Maksuraport

Jah. minu viga, tõesti arvestab. Vaatasin realiseeritud tulu/kulu raportist valesti summasid. Sorry segaduse pärast.
Küsisin sama küsimuse, millest Jim on kirjutanud, Rahakompass 2003 Dmitri Jegorovilt. Ta väitis ka siis, et mõte « ... maksumaksjal on õigus kasust maha arvata või kahjule juurde liita vara müügi või vahetamisega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.» on väärt paranduse tegemist seadusesse. Negatiivse poole pealt jäi silma aga 30ndates naisterahvas, kes peale minu küsimust nähvas: "Kooliraha tuleb ka maksta!" Khm, vastulause:" Kas siis leidub inimest, kellel kõik tehingud on suletud kasumiga?"

Anette, loodetavasti 2003.a. jääb ka viimaseks aastaks kui see reegel kehtis, alates 2004. a. võib ka kahjumiga tehingute teenustasud arvesse võtta.
Küsimus tõsine (võib-olla, et naiivne, aga maksuseaduses ühtki viidet ei leidnud): e-maksudeklaratsiooni täites ei arvestata välisriigist saadud kahju Eestis saadud väärtpaberite kasumist maha? Seega tuleb Eesti väärtpaberitelt maksta tulumaksu täiega, hoolimata sellest, et välisväärtpaberitega on saadud kahju? Kas see kahju kantakse järgmisele aastale edasi?
Asja püant veel selles, et kui Anette eespool küsis, et kas leidub inimest, kelle kõik tehingud on suletud kasumiga, siis Eesti väärpaberitega mul eelmisel aastal tõesti nii juhtus ja arvan, et mitte ainult minul. Välisväärtpaberitega alustasin alles sügisel ja sain tõesti rohkem kahju kui kasu.
Kas ettevotete->LHV->MA rindel on mingeid muudatusi, tegeleb keegi uldse asjaga?
Kusimus ikka vaartbaberi muugist saadud tulu/kulu ja valuutakursi muutusest saadud tulu/kulu eraldamises.
TO: harts
Ikka deklareerid need mikrodividendid. Ega LHV teenustasu pole tulumaks. Maksuamet vaatab ainult tulumaksu. Mis mikrodividendiga pärast LHV:sse potsatamist edasi juhtus, see on juba Sinu ja LHV era-asi.
(Pool päeva trükkisin neid mikrosid deklaratsiooni :(( )
Mina panin ka kõik mikrodividendid ja muu kolu deklaratsiooni sisse. Maksuraport ju.
velvo

nende edasikantud kahjudega on e-maksuametis üldse 1 jama, :(

mul oli 2002. aastast pisike summa kahjumit edasi kanda, mis tekkis välismaa väärtpaberitega kauplemisest - mainitud tehingud kajastatakse TD punktis 8.2

2003. aasta TD tarvis oli see summa eeltäidetud deklaratsioonis pandud punkti 6.1, milline alajotus tegelikult käsitleb kodumaiste väärtpaberitega tehtud tehinguid ...

kuna lootsin, et Maksuamet koostab eeltäidetud deklaratsiooni korrektselt, siis loomulikult kinnitasin deklaratsiooni sel kujul ära ja see sattus kohe kontrollitavaks kuna ei suudetud Eesti aktsiatega seotud kahju eelnevatest aastatest leida ehkki tegelikkuses oli sinna vastavale reale Maksuameti vea tõttu ilmunud välisväärtpaberitest saadud kahju ...

Nii, et see on siis õige, et kasumite ja kahjumite üle kodu-ja välisväärtpaberite puhul peetakse eraldi arvestust? Sedasi tekib tobe tulumaksukohustus, mida ei ole esialgu arvestanudki.
Tuludeklaratsiooni täitmise juhendist lugesin selle küll välja, et välisväärtpaberite kahju puhul arvestatakse seda punktis 6.1 järgmisel aastal. Miks see nii on, ja et sellest on ka juba jama tulnud, on küll imelik!
kohustust ilmselt siiski ei teki, lihtsalt e-maksuameti vead genereerivad selle ajutiselt ja hiljem on selle parandamisega vaja kurja vaeva näha - kuna väidetavalt puuduvad üldse vajalikud programmijupid, kus klientidega suhtlevad maksuametnikud saaksid sarnaseid vigu parandada, siis edastatakse iga taoline probleem IT osakonda ja seal ei paista kiiret olevat, :(
mina küsisin ka selle osas Maksuametist järgi, et kas eesti kasum ja välismaa kahjum on üksteise suhtes nullitavad ja mulle öeldi, et on. See on muidugi hea vihje, et e-makusameti järgi ei ole ja peab siis eraldi tähelepanu pöörama selle osas.
to Henno Viires:

mul oli millegipärast sarnane probleem, kus 2002 a investeerimis miinus oli eeltäidetud deklaratsioonis sees punkti 6 millegi all.
käisin kohalikus kontoris uurimas ka probleemis sisu, kus inspektor väitis et nemad pole üldse mingit sellist summat sisestanud (sest ma polevat 2002 selle punkti all mingeid tehinguid deklareerinud). Millegipärast soovitati mul 2002a deklaratsioon uuesti paberkandjal esitada paranduseks. Hetkel olen ikkagi äraootaval seisukohal, kuna e-maksuameti lk on nagu minu poolt kõik 2002a deklaratsiooniga kõik OK.

