Mind absoluutselt ei häiri, kui keegi rohkem palka saama hakkab. Hea kui sellega kaasneb ka konkurents või surve rohkem panustada. SlTT töötegija kõrge palgaga teeb kolleegi, kes oma palga ausalt välja on teeninud päris kiirelt tigedaks. Ma olen isegi näinud, kuidas selline parsiit lendab kollektiivist nagu SlTT lehma ihust…
JR,
No riigi perspektiivi tasandil ju ei ole. Mis on peamine negat tooni andja - perspektiiv. See röövib optimismi. Siin ammendatult ära leierdatud punktid:
*vohav, bürokraatlik ja reaalsuse taju kaotanud ametkond. Eluvõõrus. EL direkt, määrused. Sisuline suveräänsus kadu. Me teenime EL, vähene hoiak - meie käes on võim ja kontroll. Kaotad selle ja su riik tassitakse laiali. Kultiveerub vastutamatus ja nihilism. Allumine ja pugejalikkus. Aina suurem kontroll eraisiku ja sisuliste vabaduste üle. Vahiks, nuhiks, jälitaks ja administreeriks
*avalik sektor palgakasv. Palgakasvu spiraal > inflats. Iga aasta saame teistelt balti riikidelt tagatulesid. Konkurentsi skaalal aina langeme. Oleme liiga kallis.
*kaitsekulud saavad olema u 10mldr 4-5a jooksul. See on surnud raha. Väärtusloome üli madal. Teatud kindlustus 0. % riski vastu. See tuleb meil kõigil maksta, koormus erasektorile. Kui selline on poliit otsus, siis tuleb mujal olla väga kokkuhoidlik, mõistlik ja tõsiselt asju võtta. Laristamist ja palgaralli ei saa lubada. Valdava osa lisandväärtusest loob ikka erasektor, täna riigid nii EL kui meie…puugid, aina kurnaks kuni ettevõtjal kaob tahe, optimism, rõõm ja lootus.
Kui venemaa ründaks (mida ei juhtu), siis on nad nädala - kahega Tallinn, rinde sügavus olematu. Ja siis ootaksime liitlasi. Kaks korda see riik ja rahvas vast ei kannataks sellist asja vist välja. Kaitsekulu võiks olla ka 20mldr, ka see ei muudaks funament realiteeti.
*siit lähevad laenumahud üles. Varsti maksame c 2x rohkem aastas intressi. Ka see tuleb erasektorilt välja peksta. Siit rohkem nuhkimist ja rõhumist…ehk maksutulu vaja koguda. See kõik on lisaraha, mida süsteem (sinu taskust) ju juurde imeb.
*rahvastiku probleemi unustasin. Karjuv ja eksistentsiaalne probleem. Madal sündivus, väljaränne. Samal ajal soodustavad rahva okupeerimist ehk immigratsiooni. Juba loomulikkuse aspektist see ei tööta. Pika-ajaline allakäik, moraalne mandumine on sisse kirjutatud. Ühiskond kaotab hinge. Killustatus ei loo uut ühiskondlikku eneseteadvust. Rohkem segadust kui korda.
*ühiskond samuti lagastatud. Tead küll mis viisil ja kes. Arengu alus on tugev, kvaliteetne ja ühise kultuuriga ühiskond. Me pole mingi slaavi urgas!
Ma olen üsna negat tõesti. Põhjus, tunne ja aimdus - meie perspektiiv on ilgelt närune. Kui mitte öelda … Need toetavad majandus elemendid, mis töötasid u aastani 2015 on ammendunud, kadunud. Ja nüüd oleme sellises vaimses + riigina eksist kriisis. Peremees ja tark, arukas juht on puudu. Parts meeldib mõne nurga alt. Värsket optimismi on ettevõtjatel ja ühiskonnal vaja. Tänane koalits pmts vaimselt vägistab rahvast ja hoiab vaimses pantvangis. Ülikaugel asuvad.
