusliku valiku, kus tohutu hulga geenmutatsioonidest tingitud organismi kahjulike väärarengute vahele trehvab vahel juhuslikult mõni selline, mis osutub sellele indiviidile konkreetseks keskkonnas toimetamiseks kasulikuks ja kui sellele lotovõidule lisandub õnn pärandada see muteerunud geenikomplekt järglasele jne. võib paljude põlvkondade järel see mutatsioon muutuda populatsioonis domineerivaks. Uue liigi tekkeks ühest geenmutatsioonist loomulikult ei piisa, vaid neid õnnestunuks osutunud mutatsioone peab olema tuhandeid, et populatsioon muutuks selgelt eristuvaks oma eellaspopulatsioonist.

Kõndimine pole just midagi uudset. Selle kohta on infot lademes, mida kõndimine endast kujutab. Vot kui see robot õpiks iseseisvalt leviteerima või teleporteeruma, võiks öelda, et ta leiutas midagi uut.

Ma ei saa nüüd aru, kas põhkmehike on oma sõnadest taganenud või ei?

Miks ma taganema peaksin. “10 korda kiiremaks” on SISUTU väide ilma kontekstita. Millega võrreldes kiiremaks? MILLISE ülesande lahendamisel kiiremaks? Mistahes ülesande? NP keerukusega koguni?
Mis asi on “kiiremaks”. GFLOPS kiiremaks. Taktilt kiiremaks? MTransaktsiooni sekundis kiiremaks?
Näed, autod on ka muutunud 100x kiiremaks kui 20. sajandi alguses… aga LIIKLUS linnas punktist A punkti B käib valdavalt ikkagi 50kmh ja keskmiselt pigem 30kmh.
Kas sa nüüd saad aru, kui SISUTU on väide “1000x kiiremaks”.
Sama hästi võib ju väita, et Nõukogude Võim muutis lihtsa inimese elu 1000x paremaks.

1 Like

Kontekst oli absoluutselt olemas, sa ise rebisid selle kontekstist välja.
Kusjuures, seal kommis oli veel 3 ennustust, aga et sa otsustasid norima hakata ennustuse kallal, mis on suht-koht raudpolt, ja mitte teiste kallal, mille üle võiks isegi vaielda, näitab et sa ei jaga teemast mitte halligi. Samuti tõestasid sa, et diskuteerida pole sinuga mõtet, sest ükski argument sind ei veena.
Aga hea et sa veelkord oma põhuväidet kordasid, ma tulen selle teema juurde kindlasti tagasi, kui mu ennustus tõeks on saanud.

Loe oma AI genereeritud postitus teinekord ka ise läbi. Sul on kõik segamini - GPU-d, AI kiirendid, mikroarhitektuurid, HBM6 arvutusvõimekus ja server-räki lahendused ja sa üritad neid loosungite tasemel võrrelda. Rääkimata varasematest postitustest kus sa võrdled FP32 maatriksarvutusi INT4 või mis iganes teisel kujul olevatega, mille kohta raulir ja Offf sulle juba siin korduvalt selgitanud on.

Keegi ei eita, et kiibitehnoloogia ei arene. Lihtsalt, sinu jutus puudub täpsus ja kontekst, konkreetsed allikad (millele sa kipud eelistama spekulatiivseid prognoose) jne. Nende põhjal võib jah igasuguseid asju väita, võid tulla juba 1-2 aasta pärast hooplema, kuidas “su ennustus läks täide.” Aga jah, kui sa väidad, et mõni teine siin ei jaga asjast midagi, siis kahtlusta kõigepealt seda, kas sa ikka ise jagad.

2 Likes

Selle roboti jaoks seda infot ei olnud olemas, ta leiutas selle oskuse ise.

Jah, kasutades selleks oma jalgu, mis on oma ehituselt sobivad kõndimiseks (samuti nagu AI võiks avastada näiteks uusi loodusseadusi, kuna füüsiline keskkond toetab neid ja neid saab katse-eksituse meetodil avastada)

See minu paralleel proovis näidata, et uut informatsiooni on võimalik tekitada ka ilma, et tingimata inimene selle oma geniaalsuses välja mõtleks. Saab juhuslike mutatsioonide abiga ja saab tagasisidestatud katsetamise tulemusena.

