Miks ma peaks ostma Microsofti?

Kui ma ei eksi, siis hiljuti soovitas LHV Pro osta msft aktsiat. Mul tekkis arvutikasutajana küsimus miks? Miks peaks üks tavakasutaja maksma suure summa MS Windowsi litsentsi eest, kui on saadaval palju tasuta Linuxi versioone. Enamus programme mida tavakasutaja vajab on olemas ka freeware-ina nt Openoffice.org jne. Proovige nt mõnda aega Mozillat või firebirdi MS IE brauseri asemel ja te näete, et nad ei jää sugugi alla.

Võõrutusnähud on erinevad!
usd, eks loe Pro alt täpsemalt miks me just soovitame seda aktsiat osta.

Tasuta tarkvara on küll tore asi, kuid ülalpidamiskulud on enamasti väga kõrged. Keskmine arvutikasutaja ei saa kindlasti Linuxi haldamisega hakkama ja seega tuleks palgata spetsialist kes kõrval seisab ja aitab.

Kuigi ma olen kindlasti tasuta tarkvara pooldaja ning Microsofti monopoli vastane, ei näe ma võimalust, et tasuta tarkvara lähiaastatel eriti Microsofti lööks.

.

MSFT teenib korralikku kasumit, patsiga poiste foorumites halamine seda ei lõpeta.
Linuxi kohta saab abi meililistidest ja foorumitest. Tihti saab abi kiiremini kui spetsialistide käest. Linuxi lähtekood on ju avatud ja seda arendavad tuhanded vabatahtlikud.
usd, ma rääkisin keskmisest arvutikasutajast. Nemad ei oska kindlasti kusagil netiavarustes mööda FAQ-sid tuhlata.

Loomulikult võivad arvutispetsialistid kasutada sellist softi nagu vaja, kuid nende osakaal on vast 1% kasutajatest.
Microsofti kasutaja jälle ei pea oma kallist tööaega meililistide ja foorumite külastamisele kulutama. Olgem ausad, neid liste ja foorumeid külastavad asjaarmastajad nagu ka siinseid LHV foorumeid. Kui igamees, isegi see kes investeerida ei soovi, peaks kilo banaanide ostmiseks LHV foorumitest abi otsima oleks elu ikka päris põrgu.
Minu teada on Eestis mõned riigiasutused üritanud vabavarale üle minna ja tulemuseks paras kaos. Sest sealgi on tööl keskmised või alla keskmise arvutikasutajad, kelle ümberõppimine harjumuspäraselt Microsofti kraamilt aega võtab. Pealegi peaksid asutustes-ettevõtetes inimesed tööga tegelema ja mitte mööda liste-foorumeid kolama abi otsides, samas kui vastavate koolituste korraldamine kohapeal võib maksta hinda, mis muudab vabavara kasutamisest tuleneva võidu olematuks.
tavakasutaja vajab maili klienti ,browserit ja ohvitsat.
Nende kasutamiseks ei pea foorumites käima.
Aga jah ,kui tahad näiteks divx pilti telekasse koos maakeelsete subtiitritega siis võib
olenevalt distrost asi keerulisemaks minna ,kuigi tavaliselt piisab ka seal download->install->run

Yhoos oli muide paar päeva tagasi artikkel kus viidati mingile IBM majasisesele memo'le mis soovitas 2 aasta jooksul win pealt linuxi peale kolida.
Eks see linuxi desktop'i arengu tulevik ibm,hp jt suurtest sõltubki.

Minu üks tuttav IT mees on teinud ühe linuxi teemalise kodulehe, seda saab vaadata siin
to kristjan.lepik
Vaata eelnevalt mainitud lehekülge ja vali sealt Linux kontoris (diplomitöö), see on ühe üliõpilase poolt tehtud põhjalik uurimustöö linuxi kohta, milles on ka ümberlükatud linuxi kohta käivad müüdid ja on ka räägitud hinnast.
> Miks peaks üks tavakasutaja maksma suure summa MS Windowsi litsentsi eest, kui on saadaval palju tasuta Linuxi versioone.

