Manitsen ettevaatusele ENNE Nasdaq ja PÄRAST Dow!!!

praegu(mitte konkreetselt tana) on ikka mones aktsias pika positsiooni votmise periood arvan ma, naiteks:

WCOM

Absoluutselt nõus.
Ütlesin just sama 2 min tagasi teise teema all.
Oi, pika positsiooni võtmisega olen nõus, aga WCOM-iga mitte.
WCOM tõuseb küll, aga kauaks? Lõppude lõpuks pole tegu millegi muuga, kui üksiku positiivselt läbikostnud sõnavõtuga üldises pessimismilaines. Ja see, kas see pika positsiooni võtt end ka õigustab, selgub alles aasta lõpuks.

WorldCom shares were bumped up 11 percent by
positive remarks from its CEO and a bullish analyst
note that raised revenue forecasts for 2001.

Shares in the long-distance telephone and data
services company were up $1.63 to $16.82, a
remarkable feat considering the downward path of most
technology stocks Wednesday.

argumentidega sa kaotad kogu raha.see on puhas kasiino,tunne selline,et langeb.Siis tuleb müüa.
Kui tunne muutub siis osta.argumentidega põhjendatakse oma valesid otsuseid.Kui argumentide taga tõde oleks siis me ju teaksime kõike neist instrumentidest ja mingit turgu ei eksisteeriks.Kogu mähg käib ainult selle peale,et me ei tea,mis järgmine sekund juhtub.Minu arvamus on et kukub veel,ilma argumentide ja põhjendusteta.
Loen vahest neid cnnfn,thestreet ja forbese jutte ja kunagi ei saa aru,kuidas nende analüütikute järgi kuhugi investeerida saab.Vaevalt,et siinkandis ka keegi teab,nendest tähistest(aktsiatest)midagi sellist,et kindlalt raha paigutada.tuleb üritada üldiste suundumistaga kaasa minna.Kunagi aastaid tagasi investeerisin Läti Ragutisisse ja võitsin paarkümmend tuhat latti.Eelmisel nädalal sain ka teada ühel Riia näitusel mis firmaga tegu oli,kuna kätte juhtus üks tikutoos,mille peale ragutis kirjutatud.või oli see reklaam,või oli see tikutehas?
Võib-olla te pole tähelepannud, aga WCOM on minu esimene (ja võiblat ka viimane) konkreetne aktsiasoovitus ja ei ole tehtud seetõttu uisa-päisa,

aga konkreetsemalt edaspidi...
Pullid saavad nüüd küll toetust sealt, kust veidi aega tagasi oodatagi ei osanud :-)

Mida enam selliseid sentimentaalseid üleskutseid (a la Tõnis), seda parem. Lugedes muu prahi sekka iga päev ka ülevaateid Euroopa ajalehtede investeerimisnurgakestest olen viimasel mõnel päeval näinud järjest mustemaid stsenaariume üles kerkivat. Muidugi seda mitte ilma põhjuseta, asjad on paljudes valdkondades ebakindlad, kehva läbipaistvusega jne. Aga mõelge näiteks eilsele Äripäeva juhtkirjale, mis soovitas oma aktsiad kiiresti igaks juhuks maha müüa - kas pärast 65% kukkunud NAZ'i on ikka selliseks soovituseks õige aeg. Muuseas huvitav seik seniste USA turgude madalate uurijatelt - kapitulatsiooni korral on alati täheldatud suurt Aasia ja Euroopa investorite paanilist müügilainet, mis suuresti selle kapitulatsiooni moodustabki :-)

Samas tuleb meenutada "kukkuvate aktsiate kuldreeglit" - viimane 1/3 kukkumisest kipub tihti olema kõige kiirem, seda just kapitulatsiooni korral. No hoog tundub viimasel ajal päris kobe olevat ja usutavasti ei tundu see 1500-1800 NAZ põhja prognoos enam kellelegi liiga pessimistlik (nagu tõenäoliselt paljudele varem). Kui see prognoos tundub nüüd lugejale juba lausa optimistlik, siis toimub kõik just nagu peab...

Valmisolek on kõik.

Margus: WCOM sai kunagi detsembris ka minult OK.
Aktsiate hinnatõus põhineb eelkõige kahel asjal fundamentaalnäitajad ja turu sentiment. Buffeti kombel fundamentaalnäitajaid uurida ei ole vist väikeinvestorile kohane. "Karjaefekt" on ikka üle kõige, tekib tore võimendus ja pendel kaldub äärmusesse. Küsimus on selles, et millal pendel oma optimumi saavutab? Kõige lihtsam on vist see koristaja mõõdupuu, et kui inimene tänavalt räägib ostust/müügist siis oleks targem vastupidi käituda.
kristjan,
valmisolek pole paha.Sa aga unustad ühe pisidetaili.Nimelt.Viimane usa pulliturg on kestnud 10 aastat väiksemas mõõdus...

