Tankeri Pruulikoda sai alguse kolme kodupruulija ühistest vajadusest teha suuremas mahus head õlut ning seda ka teistele pakkuda. Ryan ja Jaanis kohtusid viimase garaažis, et ühiselt õlut keeta. Kuna mahud olid väikesed, sõpruskond aga suur ja hea õlle sõnum levis kiirelt, arutati võimalust olemasolevaid seadmeid ühiselt suuremaks tuunida.
2014. aastal kodupruulijate ühisüritustel Tallinnas, ristusid Ryani ja Jaanise teed Antsuga. Antsul oli selleks hetkeks välja töötatud oma kaubamärk Tanker, mis tegutses mustlaspruulikojana. Üsna ruttu leidis kolmik ühise huvi uue pruulikoja asutamiseks ning otsingud ruumide ja seadmete hankimiseks võisid alata. Oma pruulikojani jõudmine võttis veel natukene aega, alates seadmete tellimisest kuni kauaoodatud aktsiisilao loa saamiseni aprillis 2015.
Pruulikoja asutasime Vaidasse. Alustasime 1000 liitrise pruulikojaga ning 80hl kääritusmahuga ning esimese tegevusaasta lõpuks tootsime 400hl õlut. Juba esimese suve lõpuks selgus tõsiasi, et maksimaalse toodangu maht on liiga väike ning tellisime pruulikoja laienduse, mis tegi tootmismahud üle 2 korra suuremaks. Lisaks sellele jõudsime peale 100 000 pudeli villimist arusaamisele, et kogu toodangu käsitsi villimine on liiga ajamahukas ning soetasime automatiseeritud villimisliini. Tänaseks on Tankeril 160hl kääritusmahuteid ja 30hl selitusmahuteid ning teoreetiliselt oleks võimalik toota 160 kuni 190 hl õlut kuus. 2016. aastal villisime pudelitesse ja vaatidesse kokku pisut üle 1000hl.
Toodangust:
Käsitööõlle tootmine on järjepidev innovaatiliste meetodide ja ideede arendamine ja kasutamine. Tankeri müüduim õlu „Sauna Session“ on samuti alguse saanud uute maitsetega katsetamisest. Proovisime ühendada sauna aroomid õllega lisades kasevihad meskisse. Tulemuseks on õlu, mis maitseb nagu saun. Lisaks kasutatame erinevaid ravim- ja teetaimi, puuvilju ja ürte. Väga populaarsed on õllesõprade hulgas ka vaatides laagerdatud õlled, need troonivad alati edetabelite tippudes. Lisaks sellele oleme Tankeris, esimesena Eestis, alustanud hapuõllede (sour ale) tootmist. Meie flanders red stiilis „Ketser“ on kääritatud Tankeri majapärmiga ning toode valmib umbes 6 kuuga alates pruulimisest kuni pudeldamiseni.
Kokku on Tanker Riikliku Alkoholiregistri bürokraatiamasinast hoolimata lühikese tegutsemisaja jooksul registreerinud üle 60 õllesordi, millest paljud ongi ühekordsed pruulid pakkumaks tarbijatele uudseid ja erakordseid maitseid. Kõige paremini hinnatud tooteks on „Hallucination“, mis Ratebeeri (www.ratebeer.com) kasutajate hinnangul on saanud 98 punkti 100st ning oma kategoorias lausa maailmas 8. kohal.
Tankeri pruulikoja laienemisse saavad oma panuse anda ka käsitööõlle-huvilised, kel on võimalik toetada laienemist ühisrahastuskiirendis Funderbeam. Lisaks osalusele pakub ettevõte projekti toetajatele soodutusi Uba ja Humal taproomis ning loodavas külastuskeskuses. Tankeri plaanide kohaselt moodustab kaasrahastus 1,2 miljoni euro suurusest investeeringust 42% ning juba enne 26. juunil avatud avalikku pakkumist on erapanustajad toetanud projekti pea 50 000 euroga.
Varasemalt on õlle külastuskeskuse rajamisest teatanud konkureeriv pruulikoda Põhjala. Loe siit ja siit
Kuna Funderbeami platvormil on olemas ka järelturg, siis Tanker niivõrd-kuivõrd tuleb ühisrahastuskampaaniaga ka (alternatiiv)börsile. Saab näha kas tulevad kunagi ka päris börsile.
Vabandage mu asjatundmatust, aga juba seda tutvustust lugedes tekib mul küsimus, et kui palju võib õlut toota ja jätkuvalt nimetada seda käsitööõluks? Tanker soovib tootmise tõsta 600 000 liitrini aastas (mis on praegu väikese pruulikoja aktsiisisoodustuse piir). 600 000 liitrit käsitööõlut? Artikli järgi on tootmine siiski suuresti automatiseeritud. Kas käsitööõlle mõiste hakkab devalveeruma või ma olen millestki valesti aru saanud?
