Saf Tehnika (SAF1R)

myygiguru teeb myyki :-)
SAF Tehnika. Firma, mis on kõikidele selle omanikele toonud viimase paari aasta jooksul valu ja viletsust kui turuväärtus kukkus 2006. aasta 36.4 miljoni lati pealt 1.4m latini. Firma, mille kasum on viimased kolm aastat kukkunud ja mis on juba kaks aastat järjest kahjumis. Firma, mille käive kukkus viimases kvartalis 31%. Brrr...

Aga nagu öeldakse, iga kaup muutub mingi hinna juures soodsaks. SAF1R-l on ca. 3 miljonit aktsiat (2,970,180 tk) ja hetkel kaupleb firma hinna juures 0.54 latti. Turuväärtuseks teeb see siis laias laastus 1.5m latti. SAF maksis eelmise aasta lõpus omanikele 0.23 santiimi dividendi, mis viis kassast välja ligi 700k latti. Kuid isegi pärast seda makset on viimase aruande järgi SAFil käes veidi üle 2 miljoni lati! Firmal puudub võlg, omakapital on ligi 6.5 miljonit. Ja mis kõige ilusam - hoolimata kahjumist tootis firma viimases kvartalis enam kui 433 000 latti rahavoogu!
Tänan, myygiguru, põhjalik vastus. Mind hakkas asi kohe huvitama.
Blinki eelnevat infot (11/12/09 00:22) ja vahetut kogemust aastast 2008 ei saa kah ignoreerida, kuid peab siiski asja lähemalt uurima.
Kellel veel kogemusi SAF Tehnikaga?
Käisin ka ca 2 aastat tagasi SAF-il külas. Juhtkonna jutt oli sama, millest Blink juba eelpool kirjutas. Enim jääb meelde tollase finantsjuhi lause: " If we get lucky....":)
Peamine probleem on seotud asjaoluga, et kohe kui arenevate turgude mobiilifirmad mõne suure poolt üle ostetakse, öeldakse SAFi lepingud üles. Vodafonel, DT, Telefonical kõigil on lepingud ala Ericssoni või NokiaSiemens võrkude ehituse üksustega ning väikest SAFi ei lasta sinna vahele. Näib et ainus tulevikulootus SAFile oleks teha alltöövõttu, muuks neil ei ole marketingijõudu
Kristo: Samas on alltöövõtu jaoks Läti natuke kallis riik. See töö on väga labor intensive ja samas mitte väga keeruline. SAFi kasuks ei räägi ka kaugus toodete turgudest. Seega oleks loogilisem allhanke tegija India või Hiina siiski. See 'if we get lucky' on jah SAFi puhul vist märksõnaks. Mind ei lohutaks isegi suur rahahunnik bilansis, sest seda ei pruugi kätte saada. Aga uuem info puudub ka minul.

Offtopic: Lätist oman LME1Ri. Latvian Shipping Co on ka huvitav ja deep value case, aga seal peab põhjalikumalt kokku liitma laevade väärtuse, management steal ratio jms. Swedist Pavel teadis seda ettevõtet hästi.
No ma ei usu, et keegi ootaks SAFilt mingit metsikut läbimurret ja käibekasvu. Aga minu jaoks on positiivne see, et hoolimata kõigest crapist suudab firma ikkagi cashi toota ja numbrite põhjal on mul vähemalt keeruline näha, et asi põhja läheks. Omanikustruktuur on ka selline, et juhtkonnal on huvi ilmselt ikkagi mingi raha sealt kätte saada. Ehk on see ka üks põhjus selle 0.23 LVLise dividendi taga. Aga seda laskemoona on seal bilansis ju kõvasti veel.

Minu jaoks ehk oleks üheks küsimärgiks, et mis see põhjus oleks, et aktsia tõusma hakkaks - aga nagu näiteks PSTga kevadel läks - polnudki mingit erilist katalüsaatorit vaja. Minu jaoks oleks ideaalne lahendus kui SAF pillid kotti paneks, korjaks oma klientide laekumata arved kokku, müüks maha mis müüa annaks ja jagaks raha laiali.
myygiguru, nagu Blink LME1R-i kohta mainis, tegu on Läti firmaga ja juhtkond/suuromanikud on lätlased. Ehk võibolla on MSR (management steal ratio) koefitsient vaja arvutustesse lisada ;). Küll see moodus leitakse kuidas vara ja raha nii laiali jagada, et väikeaktsionär tühjad pihud saab. A see muidugi on hinnang ja ei pruugi vastata tõele. Minu põgusates kokkupuudetes lätakatega on nad kummaline kombinatsioon Läänemere idakalda jonnakusest (täheldatav ka eestlastel) ning Bütsantsi kaubandustraditsioonidest (Suur Peeter ütleb Väikesele Peetrile: "kõige pealt sööme ühise toidu ära ja pärast sööb igaüks enda oma" :)
Kui ettevõtte core business on mäda, siis pole vist asjast suurt loota. See tänavune dividend oli pigem seadusandlusest tulenev, väga kiima ei tasuks seetõttu end ajada. Sad but true, aga sellest valdkonnast on vist jah natuke liiga suurte poiste mängumaa saanud. Mingit väga innovatiivset toodet ka vist pole, mis võiks M&A osas atraktiivne objekt olla.
TaivoS - ma ei oota, et SAF oleks Baltikumi Nokia vms. Ei looda ka müügikasvu ega midagi muud. See kõik oleks boonus.
Kui keegi midagi säärast ootaks, siis ei maksaks see kupatus ca. 0.2*omakapital.