Allapoole paanika on küll jahh,hetkel positiivne näitaja,aga...
...ei optimismi ega pessimismiga pole turul siiski midagi peale hakata.

teremere,
Emotsioonid on tõesti halvad nõuandjad, aga optimismi ja pessimismi siiski ju mõõdetakse, mis kajastub sentimendi indikaatorinda. Suured investeerimispangad teevad ju lausa regulaarseid arupärimisi investorite, fondihaldurite jne seas, et uurida nende nägemust tulevikus toimuva turu liikumiste suhtes. Mida karusem number, seda parem aktsiaturule ja vastupidi. Need numbrid, mida olen märtsikuu esimese ja teise nädala kohta näinud, viitavad võimalusele, et turg võiks pigem tõusta.
Tõnis,
see et Dow edasine langus on sinu arvates fakt (vt ülal), annab jälle põhjust uurida, kust saaks Dow komponentidele put-te osta; Eestist, ma mõtlen. Perspektiiv kuhugi e-tradele rull üle kanda ja ca kuu aega selle arvelejõudmist oodata ei tundu kuigi meeldiv.
Peale selle, Eestis on ka lähemal tegelasi minna nööbist keerama, kui minu rahaga miskit arusaamatut juhtuma peaks...

Äkki LHV kah midagi prognoosib optsioonidega kauplemise alustamise kohta, Tõnno sai ju tööle võetud:-)

Vana investori tarkus: osta siis, kui kõik paistab minevat allamäge ja myy siis, kui kõik paistab olevat ilusamast ilus.
myts maha kristjani ees, sest 1800 on käega katsutav.
Kui me olukorrast eriti hästi aru ei saa (ja
see on ju üldteada fakt), siis on alati kindlam
jälgida tehnilist analüüsi kui kõhutunnet (suurim
viga) või analüütikute soovitusi (eelarvamustega) või uskuda oma kainet mõistust (mõistus võib
olla hea, alusinfot on objektiivselt aga vähe,
kui ma ei satu näiteks olema ise sama firma
tegevjuht). Tehniline analüüs väidab, et sisuline info aktsia kohta ongi peegeldatud tema hinnaliikumises ja prognoosib selle alusel karjakäitumist (me kõik teame, et karjakäitumine on määrav ja karjapsühholoogia suhteliselt stabiilne). Mida ta annab: suurte
prohmakate vältimist (tehniline analüüs Tallina börsi peal on näiteks väga õpetlik asi).
Mida ta ei anna: ideaalset prognoosi parima ostu või müügihetke määramiseks või suurima perspektiiviga aktsia valimiseks (mis nagunii
on statistiliselt saavutamatu :)
tammet, miks on tehniline analüüs Tallinna börsi peal väga õpetlik? Kas peab paika või vastupidi?
Tallinna börsil peab nö harilik, mainstream analüüs väga hästi paika. Näiteks börsimulli tekke ja lõhkemise ajal lihtsat tehnilist analüüsi järgides ei oleks praktiliselt saanud lollusi teha. Kui asi kukkuma hakkas, olid kõik põhinäitajad kiiresti punased (ja püsisid), ja enne polnud sellist olukorda väga pikka aega olnud. Analüüs töötab mõistlikult ka peale mulli, aga lihtsalt põnevust on vähem.
atlantis,
"sentimendi indikaatorid"...pull/call ratio näituseks, ei näita mulle niivõrd mitte optimismi-pessimismi olukorda investorite seas.Vaid näitab,millisele turu suunale panustajad ülekaalus on.
Nii alla kui ülespoole liikumise suhtes panustajad ilmselt pessimismile toetudes oma otsuseid ei tee ju?Kui,siis optimismile,et keegi teeb panuse turu allapoole liikumisele ning usub optimistlikult,et turg käitub vastavalt....
:-)
mida ma siia nüüd kirjutanud olen?:-D
pidasin put/bear-d ikka silmas vist,jahh?
:-)
PAUL KRUGMAN ,
" That still leaves the shape of the slowdown uncertain: a sharply pointed V or a drawn-out U? And the answer is . . . I don't know "

If You don't know, do you really want to stick around to see what is going to happen tomorrow?
:-D

" This slowdown may turn out to be nasty and brutish; but my guess is that it will also turn out to be short. "

good quesswork!just stick around to see...
:-D
teremere kirjutas: "
valmisolek pole paha.Sa aga unustad ühe pisidetaili.Nimelt.Viimane usa pulliturg on kestnud 10 aastat väiksemas mõõdus..."

kristjan: Mina mõtlesin tegelikult täitsa tõsiselt seda "alates 1990" +12% aastas keskmiselt väidet, mis annaks meile indeksite väärtuseks 2010 enam vähem sama, mis praegu. Kas see väide tundub sulle samuti "10 aastase pullituru unustamise" moodi? Turg võib vabalt rallida ka karuturul - ühte sellist rallit nägime jaanuaris ja ma ei saa kuidagi välistada ralli võimalust ka Q1 lõpus - fondide põhiline mark-up, lõpuks ometi nutuseks muutunud jaeinvestorite sentiment, NAZ tehniliselt ülemüüdud, PUT/CALL reedel 1.08 (päev, millal mina kõik putid kinni panin), maailmalõpp tegelikult veel päris kaugel (ah jaa, õigus, astroloogia jms libausklike jaoks pidi 21.03 ka mingi suurem jama olema:-)). Negatiivne moment on muidugi Jaapani pankade uued arvestusreeglid, mis sunnivad neid kuuldavasti lõpuks oma aktsiapositsioone turuhinnale vastavusse viima. Milliseid samme nad Jaapani majandusaasta lõpu eel (31.03) astuvad, pole väga selge, aga pigem nad midagi turgu tampima ei hakka - vähemalt pole nad seda ajaloos veel praktiliselt kunagi teinud (kui just poodi päris kinni ei hakata panema!) ja vast püüavad mark-up päevaks veidi õhku veel positsioonidesse sisse puhuda.

Aga aprilli paistab (algus) päris mõistlik putikuu olevat...