Draax Vabandage mu asjatundmatust, aga juba seda tutvustust lugedes tekib mul küsimus, et kui palju võib õlut toota ja jätkuvalt nimetada seda käsitööõluks? Tanker soovib tootmise tõsta 600 000 liitrini aastas (mis on praegu väikese pruulikoja aktsiisisoodustuse piir). 600 000 liitrit käsitööõlut? Artikli järgi on tootmine siiski suuresti automatiseeritud. Kas käsitööõlle mõiste hakkab devalveeruma või ma olen millestki valesti aru saanud?
Käsitööõlle kontseptsioon ei ole mitte midagi muud kui turundus. Kõik, mida saab siduda nähtusega hipster, ei ole mitte midagi muud, kui turunduse tõstmine olulisimaks nähtuseks inimeksistentsis.
Draax Kas käsitööõlle mõiste hakkab devalveeruma või ma olen millestki valesti aru saanud?
Hakkab devalveeruma??? Mis aastakümnes elad? :) Brewdog tootis 2016 aastal 21 miljonit liitrit ja vähemalt osad tegelased nimetavad nende toodangut kangekaelselt käsitööks, erinevus masstootjatega pidavat olema vilossoohvias.
PS! Nii Brewdog'i kui Tankeri toodangust väga meelepäraseid leide olnud, selles osas ei kobise midagi aga sõnapaar käsitöö on moesõnana oma tipu loodetavasti juba ületanud.
A great opportunity to learn more and meet some of the people behind Tanker will take place tonight (19:00) at Uba Ja Humal. All are welcome to join, though space is limited. RSVP here.
Kui turg on nõus ostma pilkudest kallimaid õllesid, siis ettevõte teeb ainult õigesti kui neid pakub. Heale tuttavale ei paku ju te ka Scottish Leaderit, vaid midagi paarikümneaastast. Vaevalt siin foorumlased ka €500 Passatiga sõidavad ja telefoniks ka kõige odavamat lutsu ei osteta ju. Muudes valdkondades tundub okei kui kõige odavama hinnaklassi toodet ei tarbi, aga sõna käsitöö tõmbab mikskipärast paljud errorisse. Pole vaja kogu aeg ka haamri pilguga maailmat vaadata ja kohe tampima hakata. Või toimetate nii ka kodus?
Mul investorina on täiesti ükskõik, kuidas nad enda toodet nimetavad. Väga õige, et vajutavad neid klahve, mis kliendid ostma panevad. Kui selleks võlusõnaks on käsitöö, siis andku ainult tuld.
madis43 Mul investorina on täiesti ükskõik, kuidas nad enda toodet nimetavad. Väga õige, et vajutavad neid klahve, mis kliendid ostma panevad. Kui selleks võlusõnaks on käsitöö, siis andku ainult tuld.
Eeee… päris nii vist ikka ka ei saa.
Eesti on tuugalt täis huiamise mentaliteeti ja korruptsiooni. Produktiivset, enda institutsioonis puhast agenti on ikka üsna vähe näha.
Kui tegemist on käsitööga, siis kasutagu käsitöö nime, aga kui tegemist on spetsialiseerunud väikepruulikojaga, siis kasutagu väikepruuli nime.
Vastavalt eelnevale semantilisele diskursusele, küsime siis nii: "Kas väikepruulikodade toodang ei ole juba tänaseks kohaliku turu küllastanud?" Ja vaadates ringi, mida toitlustuskohtades tarbitakse, siis enamasti ikka suurtootjate õlut...
Momentum, on sul konkreetseid tõendeid või viiteid Tankeri meeskonna huiamisele ja korruptsioonile või lahmid niisama? See on meil rohkem 90ndate ja 00ndate põlvkonna teema. Uue kooli ettevõtjatel seda on palju vähem märgata.
See, et põhiliselt tarbitakse suurtootjate omi pole väga vastuargument, lihtsalt fakt. Seda enam võib väiketootjatel olla ruumi ülespoole. Kogu õlletarbimine on eestis 100 miljonit liitrit, Tankeri maht 140 000 liitrit. Äkki uue rahastusvooruga saadakse ka tootmiskulusid piisavalt allapoole, et nende õlled muutuvad kättesaadavaks palju laiemale ringile õllesõpradele? Palgad kasvavad meil väga kiirelt, suurematel väikepruulijatel tulevad hinnad alla kiirelt, võiks nagu toetavad trendid olla. Praegu veel liiga vähe infot, et mingit olulist järeldust teha. Põhjala paneb küll väga hästi, esimeses postis lingid toodud. Ootan huviga kampaania avanemist.
Kust see 100 miljonit liitrit info pärineb? Ei tundu just reaalne nr olevat arvestades rahvaarvu, kes teoreetiliselt võiksid õlut tarbida. Ilmselt on selles numbris ka siit ostetud õlu mis alkoturistidega välja läheb...
msr Kust see 100 miljonit liitrit info pärineb? Ei tundu just reaalne nr olevat arvestades rahvaarvu, kes teoreetiliselt võiksid õlut tarbida. Ilmselt on selles numbris ka siit ostetud õlu mis alkoturistidega välja läheb...
