Paneks ettevõtte püsti?

Sellest on tõenäoliselt igaüks mõelnud. Ometi on ettevõtjate osakaal Eesti elanike hulgas väiksem kui mõnel pool mujal. On isegi väidetud, et eestlaste genofond hävis 2. maailmasõja ajal ja siia on jäänud paljuski…

Oletame, et ma olen noor, terve, haritud ja majanduslikult mõelda oskav inimene, täpsemalt mees. Oletame, et kapitali on ka juba natuke alla 1 mln kr.

Tõenäoliselt ei ole eesmärgiks koduloomaaia loomine või juuksurtöökoja tekitamine endale töökoha loomiseks. :slight_smile: Ambitsioonikas inimene tahab rikkaks saada ja seda ei tuleks pahaks panna. Oletame veel, et ta tahab jääda elama Eestisse.

Iga ettevõtlusõpik ütleks, et tarvis on äriideed. Siis alles kõik algab. Tundub, et Eestis on odav tööjõud ja suhteliselt tagasihoidlik sisemaine ostujõud. Sisemaisele turule suunatud ettevõtteid on juba üleliiga. Näiteks lihatööstuste arv on päris suur. Tuleks kasutada siinset tööjõudu eksportimiseks. Tundub ahvatlev idee panna Eestis püsti sama efektiivne ettevõte nagu Saksamaal, aga maksta nii vähe makse ja tööjõukulusid, nagu kusagil Eestis. 95% inimestest ei saaks vist selle organiseerimisega hakkama.

Tegevusala peaks olema ilmselt selline, mis kohe algusest peale suudaks kasumit genereerida, kasvuks ja tagasilöökide üleelamiseks. Mis see võiks praegu Eestis olla?

endal mõlguvad just selle odava tööjõu eksportimise mõtted mõnda aega peas
Kui ettevõtted soodsaid võimalusi ei kasuta, ütlevad mõned varsti, et turumajandus ei tööta ja rool keerab nii vasakule, et hakkame kõik bürokraatideks.

Mingid viimased arvutused on minu meelest näidanud, et Eesti juba hakkab kaotama oma atraktiivsust odava tööjõu kriteeriumis. Tippjuhtide palgatasemed on täiesti võrreldavad Euroopa samasuguste ametipostidega, niivõrd - kuivõrd. Ja ma ei usu, et mingi jutuga, et oh mul Kundas kaks tüüpi, kes teevad asja odavalt ära, võiks midagi suurt müüma hakata. CET. PAR. ei usu, et on võimalik minim. kuludega sama efektiivsust saavutada, see umbes et minimaalsete kuludega maksimaalne kasum > nonsens. Väikse rahaga suurt raha ei püüa. Tahad rohkem saada, pead ka rohkem andma.

Aga ettevõtluse koha pealt, tuleks vaadata, MIDA edukad teevad ja KUIDAS nad seda teevad. Järelikult peaks teoreetiliselt olema võimalik saavutada sarnaseid marginale.
nojah aga eestlasest ettevõtja kasuks räägib ka see asi, et läänes on reeglina ettevõtte kulud suuremad. paljud töökohad on dubleeritud jne. eestis võetakse ikke igast töölisest viimast välja, sadagu või pussnuge.
Algis Perens (projektijuhtimise ja turunduse õppejõud) rääkis meil tunnis kuidas tema tegi paari tüübiga firma. Põhi aeg ja jõud kulus korraliku infosüsteemi rajamisele. Äriideeks on müüa väjamaale palkmaju a la Rocca al Mare. Ja nüüd olevat asi tööle hakanud. Mingi rikas vend kuskil lõuna Pransusmaal tahabki endale rida selliseid majakesi osta. Kusjuures võtsid nad tööle veel ka ühe neegri kes prantsust räägib. Idüll missugune. Uba alljärnev: müüa võid mida iganes, peaasi on ostja leidmine ja ära rääkimine
pikk jutt läks kaduma..
point oli lyhidalt selles et:

1)kasumimarginaal peab olema suur
2)maksud peavad olema naturaalne osa marginaalist

kas eesti probleem polegi mitte klientide vaesus?
ja sellest tulenevad makseraskused, koik koigile v6lgu ning petuskeemid?
ning töötajatel ja bossidel on miski kana kitkuda.. eriti madalamapalgaliste töötajate puhul.
ning tötajatel on kvaliteediprobleemist raske aru saada?

ausalt öelda olen mina eesti ärimaastikul teinud tegemist vaid hansapangaga ja see oli kyll okei klient.. täitis k6ik eelpoolnimetatud kriteeriumid :)

hea ja edukas ettev6te on see, kellel on head ja edukad kliendid
Vabandan riq ees, aga viimane lause kõlab lapsikult. Pealegi ei usu mina üldse, et eesti klientidega oleks võimalik veel mõnel uuel tulijal edukas olla. Või kui, siis peaks ikka äärmiselt vettpidava äriideega välja tulema, ning seda peaks toetama ka korralik turundusplaan.

