Maksud Eestis ja mujal maailmas

ei tule välja vananeva rahvastikuga riigis .
Pensionäre on aina rohkem, nad elavad kauem, kuid seepärast pole veel vähem haiged. Ja nende töövõime ei ole peale pensioniea saabumist enam see, mis võimaldaks endistviisi töötamist jätkata.

Isegi puht vaimse töö valdkonnas nagu näiteks teadlased, õpetajad, ülikooli professorid, paljud arstid jt. hakkab tööandja peale pensioniea saabumist survestama töötajat pensionile jääma. Sageli tunneb ka töötaja ise, et aeg on ära minna, töö ei suju eakal enam nii hästi kui varem.

Füüsilisest tööst ma ei räägigi , füüsiline võimekus kustub enamasti enne kui vaim nõrkeb.

Pensioniealiste rohkus on oluline faktor, mis mõjutab riigivõimu ja seadusi, nad on aktiivsed valijad. Ei saa lambist tõsta pensioniiga näiteks 68.a. Niigi lisatakse vanaduspensioni eale tasapisi kuusid juurde, näiteks 2027.a. on see 65 a 1 kuu, 2028.a. 65 a 3 kuud.

Ja alati tuleb silmas pidada seda, et ehkki oodatav eluiga peale 65.a. elamist võib tõusta ja tõusebki, ei tähenda see, et lisandunud eluaastad oleks parema kvaliteediga või et selle arvel tõuseks eakate töövõime. Need asjad ei käi käsikäes.

Vanadus on üks rist ja viletsus alati, bioloogiliselt / evolutsiooniliselt pole üldse mingit mõtet, miks inimene peaks elama kauem kui see aeg, mil järglased on juba kasvatatud ise hakkama saama . Seega 45- 50 eluaasta paiku peaks see olema tehtud. 85 ja 90 on selgesti ühiskonna ressursside raiskamine inimestele, kellest pole enam mingit kasu sellesamale ühiskonnale, kelle ressursse tarbitakse.

Kuid, nagu oli üks vana soveti film : Keegi ei tahtnud surra . Ja ei taha ka praegu .

3 Likes

teadlased, õpetajad, ülikooli professorid, paljud arstid

Kulude(kokkuhoiu) osas palju vahet pole kas nad saavad pensioni või palka.

Lappama läks sinul kui hakkasid progressiivseid sotsialistlikke-kommunistlike ideid puistama ning ettevõtjaid ning keskmisest jõukamaid indiviide siunama ning tahtma neid nende varadest välja maksustada.

Mul on aga küsimus miks see maksukoormus peab koguaeg tõusma? Lafferi kõver ei toeta näiteks seda ideed ja ka see kõver tegelikult kajastab seda kui effektiivselt on võimalik makse välja peksta, mitte kus punktis on ühiskonna heaolu maksimumis. Kui koera saba mitte jupikaupa raiuda ning homsest kehtestada kõigele ja kõigile üleüldine maksumäär 100% kas siis on riik valmis ja õnn saabunud meie õuele?

Ma küsiks aga hoopis niipidi kas riik kui selline on rahva teenimiseks või rahvas on riigi ja riigiaadli teenimiseks?

Ehk oled isegi tähele pannud, et demokraatliku vabariigi asemele on siia tasahilju tekkinud mingi uusfeodaalne riigikord kus hakkavad selgelt ka ühiskondlikud klassid välja joonistuma. Ühtedele jääb ainult õigus koormisi taluda, tükati täiesti jaburaid seadusi täita ja vähimagi eksimuse korral karmilt karistatud saada. Teistele aga õigus seda ühiselt kogutud varaga karistamatult priisata ja laiali loopida. Ma ütleks, et avaliku sektori töökultuur on viimasel kümnendil täiesti käest läinud.