Need asjad paigutada kasti ja hoida eraldi, siis muu on täitsa talutav. Mõni asi ka päris hästi jne. ![]()
Päris pika jutu kirjutasid, mida saaks kokku võtta ühe lausega - kui pragmatismi ja selge mõistuse asemel võtab ühiskonna üle pime usk ideoloogiasse (rohepöörde- ja homoideoloogia), siis algabki ühiskonna allakäik.
Ma ise ei viitsi lugeda pikka teksti. Pikemad esseed jäägu Postimehe arvamusrubriiki ja päris arvamusliidrite kirjutada.
Kui juba tärnid või punktid sisse tulevad siis ilmselt on selle kokku kirjutanud hoopis chatgpt.
Järelikult universaalne teadvus. Valdava osa poolt konsensuslikuks kuulutatud seisukohad. Krt, väga mööda siis ju ei pannudki…ma ![]()
Good point
Mitte mingisugust võimalust ei ole ennustada, mida venemaa teeb või ei tee.
See on p*sk.
Ma täiesti nõus. Väga hästi sõnastatud tekst. Riigimehelikkus on kuhugi kadunud, aga eks iga rahvas väärib oma valitsust …ise tahtsite…))) puht taktikaliselt Toompea vallutamine 24h ei oleks probleem, mis edasi võiks juhtuda ei tea… siinkohal võib oletusi teha erinevaid…minu väga isiklik arvamus…
Sellega ma olen natuke nõus. ELi liikmelisus andis 2004 korraliku boosti ja ligipääsu Euroopa turgudele, 2011 pärast kriisi eurotsooni liikmelisus andis samamoodi kerge võimenduse, kuigi Venemaa transiit ja muu idasuunaline äri tõmbas juba pärast 2007 kokku.
Aga viimased 10 aastat on EL ka suunanud oma tähelepanu peamiselt rohepöördele. Investeeringu- ja toetusmeetmed, mis selleks on määratud, kuluvad rohkem asendustegevustele ja ei genereeri uut väärtust.
Eesti tööjõud ei ole enam odav. Energia ei ole enam odav. Asukoht ei ole enam soodne “ida ja lääne vahel” ,vaid ebakindlust tekitav “rahumeelse maailma ääreala”. Kust see majanduskasv peaks tulema?
Okei. Teeme IT-d (või TI-d) - aga indialased teevad odavamalt ja neid on rohkem. Välisettevõtted, kes ühel hetkel oma koodivabriku isegi Eestisse tõid, pakkisid selle mõned aastad hiljem jälle kokku ja viisid mujale - liiga väike tööjõuturg, liiga suur palgasurve IT- valdkonna töökohtadele.
Kodumaine tarbimine ka kiratseb, sest rahvaarv tahab väheneda. Ukrainlased tulid, pakkusid odavaid töökäsi, leevendust kinnisvara- ja üüriturule ja esmatarbekaupadele tarbijaid, aga järgmised 5-20 aastat on esmatarbekaupade ostjaskond kahanev ja selleks, et pidevalt kasvada, tuleb olla erakordselt nutikas, laieneda eksportides, toota või müüa midagi mis annaks konkurentsieelise ja see pole üldse nii lihtne, kui enamikele ettevõtjatele jõukohane “ostan odavalt, müün kallilt” bizniz.
Sina oledki üks neist pime usk ideoloogiasse ohver. Täiesti kinnisilmi tembeldatakse inimesed, kes näevad asja kui keskkonnahoid ja vabadus. See kui mingi punt seda ära kasutab ja teeb sellest paraadid ja suure põõrde on täiesti teine teema. Mina lihtsa inimesena eelistan loodushoidu ja vabadust mitte sul on puue, seinaäärde palun Radikaal, kes kõik kanni keerab oled ju pigem sina.
Järgmine pime inimene. Kui kellegil on ligipääs ajupesule, intellekti mõrvale ja ravimina ohtralt viina siis mis juhtub sajandiga? Kui hästi mäletada siis nt venemaal oli juba aegade algusest eurooplaste seas talumehel kõige halvem elu. Võimu jagamine ei ole midagi nii lihtne, et rahva valik. Võim kui niisugune on räpane, julm ja sinna saavadki paljuskis just ahveristid, kuna normaalne inimene ei suuda seda jama seedida.