Ilmselt MS-i niivõrd ei huvitagi, kas tavakasutaja talle midagi maksab või mitte... Pigem ongi olulisem suur kasutatavus kui tavakasutajatelt saadav otsene tulu. Minu teada tuleb MS-i peamine kasum (suurtelt) äriklientidelt. Fakt on see, et äris domineerib MS ning vaevalt, et lähiajal mingi oluline muutus selles osas tuleb.
Eks ole seda linux vs microsoft juttu miljoneid korda aetud ning jõutud ikka samasse punkti - aga proovime veelkord :)

Proovis ka mul üks tuttav keskmine arvutikasutaja (50-aastane väikefirma omanik) OpenOffice peale üle minna, kuid lõpuks pidi ikkagi MS Office soetama. See Open värk lihtsalt ei töötanud - küll oli probleeme miskite failide avamisega ja küll peale avamist imeliku käitumisega. Muidugi üks korralik itimees oleks selles olukorras kiiresti rohtu leidnud, aga "keskmine arvutikasutaja" läks kergema vastupanu teed.

Olen proovinud ka ise Firebirdi peale üle minna, kuid seni pole see miskit tulemust andnud. Harjumuse jõud on vägavägaväga suur ning kui browser, mida ikka kogu aeg kasutad, käitub olulistes kohtades ka veidi teistmoodi, siis ei viitsi aega raisata ja ümberharjuma hakata. Aeglasem on kah see Firebirdi junn mu PII 400 peal (avaneb ca kolm korda kauem kui IE) ja oluline osa veebilehtedest on ju arvestanud ainult IE olemasoluga ning seega palju situatsioone, kus ei tööta ei üks ega teine asi... Tuleb veel oodata (väga tahaks IE'st lahti saada).

Ja üks asi on ikkagi Microsofti toodete puhul kolmepeakõrguselt igasugu vabavarast üle.. kui vabavara puhul on niinimetatud kasutajainterfeiss kuidagi progejate poolt kokku klopsitud (õige itimees kasutab ju commandline), siis MS toodete puhul mõeldakse ka inimese ja kasutusmugavuse ja esteetilise väljanägemise peale. Eks see väide võib jälle mõne itimehe veidi kirevaks ajada, aga see on minu arvamus.. :)
To jyri heero
firebird kasutab tunduvalt väheb resursse, kui IE, samas sa võid ka kasutada Operat mis pidavat kõige nobedamini liikuma. Opera puhul meeldib mulle ka see, et ta ei löö platsi tervet laaditud lehekülge ette vaid laeb järk-järgult pilti ette, jääb ära aeglase ühenduse puhul valge lehe vahtimine.
koerad hauguvad, aga karavan läheb edasi - sobib ülihästi iseloomustama situatsiooni Linux vs. MS
to: usd,

Hakkab pihta.. mida ma peaks siis keskmise arvutikasutajana kasutama? Kas Firebirdi või Operat? Kumb on siis ikkagi parem? Kas ma pean oma aega selle peale kulutama, et ise välja leidma? Aga mul pole aega ja ma ei viitsi kah ja IE on ju kah hea. Ja Opera pole ju ikka päris tasuta asi.

Ja selle ressursikasutamise jutuga võib küll pigem vanaema juurde minna. Tegin väikse testi nii IE kui Firebirdi peal - avasin browseri, kirjutasin aadressiribale www.lhv.ee, logisin sisse ja klikkisin portfelli menüüd. Peale seda oli ressursikasutus taskmanageri põhjal järgmine:

IE:
CPU time: 0:00:09
Mem usage: 22,348 K
VM Size: 11,200 K
Firebird:
CPU time: 0:00:14
Mem usage: 21,368 K
VM Size: 12,556 K

Seega protsessorit sööb Firebird rohkem, mem ahnus kaldub väga veidi IE poole, kuid virtual mem jälle rohkem Firebirdi maiuspala. Ja näiteks I/O Read Bytes on Firebirdi puhul kolm korda suurem. m.o.t.t.
Kui ma olen keskmine arvutikasutaja, siis on mul täiesti savi palju IE või mõni teine asi ressurssi rohkem-vähem kasutab, minu toimetusi see ei häiri ju, :)
LHV võibolla tõesti kasutab supa workstationeid aga vähem rami omavatel arvutitel ei ole see sugugi savi.