NVDA - end of story?

Eilne NVDA-ga seotud MU kommentaar:

HBM chips are fully booked for the entire 2025
MU -l tasub silma peal hoida, Pabrai üks suuremaid positsioone
"kylakurnaja"
MU -l tasub silma peal hoida, Pabrai üks suuremaid positsioone

Kaks varjanti sa kas nägi lõvi unes või sattusid mingit liba uudist youtube-st vaatama.
Pabrai on ennast suht sügavale kivisöe kaevandustesse kaevanud.
Siin tema top positsioonid:
AMR
CEIX
HCC
ARCH

MU on suht sõgedalt ülehinnatud minu arvamusel.
Kui siis äkki 80.- pealt aga selge on see et AI-ga tuleb nõudlus järgi. Hetkel veel mitte.
TSMC CEO
-on track to more than double CoWoS capacity (advanced chip packaging used for Nvidia high end AI chips) this year, likely double again next year
-demand is "very high," supply tight, won't be able to meet actual demand until 2025 or even 2026

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-blackwell-gpus-allegedly-delayed-due-to-design-flaws

Algas 2ndal, nüüd räägivad kõik sellest

:D

Pakkuge, mis juhtub lähipäevil
Natuke läheb õhku välja. Suures plaanis ei juhtu midagi, sest õhku ongi palju sees.
"rinx"
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-blackwell-gpus-allegedly-delayed-due-to-design-flaws

paar päeva tagasi ytles NVDA, et kõik on on track, arvestades, et algallikas on Nelliteataja laadne leht, siis ilmselt fake news.
Tomshardware on täitsa lugupeetud allikas. The Information vist ka - ehkki ma USA tasulisi tehnoloogiaväljaandeid ei jälgi.
Mõnekuuline viivitus ei muuda midagi, kui just AMD ei suuda vahepeal revolutsiooni korraldada.
turg otsib järgmist citronit
"JP76"
"rinx"

paar päeva tagasi ytles NVDA, et kõik on on track, arvestades, et algallikas on Nelliteataja laadne leht, siis ilmselt fake news.

Just!
Nad ise conf et tootmine läheb kõik plaanipäraselt ja juhuslikke kõlakaid ei kommenteeri. Aga vot kaks identifitseerimata kodanikku teavat asju :D

Ehk oleks oodanud gap down ja buy liikumist. Keegi tahab shake out teha.

Aga täna parku kogu tech crash ja enam ei ole vist oluline.
Homme tuleb SMCI tulemustega, sealt ilmselt näha, mis seis on tegelikult.

Olen ostnud siit nipet näpet midagi, aga kui turg ei pea siis out kiirelt.
Teadjamehed...
SMCI, nagu trend ja vihjed, marginaalid tugeva surve all. Nüüd juba kukkunud 11% juurde.
Käive ok, tõstab käibe prognoos tugevalt üle ootuse.

Kas siit võiks lugeda, et NVDA tuleb taas väga korralik kvartal ja vbl isegi tõstab vaadet?

Kuna NVDA saab marginaale ka hoida vs nt SMCI.
Seda ütles täna AH Wells Fargo analüütik ka:
"More SMCI Revs than expected is a positive read to NVDA demand"
my 2c

SMCI GM kukkumine oli 50% supply issue ja 50% hinnavõitlus suurte hangete pärast.(Q&A)
The Q4 non-GAAP gross margin was 11.3% versus 15.6% in Q3 due to product and customer mix.
We have a path to improve gross margins to the target range of 14% to 17%..

ehk suuresti tundub, et järgmine kvartal näeme GM paranemist. imho ülereaktsioon.

NVDA
arvestades, et SMCI suudab käivet kasvatada oluliselt suurenenud konkurenstis, siis on see NVDA++
kui ka NVDA tarnijatele.
- tundub, et delay on siiski sees Blackwellis, mis võib eufooriat natuke pärssida.

Kokkuvõttes tundub story jätkuvalt tugev.

Neil polnud üks toode väljaski, kui paisati teine otsa. Nüüd delay, tubli!
CEO müüb, ha.
Juhuslik mõte, inspireerituna ühest toetavast kommentaarist.
Hetkeline AI buum ei saa eales tavakasutaja tasemeni levida. Ma pakuks, et meil täna on pigem liiga palju tehnoloogiat kui liiga vähe. Ehk laiemas perspektiivis me liigume vastupidi, vähema tehnoloogia ja sügavama mõistmise arenguplatoole. Me ei vaja rohkem suhestumist programmide ja lineaarsete lahendustega, vaid just vastupidi, rohkem suhestumist omavahel, humaansete, inimlike kontaktide baasil. AI ei ole meie evolutsiooni trajektoori sisse kirjutatud. Vbl ainult selles võtmes, et hakkaksime paradoksaalselt enam hindama inimlikke kontakte ja integreerumust looduslike universaalsete /kosmiliste printsiipidega.

Liigume väga murrangulise vaimse, moraalse kirgastumise ja tõe ajajärku.

Short tech!
Kõlab nagu hunnik põhjuseid miks on vaja veel rohkem tehnoloogiat, mis töö ära teeks :D
Praegu käib riikide, suurfirmade, ülikoolide jne. vaheline võidurelvastumine, kus vahendeid kokku ei hoita ning tavakasutaja ei puutu absoluutselt asjasse. Aga turul levib millegi pärast suhtumine, et kuna tavakasutajale pole AId kasumlikult võimalik müüa, siis järelikult short NVDA. Kui kedagi üldse shortida, siis neid kes kevadel AI PCd promosid, see linnuke praegu veel ei lenda.
Nvidia olukord on hetkel nii hea, kui üldse olla saab: nõudlust on rohkem kui täita suudetakse; ettevõttel on võimalik vabalt hindu dikteerida; konkurendid munesid uue turusegmendi tekke täielikult maha; ettevõte ületab pidevalt ootuseid. Olukord meenutab kangesti seda seisu, milles oli Pfizer 2021 sügisel, kui oma BioNTech koroonavaktsiiniga turule pääses. Tavaliselt taolised hegemooniad pikalt kestma ei jää. Ei jäänud Xerox 60-ndatel, IBM 70-ndatel ega NVDA tänane konkurent Intel 90-ndatel. Kui miski on nii hea kui saab, siis juba puhta loogika järgi saavad asjad edaspidi vaid kehvemaks minna.