12 Likes

Suur vahe on. Vaata ise pensionikalkulaatorist järele kui ei usu

Lisaks ränk loogikaviga : arst, kes teenib täna 5000 eurot bruto, teeb ikkagi tööd, ravib inimesi,päästaab elusid, noor ja vanemaid, ta toodab tervist, tervena elatud aastaid, parandab patsientide elukvaliteeti , ta on ühiskonnale vajalik. Tema palga pealt maksab tööandja sotsiaalmaksu .
Kui ta läheb pensionile ja hakkab saama mitu korda vähem 1.sambast, siis ta ei tooda enam mitte midagi, ta muutub tarbijaks, ta muutub maksumaksjale koormaks.
Kuid vaadake ringi paremates haiglates, ega te sealt enam 70-aastaseid arste naljalt ei leia. Nad on varem pensionile saadetud. Ei leia ka ülikoolides kuigi palju 70-aastaseid professore

Kõik on ühiskondliku kokkuleppe küsimus.
Eesti arengutase ei ole selline, et keegi otse nälga sureks. Maksudega mängitakse ainult ümber, kui hästi elab see, kes ei suutnud või osanud endale ise koguda ja kui palju võetakse ära sellelt, kes on oma tuleviku nimel pingutanud (või õnne olnud).

Polnud üldsegi eesmärk! Ettevõtjad peavad aru saama mida üldse tähendab ettevõtlus. Iseendale miinimumpalga garanteerimine ja riigis seaduste piires susserdamine ei ole seda mitte! Vähemalt mitte majandustegevuse kontekstis.
Ühte kindlat tulumaksu % ma ei poolda. See toodab vaesust ega aita kokkuvõttes kedagi.
Sinu suhtumisega avalikku sektorisse olen täiega nõus. Ametnikkond on suures osas eelmisest riigikorrast ja värske veri on juba käesolevast nomenklatuurist juuri loomas. Midagi on vaja sellega kiiresti ette võtta, see süsteem tekitab enda “vajalikkust” ainult juurde.

Misasi on seaduste piires susserdamine???

Defineeri meile lahti mida tähendab sinu vaates ettevõtlus? Ennevanasti kui ma koolis käisin majandust tudeerimas siis see tähendas majandustegevust mille pealisülesanne enamjaolt on omanikutulu saamine, harvemini mõne püstitatud sotsiaalse eesmärgi täitmine.

Järgmiseks palun steitmenti, et kasum on ebaõiglaselt väljamaksmata palk.

Ametnikkonnast - kas see sinu mõistes eelmine riigikord lõppes päikesetõusuvalitsuse valitsema asumisega, et ametnikkond on eelmisest riigikorrast? Kui mõtlesid NSVL lagunemist, siis ma tuletaks sulle meelde, et see juhtus juba peaaegu kaks inimpõlve tagasi ja selleaegne ametnikkond enamjaolt on kas pensionil või juba murukamarat teiseltpoolt vaatamas. Seadusandlust sujuvalt vastutuse puudumise poole nügimine on ikka värskem teema, ning neljapäevane töönädal viimase viie aasta sisse mahtuv saavutus

2 Likes

See on ebaõiglustunne sama töö eest erinevas ulatuses maksude maksmisest

1 Like

Seleta see pikemalt lahti kuidas makstakse sama töö eest erinevas ulatuses makse.

P.S. Mõned ettevõtted isegi meenusid, aga siin me pigem rääkisime neist mees-koer tüüpi ettevõtmistest, mis alati kõigile kommudele jalgu jäävad kui pursuid ja kahjurlik ühiskondlik element, mitte sellistest kel on omanikud rikaste TOP-is.

1 Like

Palun seleta mulle lollile, mis valemiga saab iseendale mitte palka maksta ja saada ravikindlustus ja pension? Tahaks ka kasutada seda sinu kavalt nõksu?

