Saf Tehnika (SAF1R)

myygiguru teeb myyki :-)
SAF Tehnika. Firma, mis on kÔikidele selle omanikele toonud viimase paari aasta jooksul valu ja viletsust kui turuvÀÀrtus kukkus 2006. aasta 36.4 miljoni lati pealt 1.4m latini. Firma, mille kasum on viimased kolm aastat kukkunud ja mis on juba kaks aastat jÀrjest kahjumis. Firma, mille kÀive kukkus viimases kvartalis 31%. Brrr...

Aga nagu öeldakse, iga kaup muutub mingi hinna juures soodsaks. SAF1R-l on ca. 3 miljonit aktsiat (2,970,180 tk) ja hetkel kaupleb firma hinna juures 0.54 latti. TuruvÀÀrtuseks teeb see siis laias laastus 1.5m latti. SAF maksis eelmise aasta lĂ”pus omanikele 0.23 santiimi dividendi, mis viis kassast vĂ€lja ligi 700k latti. Kuid isegi pĂ€rast seda makset on viimase aruande jĂ€rgi SAFil kĂ€es veidi ĂŒle 2 miljoni lati! Firmal puudub vĂ”lg, omakapital on ligi 6.5 miljonit. Ja mis kĂ”ige ilusam - hoolimata kahjumist tootis firma viimases kvartalis enam kui 433 000 latti rahavoogu!
TÀnan, myygiguru, pÔhjalik vastus. Mind hakkas asi kohe huvitama.
Blinki eelnevat infot (11/12/09 00:22) ja vahetut kogemust aastast 2008 ei saa kah ignoreerida, kuid peab siiski asja lÀhemalt uurima.
Kellel veel kogemusi SAF Tehnikaga?
KĂ€isin ka ca 2 aastat tagasi SAF-il kĂŒlas. Juhtkonna jutt oli sama, millest Blink juba eelpool kirjutas. Enim jÀÀb meelde tollase finantsjuhi lause: " If we get lucky....":)
Peamine probleem on seotud asjaoluga, et kohe kui arenevate turgude mobiilifirmad mĂ”ne suure poolt ĂŒle ostetakse, öeldakse SAFi lepingud ĂŒles. Vodafonel, DT, Telefonical kĂ”igil on lepingud ala Ericssoni vĂ”i NokiaSiemens vĂ”rkude ehituse ĂŒksustega ning vĂ€ikest SAFi ei lasta sinna vahele. NĂ€ib et ainus tulevikulootus SAFile oleks teha alltöövĂ”ttu, muuks neil ei ole marketingijĂ”udu
Kristo: Samas on alltöövÔtu jaoks LÀti natuke kallis riik. See töö on vÀga labor intensive ja samas mitte vÀga keeruline. SAFi kasuks ei rÀÀgi ka kaugus toodete turgudest. Seega oleks loogilisem allhanke tegija India vÔi Hiina siiski. See 'if we get lucky' on jah SAFi puhul vist mÀrksÔnaks. Mind ei lohutaks isegi suur rahahunnik bilansis, sest seda ei pruugi kÀtte saada. Aga uuem info puudub ka minul.

Offtopic: LÀtist oman LME1Ri. Latvian Shipping Co on ka huvitav ja deep value case, aga seal peab pÔhjalikumalt kokku liitma laevade vÀÀrtuse, management steal ratio jms. Swedist Pavel teadis seda ettevÔtet hÀsti.
No ma ei usu, et keegi ootaks SAFilt mingit metsikut lĂ€bimurret ja kĂ€ibekasvu. Aga minu jaoks on positiivne see, et hoolimata kĂ”igest crapist suudab firma ikkagi cashi toota ja numbrite pĂ”hjal on mul vĂ€hemalt keeruline nĂ€ha, et asi pĂ”hja lĂ€heks. Omanikustruktuur on ka selline, et juhtkonnal on huvi ilmselt ikkagi mingi raha sealt kĂ€tte saada. Ehk on see ka ĂŒks pĂ”hjus selle 0.23 LVLise dividendi taga. Aga seda laskemoona on seal bilansis ju kĂ”vasti veel.

Minu jaoks ehk oleks ĂŒheks kĂŒsimĂ€rgiks, et mis see pĂ”hjus oleks, et aktsia tĂ”usma hakkaks - aga nagu nĂ€iteks PSTga kevadel lĂ€ks - polnudki mingit erilist katalĂŒsaatorit vaja. Minu jaoks oleks ideaalne lahendus kui SAF pillid kotti paneks, korjaks oma klientide laekumata arved kokku, mĂŒĂŒks maha mis mĂŒĂŒa annaks ja jagaks raha laiali.
myygiguru, nagu Blink LME1R-i kohta mainis, tegu on LĂ€ti firmaga ja juhtkond/suuromanikud on lĂ€tlased. Ehk vĂ”ibolla on MSR (management steal ratio) koefitsient vaja arvutustesse lisada ;). KĂŒll see moodus leitakse kuidas vara ja raha nii laiali jagada, et vĂ€ikeaktsionĂ€r tĂŒhjad pihud saab. A see muidugi on hinnang ja ei pruugi vastata tĂ”ele. Minu pĂ”gusates kokkupuudetes lĂ€takatega on nad kummaline kombinatsioon LÀÀnemere idakalda jonnakusest (tĂ€heldatav ka eestlastel) ning BĂŒtsantsi kaubandustraditsioonidest (Suur Peeter ĂŒtleb VĂ€ikesele Peetrile: "kĂ”ige pealt sööme ĂŒhise toidu Ă€ra ja pĂ€rast sööb igaĂŒks enda oma" :)
Kui ettevÔtte core business on mÀda, siis pole vist asjast suurt loota. See tÀnavune dividend oli pigem seadusandlusest tulenev, vÀga kiima ei tasuks seetÔttu end ajada. Sad but true, aga sellest valdkonnast on vist jah natuke liiga suurte poiste mÀngumaa saanud. Mingit vÀga innovatiivset toodet ka vist pole, mis vÔiks M&A osas atraktiivne objekt olla.
TaivoS - ma ei oota, et SAF oleks Baltikumi Nokia vms. Ei looda ka mĂŒĂŒgikasvu ega midagi muud. See kĂ”ik oleks boonus.
Kui keegi midagi sÀÀrast ootaks, siis ei maksaks see kupatus ca. 0.2*omakapital.

