Järjekordne kosmose aktsia lendab Nasdaq-i uksest sisse ehk Firefly Aerospace teeb täna IPO debüüdi ja alustab kauplemist sümboliga FLY ning hinnaga 45$ - Avanemise hind arvatavasti tunduvalt kõrgem. Lugemiseks
Oman 300 aktsiat, keskmine hind 7.6$ ehk kas mängin täna end nulli või läheb aktsia lendu pärast tulemusi. Selle ettevõtte käekäik viimasel paaril aastal on olnud dramaatilisem kui ükskõik millise kirjaniku sulest treitud põnevusromaan.
Mulle just tundub nagu pigem positiivne noot, et Eesti investori peast ka mingi väärtuse hindamise loogika enne ostu läbi käib. Eks tulevik muidugi näitab, aga ise küll kahtlen, et pea 100a vana ettevõte, üks kahest turuliidrist valdkonnas kus defitsiit ja tõusev nõudlus ja P/E juba 10 kandis nüüd ühtäkki ühe riigi veidi kummalisema juhi pärast kummuli peaks minema.
Oluliselt kehvema näitena tuleb meelde mingi intervjuu kunagi mingi noore räppariga stiilis “olen ka investor, peab ikka eriti loll vend olema kui börsil üle 20% tootlust ei teeni. Ostan Äpplit ja Teslat ja Amazoni kuna need on maailma parimad firmad nagu loogiline ju!”
Samas, kas ikka vaatasid sarnast pilti, et nüüd küll on aeg osta? Esimese ringikese järgi on veel ruumi ka alla poole Täna siis vist selgus, et NVO tablettidel polnud häda miskit võrreldes LLY.
Ise rohkem fundamentaal- kui tehnilise analüüsi usku ja väga hästi ei saa aru kuidas mingite 2009 ja 2017 põhjadele joonte tõmbamine kuidagi ettevõtte 2025+ väärtust suudaks determineerida. Kahtlemata on inimesi, kas ka tehnilise analüüsiga suudavad raha teenida, aga see minu arust küll see koht ei ole.
Aga mõte selles suhtes õige, et kukkuva noa ostmine ongi alati seotud suurte riskidega ja keegi ei ütle kindlalt, et edasi ei kuku. Aga kindlasti parem ostukoht kui 1a tagasi pea 3x suurema valuatsiooni pealt, sisuliselt sama fundamentaali pealt.
Loogika on iseenesest ju lihtne: (reaal)kasumineutraalne P/E sõltub tulevikuks prognoositavast annualiseeritud kasumikasvust prognoositava annualiseeritud inflatsiooni vastu. Näiteks, prognoosides keskmist aastast kasumikasvu 12 aastat ette 4% keskmise aastase inflatsiooni vastu võiks tekkida järgnev tabel:
Ehk et kes midagi teenida tahab, peaks siis ostma sellest kasumineutraalsest P/E-st tuntavalt madalamalt. Muide, see tabel seletab, miks PLTR kaupleb hetkel >700 P/E juures, samas kui paljude edukate vanakooli-dinosauruste bestseller-raamatud ei seleta.
Keeruline osa on suutlikkus mingilgi määral realistlikke prognoose teha, mis päriselt kah tulevikus statistiliselt rohkem kui 50% juhtudel täppiläinuiks osutuks
Paraku ettevõte ei pea selleks kummuli minema, et järgmised 20 aastat kotte hoides kahjumis või nullis istuda, piisab täiesti sellest kui oodatud kasumikasv jääb reaalsuses väiksemaks või hoopis tulemata. Eriti hull kui kasv pöördub negatiivseks, seljuhul P/E kiilub 6 kuni 12 peale kinni ja hind jääbki aastakümneteks langema - see oleks siis klassikaline Value Trap.
Kokkuvõte: Novo on väga põnevas kohas hetkel - valuatsioon tundub kui meepott, kuid tuleviku kasvuväljavaates on palju määramatust st. reaalsuses võib minna nii või naa.
Diskleimerid:
Ise istun sügaval -40% kahjumis Novo kottide otsas (õnneks % portust väike)
Miski ülaltoodust pole investeerimisnõuanne, vaid pelgalt ülelihtsustatud matemaatiline meelelahutus.
Ma olen siia lõime teinud Novo osas mitu postitust ja olnud bullish. Täna peale selle suure languse peatumist julgen lihtsalt uuesti postitada. Mul pole olnud õigus. Minu maailmavaade on vale… õnneks shortides LLY teenisin täna vähemalt midagigi tagasi. Aga see on natuke nagu hommikul peale joomine.
DB out hiking [$HPE] pt to $26 from $21 on corporate makover and they model in cost synergies but not revenue synergies. Exactly what management said that [$JNPR] tracking way better than guided
Ja eelmine neljapäev
Put/Call: 6591/18k
reede
Put/Call: 481/8145
Jääb mulje, et on saamas turuosaliste tähelepanu.
Kuna turg närviline, siis stopid on suht lähedal.
portule 19,45
spekullile 20,45
Järgmine eps 03.09, enne seda läheb spekull kindlasti kinni, siis kukub osakaal portus ~7% peale. Tegelikult tahaks enne seda näha liikumist üles ja kui ikka saeb siin 20-21,5 vahemikus siis ilmselt vähendan osakaalu enne tulemusi 50%.
(Reuters) -Memory chipmaker Micron Technology on Monday raised its forecast for fourth-quarter revenue and adjusted profit.
The company now expects revenue of $11.2 billion, plus or minus $100 million, compared with its previous forecast of $10.7 billion, plus or minus $300 million.
It expects adjusted earnings per share of $2.85, plus or minus 7 cents, compared with its earlier expectation of $2.50, plus or minus 15 cents.
Head uudised, kahjuks on mu avg 124, ehk tagasi esimeses ruudus.
Super Micro sai täna Zacksilt strong sell soovituse. Siit saab ainult paremaks minna.
The size of the recent change in the consensus estimate, along with three other factors related to earnings estimates, has resulted in a Zacks Rank #5 (Strong Sell) for Super Micro.
Lühiajaliselt on ainus, mida tahaks näha negat reaktsioon kohtumisele.
Kui EI, siis läheb ca 100p kõrgemal kinni ja otsin suut shordi kohta. Kus ja millal, tegelikult ei tea. Lihtsalt vaja jälgida turu dünaamikat.
Short nii tehniline kui ka uudised. Vajadusel hoiaks aasta vähemalt.
PS…mul isikl pole mingit usku sõjamongerlusele ja arvan, et see asi visiseb aeglaselt tühjaks. Putja ei ründa EL ega NATOt. Seal jääb asi Ukraina keskseks. Ehk tõen. on niivõrd madal, millele pikka teesi ehitada ei oskaks. Lisaks riigid ELs on pmts pankrotis, 5% pidev kaistekulude tase toob kaasa vaid veel hullema kollapsi ja süsteemi kurnamise. = ei ole jätkusuutlik. Siseunne on hetkel, et see on turu üks parimaid shorte
… väide, et P ei ründa N pöhineb eeldusel et P on ratsionaalne… vs. vajadus juhtida oma rahvast usuga, et hädades on süüdi vaenlane… on küllalt väike töenäosus et P ilma sellise vaenlaseta hakkama saab… vöi, kuidas