Seega, millegi täiesti uue väljamõtlemine tehisaru poolt on võimalik, vastupidiselt arvikangase väidetule

Mis sul siin segaseks jäi, see ametlik Nvidia teekaart:

Arhitektuur Aasta Suhteline võimsus (Rubin = 1x) FP4 arvutusjõudlus
Rubin 2026 1x (Baas) ~50 PetaFLOPS
Rubin Ultra 2027 2x (+100%) ~100 PetaFLOPS
Feynman 2028 ~3x – 4x ~150–200 PetaFLOPS
Feynman Ultra 2029+ ~6x – 8x ~300–400 PetaFLOPS

Siin on 8x olemas, üks samm on puudu, et tuleks 10x täis. Ja võib lahjemat sorti mürki võtta, et see tuleb ära.
Ennustused ongi selleks, et inimestel tekiks perspektiiv, kuidas asjad tulevikus arenevad. Offf-i sarnase ohkimisega, et sein on ees, sein on ees, ei jõua me kuhugi.

Tore iroonia, ma arvan, et sa ei mõelnd seda tõsiselt.

Teistele lisan:
DNA võib olla iseenesest tore looduse kõrema taseme leiutis, aga ega see DNA iseenesest ei arene. Ei teki niisama uusi liike. Selleks, et DNA areneks, peab olema täidetud rida keerulisi tingimusi, mis panevad selle (DNA-sse kätketud informatsiooni) arenema.

Nüüd on küsimus, et mis oleks LLM-de puhul need tingimused, mis panevad selle arenema? Panema arenema millekski erakorraliseks täiesti uueks, mitte ainult inimese kogutud või loodud informatsiooni kajastajaks ning peegeldajaks?

Kas su RAHA, decibel, on ka seal, kus su SUU on??? Palju sul nviidiku aktsiat ka portfellis on? Aga OpenAI-d või Googlet või kedagi kolmandat? Palju juba kõikumiste pealt “daytradinguga” vahelt oled puhast teinud? Oskad ju nii hästi ja täpselt trende ennustada. Ja milliselt veebilehelt saab vaadata, millist ähedat AI startup toodet sa pakud? Sul ON ju oma AI startup, ega stardis ei saa magama jääda ja varsti kasvab su sisse pandud investeering 1000 kordseks.
Või oled nafu Ilmar Selter ja Don Rondaldo Tkatšenko FB AI grupist, kes ainult jauravad oma mega projektidest ja hiigelsaavutustest, aga kui linki küsid, siis on vaikus???

See oligi üks asi, mis segaseks jäi. Mille alusel sa väidad, et 10x ja et see nii kindlalt ära tuleb, et kui keegi midagi vastu julgeb väita, siis ta ei jaga asjast midagi ? Miks siis Nvidia teekaart ei näita, et 10x ? Veelgi enam, miks mitte ei juhtu hoopis ~6x nagu seal ka kirjas on ?

Kahjuks su postitust, mille kohta minu kommentaar oli, enam kahtlastel asjaoludel üleval enam ei ole, seega teisi asju enam konkreetselt kommenteerida ei saa. Aga… asi polegi pelgalt selles, kas 6x, 8x või hoopis 10x, millele sa nii väga klammerdud, vaid selles:

hea küll, nüüd on sul Rubini FP4 performance selle aluseks, võib väita jah, et on juba midagi mille alusel võib võrrelda, aga kole ähmane on ikka. Näiteks, kui osa matemaatikast teeb ära HBM6, siis kas me räägime sellest, et kiibitehnoloogia muutub 8x kiiremaks või hoopis mikroarhitektuurid ? Eks ole, see ongi ähmane piir täna, no aga siiski…oluline selgitus, detail info…teisisõnu - kontekst.

1 Like