Ma ise panin oma Arco ja Baltika mõni aeg tagasi müüki ja paigutaks pigem selle raha SAFi. Lihtsalt olen õppinud veidi rohkem hindama võlavabasid crap-firmasid võlgades crapi suhtes ;)

Kui hakkab ngatiivset cash-flowd tootma ja numbrid käest ära lähevad, siis võib öelda, et vale otsus. Minu jaoks hetke hinnaga tundub igatähes väga hea diil.
Eelmine nädal SAFi kvartalitulemused ja üle hulga aja ilusad numbrid. Kvartali EPS 0.2 LVL ja kassajääk suurenes enam kui 700 000 LVLi. Firmal on vaba raha ca. 1 latt aktsia kohta ja muidu ilus bilanss.

Tulemuste peale lendas aktsia korraks +25% aga vajus päev hiljem üle 10% tagasi. Endiselt tundub üle mõistuse hea bet mulle, eriti arvestades, et ollakse kasumisse jõudnud. Nii et ootan jätkuvalt aasta parimat tootlust ;)
myygiguru - jah, aga see on Läti ju, kus ei ole rohkem normaalsed investoreid!
Tõusu potensiaal on mega suur, aga......... :(
Ilusad numbrid võivad ju olla, bilanss tugev aga tegemist on ju aegunud ettevõttega. Nende tooted on nagu vanast nõuka ajast, aga metalli asemel aksuatavad plastmassi:)
Interco kas tead või arvad.
Ah ? küsimärk jäi puudu.
Segu mõlemast. Tegelikult oli ettevõte vahepeal vaatluse all, aga jutud nii siin foorumis (kes on ettevõttes käinud v juhatusega kohtunud), pluss nende toodete sihturud, pluss toodete üldine mentaliteet (ala Snaige), siis ega lääne tippfirmadega ei anna võrrelda. Siiamaanin puudub kahjuks kogemus, et Baltimaadest oleks sirgunud maailmatasemel tehnolooga ettevõtteid. Lihtne põhjendus - meil puudub vastav ajalugu/kogemus/teadusarendus.

Interco, meil puudub kriitiline mass, et konkureerida peavoolutoodete osas, kuid see ei sega läbi löömast oma niššis.
Täielikult nõus! Audes?
SAF on veits nagu Nokia. Kunagi oli esirinnas, kuid uue põlvkonna tooteid vaja konkurentsis püsimiseks.
Mõned näited miks SAF tundub alahinnatud (arvestades aktsia hinnaks 0.6 LVL ja aktsiate arvuks 2.97 miljonit - firma koguväärtus seega 1.78 miljonit latti):

1. Firmal puudub võlg ja bilansis on 2.9 miljonit latti raha - seega on aktsia hetkel peaaegu poole odavamalt saadaval kui sularaha hulk bilansis!

2. Eelmise kvartali kasum oli 607 000 latti ja vaba rahavoog üle 700 000 lati. Seega EPS 0.2 ja KVARTAALNE P/E suhe 3 ringis

3. Firma omakapital on 6.2 miljonit, see on enam kui kolm korda rohkem kui firma turuväärtus.

4. Ettevõtte käibevarad on 7.2 miljonit ja põhivarad tänu suurele kogunenud amortisatsioonile 536 000.

5. Firma likvideerimisväärtus (kanda maha kogu põhivara ja näiteks 50% varudest) oleks ca. 4.4 miljonit latti ehk enam kui 3 korda rohkem turuväärtusest.

Mis võiks nihu minna? Minu jaoks on suurim risk see, et juhtkond hakkab "maailma vallutama" ja ostab cashi eest põhivara hoopis või võtab mõne muu väikse firma üle.

Teine risk on ehk see, et firma langeb taas kahjumisse ja põletab lihtsalt kogu raha ära.

Oskab keegi veel mingit muud neg. stsenaariumit välja pakkuda?
Kas tõesti firmal bilansis cashi ja ekvivalente ca 1 latt aktsia kohta?