3 Likes

? Ravikindlustuseks maksad miinimum nõutud summa riigile ja olemas.
Pensioniks kogud enda oü-st dividendid, maksad kolmandat sammast ja kasutad börside pakutavaid võimalusi. Lisaks üürid välja vanaemast jäänud korteri millelt makse ei maksa. Mõned kiiremad mõtted.

Mul on raamatupidamisettevõtte omanikust sõbranna.

Ära keeruta, vasta mu konkreetsetele küsimustele.

Jaga nippe kuidas ma saaks omale OÜ millest dividende koguma hakata? Kas asutan selle ära ja lihtsalt hakkangi neid omale maksma? Kas länkari saab kauba peale või tuleb selleks teine OÜ asutada?

Lisaks, mul on kaks raamatupidamisettevõtte omanikust sõbrannat.

P.S. ma tuletaks ka korra meelde, et ideeliselt on siin siiski majandusfoorum mitte mingi padjaklubi kus käiakse laupäevaõhtuseid sotsalismilõhnalisi veinitamisjutte stiilis - küll need ettevõtjaraiped ikka varastavad riigi tagant - rääkimas.

5 Likes

OÜ-tamine on ju nii vana nipp. Imelik, et mõned inimesed Eestis seda veel ei tea .

ära vassi, see miinimumsumma ongi sama, mis endale palka maksta, ainult pensioniaastaid sa sel juhul ei saa, seega mõttetu. Dividendide maksmiseks peab firmal ka kasum olema, sinu arvates tekib see kasum sinna ilma tööta? Ja elad samal ajal õhust ja armastusest. Eks seda OÜ tamise juttu räägivad ikka need, kes ise pole ettevõtjad olnud kunagi.
Oot, millisest vanaemalt saadud korterist jutt käib? Katsu ikka reaalse elu piiridesse jääda.
PS peab ikka suur sissetulek olema, et nii endale pension koguda ja seda 40a jutti.

3 Likes

Hei, rahunege nüüd maha. Optimeerimine pole ju kuradist. Lihtsalt ärgem siis hädaldagem kui riigil raha kätte saamiseks mõned kruvid koomale vaja keerata. See umbes sama, et valima ei lähe, aga vot valitus on ikka näru! Pisut objektiivsust ei teeks paha.
Ja minu silmis on tõesti ettevõtja keegi, kes pakub tööd ka teistele, mitte vaid iseendale. Minu silmis!
Pahurikule ka, kui makse ei maksa, siis tõesti, pensionistaazi kuidagi ei kogune jah. Imelik?

Kas Sa oled isiklikult proovinud sellist varianti?
Ma tean paari mees-ja-koer tüüpi tegelast, kes sedasi optimeerisid dividendide jms. värgiga.
Ühel hetkel kutsuti maksuametisse vestlusele. Seal selgitati, et jah, ei ole ebaseaduslik, aga me võime algatada audii jms. menetlusi. Küll midagi leiame…
Mille peale otsustasid tegelased ausalt palka maksta…

Minu teada pole sellist võimalust, et inimene eraisikuna kannab riigikassale üle oma haigekassa miinimusumma ja ongi ravikindlustus olemas. Selleks tuleb ikkagi iseendale palka maksta või muud tasu maksta millelt läheb sotsiaalmaks maha.

Möönan, et sellest võimalusest – maksad haigekassale ja ongi olemas – on sotsiaalministeerium ja vastav minister meedias rääkinud hiljuti. Aga minu teada pole see seadustunud.

Ütleme nii, et raamatupidamine on loominguline töö. Ise pole proovinud ja leian, et pole ka eetiline.

Omanda eriala, kus on levinud outsourcimine. (progemine sobib näiteks hästi). Tööta mingi aeg mõnes suuremas vastavat teenust pakkuvas IT firmas. Loo omale sarnase profiiliga firma ja jätka teenuse pakkumist oma isikliku firma poolt.Palka maksad endale vastavalt südametunnistusele ja kui hästi öösiti magada saad. Ülejäänud dividend.
Enjoi.

3 Likes