"Kuigi ettevõtte sõnul nõudlust jagub, takistab selle tootmispiiri ületamist tänane maksuseadus, mille kohaselt rakendub väiketootjale suurema koguse korral võrdne maksukohustus Eesti suurtootjatega, kelle aastatoodang küünib 100 miljoni liitrini."
Ei ole kursis nende ekspordi osakaaluga, aga suurusjärk on sinna kanti küll. Samuti tarbitakse siin mujal toodetud õllesid.
madis43 Momentum, on sul konkreetseid tõendeid või viiteid Tankeri meeskonna huiamisele ja korruptsioonile või lahmid niisama? See on meil rohkem 90ndate ja 00ndate põlvkonna teema. Uue kooli ettevõtjatel seda on palju vähem märgata.
Esiteks, ma ei rääkinud Tankerist, vaid viitasin Eesti üldisele olukorrale.
Teiseks, ma ei rääkinud Tankerist, vaid vastasin ju selgelt viitega Sinu kommentaarile. Sinu kommentaari sisu oli, et sisu ja sõna ühtsus pole oluline, ehk isegi mitte-käsitöönduslik (väike)tööstusettevõte võib oma toodangu reklaamimiseks kasutada "käsitöö" kaubamärki kui see raha sisse toob. Ja loomulikult see toob raha sisse! Sest käsitöö on hoole ja armastusega tehtud unikaalne toode, mida kellelgil teisel ei ole! Ja selle eest saabki kõrgemat hinda küsida. Erinevalt nt partii-tootest millel unikaalsus puudub. Ja see on täiesti vale seisukoht, et sisu ja sõna võivad lahus käia! See ongi korrumpeerunud* mõtlemine. Ja seda on Eestis väga laialdaselt. Lõdvalt sõnaga ümberkäimine ja/või sõna tegelikule tähendusele uue (korrumpeerunud) väärtuse omistamine on korruptandi ilmekaid tunnuseid.
Kolmandaks, korruptsioon ei ole mitte kitsalt altkäemaks avalikus sektoris, vaid üleüldine kõlbeline laostumine ja irdumine kokkulepitud/kehtestatud normist. Näiteks: Kes soovib kiiresti autoga sõita, see võib kasutada ralliradade teenuseid, aga ei saa korrumpeerida linnatänavaid ja teisi liiklejaid kiirust ületama, et õigustada/normaliseerida enda kiiruseületust.
msr Ei tundu just reaalne nr olevat arvestades rahvaarvu, kes teoreetiliselt võiksid õlut tarbida. Ilmselt on selles numbris ka siit ostetud õlu mis alkoturistidega välja läheb...
Lahja õlu on pea-aegu karastusjook. Ca 100l/per capita ära juua aastas ei ole eriti ebatavaline.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_beer_consumption_per_capita Selle tabeli TOP20 tarbivat riiki mahuvad 70-140 liitri hulka per capita tarbija kohta aastas. Kes juba õlut tarbib, see tarbib siis ka kümnetes liitrites.
A.Le COQ´i juht on varasemalt öelnud, et kolmandik ja rohkemgi kogu toodangust müüakse ära sadamapoodides. Kui toodetakse 100mln liitrit kokku, siis 1,3 mln rahvaarvu kohta teeb see natuke alla 100 liitri aastas. Kui sellest kolmandid ära võtta, siis oleme täiesti normaalse ca 60 liitri peal elaniku kohta.
Nimelt müüdi Läti piiripoodides juunis juba 35% Saku õlletehase kohalikule turule müüdud õllest ning samavõrra on kukkunud ostmine kohalikest kauplustest. Piltlikustamaks: seitse kauplust Läti piiril müüvad poole sellest mahust, mille müüvad kokku 1500 poodi Eestis. A. Le Coqi tehase juht Tarmo Noop sõnab, et praegust ostustatistikat pole mõtet võrrelda eelmise aastaga, kuna eelmise aasta juunis toimus 1. juulil jõustunud aktsiisitõusu tõttu väga suur etteost. Seetõttu on eelmise aasta number ka etteostu võrra selle aasta omast suurem. „Kui rääkida ainult Läti piirist, siis meie toodete juuni müük oli seal ligi kolmandiku võrra suurem kui eelmisel aastal," märgib Noop. „Kuid tervikuna kuue kuuga on lõunapiiri mahud võrreldes eelmise aastaga kasvanud üle kahe korra ja sealt ostetud tooted moodustavad üle 35% meie sisemaa müügist."
Mida te lahmite! Asjad tuleb silmast silma paika panna, mitte siin netis laiata. Nagu Lapakko kirjutas, Uba Ja Humal ootab meid täna, ainult regada tarvis. Mina olen kohal ja võin pärast kolmandat pudelit jagada erapooletu kohtunikuna maid ja maitseid.
Intrinsic value seisnebki 'poole vähem' vesises maitses ja elatustaseme tõus on miski mis üldreeglina tagasi ei pöördu. Kes mehukatit tagasi jooma suundus, sest kohe mull lõhkes? Pole ise eriline fänn aga negatiivsust kaldutakse sisse hindama julgelt, Usa tarbib sarnast 'kraami' ligi 13% turuosast, Eesti 1,3%.