Ja siinkohal küsik nii nagu vanaemalt küsitakse ukraina kohta. Milline on alternatiiv, kelle ma pean järgmistel riigikogu valimistel valima, et saaks ausa ja riiki ning rahvast heas usus teeniva valitsuse? Ja ei kõhi verd, tarkust ju pritsib, ju tead hästi mis on siis see parim?
Mina isiklikult sobiksin oma olemuselt rahvast teenima aga minu vaim seal ahveristide salatis terveks ei jää seega ei saa kuidagi aidata. Lihtsalt nii see on ja jääb. Kui veab saabuvad õiged inimesed, tugeva auraga ja saabub kuldaeg. Seni aga pidutsevad ahvid.
Mulle paistab, et postitused hakkavad teemast mööda minema. Oma poliitiliste eelistuste üle võiksite mõtteid vahetada kusagil mujal, aga siin võiks ikkagi keskenduda majandusele/börsile (ikkagi investeerimisfoorum). Igatahes head vana aasta lõppu kõigile!
Viskan veelkord kivi foorumi haldajate kapsaaeda - teemavälised postitused tuleb kõrvaldada või tõsta sobivasse teemasse (nii nagu vanasti oli). Senini oli vähemalt investeerimise teema enam-vähem puhas, aga rinx & Co suudavad ka selle ära risustada.
Millest sa räägid?
Mu pikem hiljutine post oli ju puhas makromajandust hõlmav teema.
Kõik puhta pikaajalised trendid ja makrot mõjutavad aspketid.
Sattusid kogemata valesse rubriiki?
Kindel, et alkoholiga ei liialda? Su perearst palus küsida.
Eestis on tõsine oht, et majandus siin läheb jälle allakäigule: Soome töötus tõusis Euroopas esimesele kohale ning ka Rootsi saavutas töötuse edetabelis 3. koha. Ja paistab, et Soomel ja Rootsil võib edaspidi isegi veelgi halvemini minna, mis tähendab, et siit välismaale lahkunud tööjõud tuleb siia tagasi ning suurendab siinset töötute hulka, samuti tähendab see ka seda, et eksport kiratseb edasi.
Ja muidugi võiks ka varsti Saksamaalt oodata uusi halbu uudiseid. Algeid selleks on küllalt.
Muidugi tähendab see, et süveneb hirm siinses rahvas ning Eesti tarbimine ei kasva enan nii palju või lausa tarbimine väheneb.
ERR artkikkel: https://www.err.ee/1609905181/soomel-on-euroopa-liidu-suurim-tootuse-maar
Kui nüüd jälle laenuraha tarbimisse paisata, eks siis mõnda aega skp kasvukest ka näema, vähemalt statistiliselt. See nagu püksi kusemine.Alguses on soe, pärast väga jahe. Jättes välja tarbimise sektori, siis mille muu baasil peaks majanduskasv tulema? Mina ei tea )))
Eesti tarbimise probleem paistab olevat selles, et inimestel on hirm, mitte selles, et inimestel puudub vaba raha.
Hirmu leevendaks kõige paremini see, kui ümberkaudsetel riikidel läheks hästi. Seda enam, et sõda mõjub niigi rusuvalt.
Minu tunnetuse järgi on veel kestev kõrge inflatsiooniperiood kaasa toonud elanikkonna rahalise kihistumise järsu kiirenemise. Vaba raha on kokku rohkem, aga see on väiksema hulga inimeste käes. Ma ei usu, et kulutada tahtmine taandunud on.
Millel see tunnetus põhineb? Kinnisvarahinnad pole tõusnud, üürimine on läinud jõukohasemaks ja madalamate detsiilide sissetulekud on kasvanud selgelt kiiremini kui kõrgemate detsiilide omad.
Puhta lampi eluolu nägemine. Mingeid mõõdetud väärtusi taga pole. Seepärast nimetasingi “tundeks”.