Ma ise panin oma Arco ja Baltika mĂ”ni aeg tagasi mĂŒĂŒki ja paigutaks pigem selle raha SAFi. Lihtsalt olen Ă”ppinud veidi rohkem hindama vĂ”lavabasid crap-firmasid vĂ”lgades crapi suhtes ;)

Kui hakkab ngatiivset cash-flowd tootma ja numbrid kÀest Àra lÀhevad, siis vÔib öelda, et vale otsus. Minu jaoks hetke hinnaga tundub igatÀhes vÀga hea diil.
Eelmine nĂ€dal SAFi kvartalitulemused ja ĂŒle hulga aja ilusad numbrid. Kvartali EPS 0.2 LVL ja kassajÀÀk suurenes enam kui 700 000 LVLi. Firmal on vaba raha ca. 1 latt aktsia kohta ja muidu ilus bilanss.

Tulemuste peale lendas aktsia korraks +25% aga vajus pĂ€ev hiljem ĂŒle 10% tagasi. Endiselt tundub ĂŒle mĂ”istuse hea bet mulle, eriti arvestades, et ollakse kasumisse jĂ”udnud. Nii et ootan jĂ€tkuvalt aasta parimat tootlust ;)
myygiguru - jah, aga see on LĂ€ti ju, kus ei ole rohkem normaalsed investoreid!
TÔusu potensiaal on mega suur, aga......... :(
Ilusad numbrid vÔivad ju olla, bilanss tugev aga tegemist on ju aegunud ettevÔttega. Nende tooted on nagu vanast nÔuka ajast, aga metalli asemel aksuatavad plastmassi:)
Interco kas tead vÔi arvad.
Ah ? kĂŒsimĂ€rk jĂ€i puudu.
Segu mĂ”lemast. Tegelikult oli ettevĂ”te vahepeal vaatluse all, aga jutud nii siin foorumis (kes on ettevĂ”ttes kĂ€inud v juhatusega kohtunud), pluss nende toodete sihturud, pluss toodete ĂŒldine mentaliteet (ala Snaige), siis ega lÀÀne tippfirmadega ei anna vĂ”rrelda. Siiamaanin puudub kahjuks kogemus, et Baltimaadest oleks sirgunud maailmatasemel tehnolooga ettevĂ”tteid. Lihtne pĂ”hjendus - meil puudub vastav ajalugu/kogemus/teadusarendus.

Interco, meil puudub kriitiline mass, et konkureerida peavoolutoodete osas, kuid see ei sega lÀbi löömast oma niƥƥis.
TÀielikult nÔus! Audes?
SAF on veits nagu Nokia. Kunagi oli esirinnas, kuid uue pĂ”lvkonna tooteid vaja konkurentsis pĂŒsimiseks.
MÔned nÀited miks SAF tundub alahinnatud (arvestades aktsia hinnaks 0.6 LVL ja aktsiate arvuks 2.97 miljonit - firma koguvÀÀrtus seega 1.78 miljonit latti):

1. Firmal puudub vÔlg ja bilansis on 2.9 miljonit latti raha - seega on aktsia hetkel peaaegu poole odavamalt saadaval kui sularaha hulk bilansis!

2. Eelmise kvartali kasum oli 607 000 latti ja vaba rahavoog ĂŒle 700 000 lati. Seega EPS 0.2 ja KVARTAALNE P/E suhe 3 ringis

3. Firma omakapital on 6.2 miljonit, see on enam kui kolm korda rohkem kui firma turuvÀÀrtus.

4. EttevÔtte kÀibevarad on 7.2 miljonit ja pÔhivarad tÀnu suurele kogunenud amortisatsioonile 536 000.

5. Firma likvideerimisvÀÀrtus (kanda maha kogu pÔhivara ja nÀiteks 50% varudest) oleks ca. 4.4 miljonit latti ehk enam kui 3 korda rohkem turuvÀÀrtusest.

Mis vĂ”iks nihu minna? Minu jaoks on suurim risk see, et juhtkond hakkab "maailma vallutama" ja ostab cashi eest pĂ”hivara hoopis vĂ”i vĂ”tab mĂ”ne muu vĂ€ikse firma ĂŒle.

Teine risk on ehk see, et firma langeb taas kahjumisse ja pÔletab lihtsalt kogu raha Àra.

Oskab keegi veel mingit muud neg. stsenaariumit vÀlja pakkuda?
Kas tÔesti firmal bilansis cashi ja ekvivalente ca 1 latt aktsia kohta?