Kui Sul mingeid tegutsemisjuhiseid rohkem on siis jagad ehk teistega ka

tänades
Olen kinnitust saanud, et väliskahjumit eesti kasumist maha ei arvata, vaid see lükkub järgmisse aastasse edasi ja vähendab edaspidi välisväärtpaberite kasumit. Proge täiendus on tegemisel.
Maksuameti infotelefonilt sain aga "super" vastuse: välisväärtpaberite kahjum jääbki minu kahjumiks ja seda ei deklareerita! Nii palju siis kompetentsusest.
Sain 2003. aasta deklaratsioonis väliskahjumi Eesti kasumist maha arvestada. Nii kasum kui kahjum olid tekkinud 2003. aastal. Deklaratsioon esitatud ja tagastatud tulumaks juba ka kontol.

Velvo, millisele paragrahvile viidati kui väideti, et välisväärtpaberite kahjumit ei saa kodumaisest kasust maha arvata?
enz:
Paragrahve nüüd ette küll ei loetud, vaid viidati tulu tekkimise kohale. Ja kuna tulumaksuseaduses ei ole konkreetselt olukorda kirjeldatud, siis tundub, et tegemist on tõlgendamise küsimusega. Maksuameti eri esindused kipuvad tihtipeale olukorrale andma eri lahendusi. Näiteks kas või see, kuidas tõlgendati lasteaia kohatasu maksusoodustust. Ennem asi paika ei saanud kuni ajakirjandus teema üles võttis. Ehk võiks ka selles küsimuses keegi sõna võtta?
Küsimus nüüd selline, et kas deklareerisid tulu internetis või paberil. Igaljuhul e-deklaratsioonis tasaarveldust küll ei olnud. Või on viimaste nädalate jooksul midagi muutunud?

Deklareerisin elektrooniliselt.

Uurisin huvi pärast seadust ja natuke tekitab kõhklusi TMS par 45 lõikes 1 olev lause "Eestis ning igas välisriigis saadud tulu kohta arvutatakse tulumaks eraldi." Kas see võiks olla aluseks, miks keelduda kasu-kahju tasaarveldamisest. Millised on arvamused?

---

§ 39. Väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju arvestamine

(1) Residendist füüsilisel isikul on õigus maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust maha arvata samal perioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju. Kahju, mis tekkis väärtpaberite turuhinnast madalama hinnaga võõrandamisest maksumaksjaga seotud isikule (§ 8) või temalt turuhinnast kõrgema hinnaga omandatud väärtpaberite võõrandamisest, maha ei arvata.
(RK s 06.12.2000 jõust.01.01.2001 - RT I 2000, 102, 667)

(3) Kui väärpaberite võõrandamisest maksustamisperioodil saadud kahju on suurem kui maksumaksja poolt samal maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu, võib kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel maksustamisperioodidel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.

(4) Kui maksustamisperioodil tekkinud ja eelnevatest maksustamisperioodidest edasikantud kahju summa on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu, kaetakse selline kahju ainult maksustamisperioodi kasu ulatuses ning kahju katmata jääk kantakse edasi järgnevatele maksustamisperioodidele.

§ 45. Välismaal tasutud tulumaksu arvestamine

(1) Kui residendist maksumaksja on saanud maksustamisperioodil tulu välismaalt, liidetakse kõik välisriikides saadud tulud isiku maksustatavale tulule ning tasumisele kuuluvast tulumaksust arvatakse maha nimetatud tuludelt välismaal tasutud või kinnipeetud tulumaks vastavalt lõigetes 2–6 toodud tingimustele. Eestis ning igas välisriigis saadud tulu kohta arvutatakse tulumaks eraldi. Eestis mittemaksustatavalt tulult välisriigis tasutud tulumaksu Eestis arvesse ei võeta.
(RK s 14.06.2000 jõust.01.01.2000 - RT I 2000, 58, 377;
RK s 17.12.2003 jõust.01.01.2004 - RT I 2003, 88, 587)

Kuigi see LHV otseste ülesannete juurde ei kuulu, äkki saab LHV küsida oma klientide nimel oma MA kanalitest mingi konkreetse vastuse selle osas, mis puudutab välismaalt saadud kahju ja eestist saadud kasumi ühest või kahest käsitlemist. Ehk kas on võimlik kasutada välismaalt saadud kahjumit, et Eestist saadud kasumit vähendada, et maksta siiski õiglane maksutamisele kuuluvast kasumist johtuv tulumaks.
Tiitp, eks ta ikka kuulu LHV otseste ülesannete juurde, et kliendid õnnelikud oleks :)

Seega - uurisin maksuametist järgi ja vastus oli, et Eesti ja USA väärtpaberite vahel võib teostada tasaarveldust, tundub et probleem on puht tehniline ja eelkõige e-deklaratsioonis.
Henno,
Kas on uudiseid Maksuameti IT osakonnast?
Mu tuludeklaratsioonil ripub ka teade, et "Oleme valinud teie deklaratsiooni välja valinud" jne. samadel põhjustel mis ilmselt sinulgi ja teistel LHV kasutajatel.
niipalju kui mina aru sain, tuleb kohale minna, nüüd pidi neil vastav progejupp valmis olema, millega klienditeeninduse tädid saavad selle vea parandada ...

ise pole aega saanud kahjuks, :(