Minu viimase kirja idee oli rakendada kogu oma intellektuaalne kapital väljaspoolt eestit klientide otsimisele. See, kes eesti mõttes on edukas, on ntx. saksamaa mõttes suhtvaene. Milline klient see hea veel on? See, kes arveid maksab vä?

Mina ei ole just kindel, et kui siin LHV-s istuvad vennad tahavad oma ettevõtet teha, siis nad tootmisega tegelema hakkavad (töötajate ja bosside vahelised konfliktid, kvaliteediprobleemid).
Tavaliselt toob ikka oma ajude müümine rohkem sisse kui kuldsed käed.
lapsikult kõlab muide ka see, et eestis pole võimalik mingil uuel tulijal äriga välja tulla ja palju lihtsam on väljamaalt kliente leida. see ei kõla kuigi loogiliselt sest lääneriikides on pidevalt igasugust äri tehtud ja konkurents on ilmselt oluliselt tugevam. loomulikult on ka näiteks usas pidevalt edukaid uute äridega alustajaid. miks ei peaks see siis eestis võimalik olema? ei peagi mingi nokia või erilise e-teenusega välja tulema vaid piisab sellest kui mingit klassikalist äri suudad paremini ja efektiivsemalt teha.

selle õppejõu õpetlik jutt tuletab oma kooliaega meelde. ka siis oli teoreetikutest õppejõude kellele meeldis (eriti nooremate kursuste tudengitele) jutte puhuda sellest kui kõvad ärimehed ja visionäärid nad on ning juttude järgi tundus et tüübid oleks pidanud ammu miljonärid olema. ega selles muidugi midagi halba pole: sõnum teooriast jõuab kohale ja õppejõud ise saavutab teatavat autoriteeti tudengite (eelkõige naissoost) seas. üldiselt on aga nii et edukad majandusõppejõud on head teoorias aga nõrgad praktikas. tihtipeale läbikukkunud ärimehed. ka algis perens pidas u.5 aastat tagasi häädemeestekandis kämpingut. tema as läks sundlikvideerimisele.
kinks sa v6id ka asja teistpidi lugeda:

häda sellele ettev6ttele kellel on s*tad kliendid!
kas nyyd pole enam lapsik?
Mina ei usu ka suurtesse kasumitesse siseturul. Ma nokitsen juba u aasta oma ekspordi-idee kallal, mis on minu arust väga hea :) . Kas kellelgi on kogemusi, kuidas reaalselt Eestis investorite otsimine käib, st kuidas garanteerida, et investor ideed ei näppaks jne. Idee mul küll on, kuid raha käivitamiseks paraku napib.
palju vaja on?
Võib ju väita, et algis perensi (keda ma ei tunne) taolised ongi just ettevõtjad, st nad on hävinud, kuid ei loobu. Ja kui nad uuesti proovivad, on nad juba targemad (loodetavasti). Ma arvan ka, et Eestis on ikka ruumi uutele ettevõtetele, eelmise nädala "pommuudis":) oli ju see, et Mõis ja Lao tegid kaubandusfirma.
Osama,

Esialgsel hinnangul 250 000 - 500 000.

eek?
jep
Kõva ekspordi paneb 250k eest käima küll...
Jyri, tootmist ei pane, kuid teenuste ekspordi vabalt.
Kui konkreetne klient olemas on, siis võibolla tõesti.
sellise mahu puhul muidugi ei tasu investeerimispankasid investori otsimisse kaasata. ilmselt peaks raha eestist leidma. see kartus on arvatavasti veidi ülepingutatud, et idee varastatakse, sest ka varastatud idee peab keegi käima panema ja kes suudab seda paremini kui idee väljamõtleja. idee vargus pole muidugi välistatud, aga ideed varjata ei saa. sellise rahasumma puhul on vaja sugulaste, tuttavate ja tuttava tuttavate juures käia kelle kohta on teada et on keskmiselt jõukamad. esialgu pead ikka sina usaldust tekitama, et suudad äri käima panna ja et idee on tulus.