See on hea artikkel ja avab minu meelest sügava probleemi, mis lisandub meie rahvaarvu kesisusele. Ja see on selle rahvapisku koorimine - koorvad ettevõtted (nt Telia, Microsoft jm tarkvarafirmad), pangad, oma riik üha uute maksudega. Aga valitsus ja ametnikkond kes meid peaks esindaja ja meie huvide eest seisma, laseb sellel mõnuga toimida. Milles asi? Miks?? Vägisi jääb mulje, et nõukogude okupatsiooni all elatud aastad on võtnud meil igasuguse eneseteadvuse ja enesekindluse, rahulikult lepime kõigega, korralik orjameelsus.
Muide, pole viitsinud uurida, kas kellelgi on kohe varrukast võtta info mõne uuringu kohta, kui suur peaks üks riik olema, et elementaarselt toimida suuta?
Ei, liiga vähe on veel regulatsioone. Tõmbame veel vindi peale ja avastame, et ainult väga jõukatel inmestel on edaspidi pangakaardid ja internetipank mõnest väljamaa pangast. Ülejäänud peavad seisma palgapäeval kassaluugi taga järjekoorass nagu nõukaajal. Ja siis järgmise luugi taga, et kommunaalmakseid teha.
Ettevaatust! Mõned aastad tagasi sai siingi vaieldud mõne siinse tähtkasutajaga, et - ei, pangad pole süüdi kui nad su suurepärasele ärile raha enam peale ei pumpa.
sub prime kriisi ajal: “Ma ise saan ju ka suurepäraselt aru, et see asi haiseb halvasti ja on valmis lõhkema nagu mädapaise, aga mind ju VALLANDATAKS, kui ma praegu sinna raha ei pumpaks”
Hoolimata sellest, et mu intressikulud on tõusnud tuhandeid eurosid, ei mõista ma seda virisemist.
Isiklikult ei tunne kedagi keda pangad oleks sundinud laenu võtma. Koguaeg on räägitud, et euribor ei jää nulli ja arvestage tõusuga. Kui seda ei tehtud, siis tasub peeglisse vaadata.
Ära kiputakse unustama ka see, palju inimesed läbi pangalaenude rikkamaks on saanud. Jah, lisandus küll tõusnud euribori kulu aga palju on viimase 5 aastaga kinnisvara kallinenud?
Pangad ju puha börsiettevõtteid. Palju siin investoreid, kes investeeriksid panka, kes langetab teenustasusid “õiglase hinnastamise tagamiseks”?
Nordea omal ajal siia tulles tekitas eluasemelaenude hinnalanguse. Nüüd on ta läinud, kõrgemad tasud paistab täitsa loogiline.
Reguleerime veel mõned pangad välja ja hakkame unistama madalamatest hindadest.
Ja kust see vähene konkurents tuleb, mis sa arvad?
KYC, GDPR, IFRS, IRB-A, nüüd veel ka ESG - need kõik maksavad, ja mittevähe. ”Kaks sõpra ja rahakott” enam panka ei tee, sisenemine on liiga kallis. Mitte ainult algkapitali, vaid (mida edasi, seda rohkem) jooksvate regulatsioonikulude tõttu.
Kui kõik need kohustused oleksid kehtinud aastal 1992, poleks Eestis saanud tekkida mitte ühtki kodumaist panka.
Põhijutt pole ju euriborist, vaid kõikidest muudest kuludest mis siin palju suuremad kui meist palju rikkamates põhjamaades.
PS. tbf. paljudel põhjamaalastel vist siiani küll ‘Prime intressiga’ laen millel u. sama pastakast imetud % nagu Eestis marginaal ja tasud. Ei jäänud nemadki lüpsmata.
Hetkel see odavnemine küll kuskilt välja ei paista. Räme slaavlaste sisseränne on hoopis põhjustanud olukorra, et enamvähem igas kolkaalevis - külas kus vähekenegi mingit tööstust veel järele jäänud - on vakantsed elamisväärsed elamispinnad hõivatud.
Nüüd kus Eesti on positiivse üllatusena oma munad üles leidnud ja sellise tüki ära teinud, tekib lootus, et äkki suudetakse mõningate üksikute nõukogude-kultuuri-ajaloo-lembestele isikutele vastu seistes Pirita teelt munnimonumendi likvideerida ja majadelt viisnurgad eemaldada?
Ossinovski ka halas Ringvaates, kui paha ja halb see kõik on.
Aga see kuidas Varro saalist minema jooksis, selle asemel, et hääletada, ütleb hästi, kellega tegu.
Esiteks pole mingit päevapoliitilist paanikat, millest sa räägid?! Teiseks, mittekodanikel võõras riigis hääletamise õigus - miks see peaks üldse olema, nagu really?? Ma ei kujuta ette, et kui mina teise riiki kolin, siis mul oleks seal mingeid õigusi üldse peale selle, et olla viks ja viisakas KÜLALINE ja MITTE MÖLISEDA. Kui ei meeldi - tagasilennupilet on loodetavasti olemas. Kui eitagasilennupiletit ei ole, siis mina päris tõiselt oleks nõus panustama korjanduses sellistele tohutult alandatud ja šokeeritud inimestele lennupileti ostmiseks. Miks peaks keegi tundma ennast alaminimesena selle pärast?? Mina ütleks, et just sinusuguste mõjuagentide töö tulemusena selline võimalus siiani üldse on eksisteerinud, viimane aeg on kõige rumalamad otsused õigeks teha.