Kuld

"winston1984"
"Karum6mm"
"winston1984"
Inflatsioon, toorained, Ukraina, Venemaa, Hiina - mina imestan, et kuld alla 2500 on …..

Kaks aspekti - esiteks dollari intresside puhul oodatakse ikkagi tõusu ja teiseks on tavainimesel täna terve hulk (toorme)instrumente, millega oma isiklikku inflatsiooniriski hedge'ida. Kindlasti tahaks keegi siin ka (kolmandaks) kraaksatada KRÜPTO!

Sina kui targem härra: kas maarjamaalasel ka kuidagi Pemexile ligipääs on? Otse saavad vist ainult kodanikud.

Stokk on minuteada täielikult riigi käes. Võlksi on küll ajalooliselt igasugust olnud, kuid seda peab korraga 100k eest ostma.
"Karum6mm"

Paar nädalat tagasi tellisin küttepuud “just in caise” ära, et suvel saaks rahulikult kuivada ning füüsiline tegevus pole kah kunagi liiga paha. Ruum (laotud) maksis 75 ( aasta tagasi 45) ning täna 95 ……
"winston1984"

Paar nädalat tagasi tellisin küttepuud “just in caise” ära, et suvel saaks rahulikult kuivada ning füüsiline tegevus pole kah kunagi liiga paha. Ruum (laotud) maksis 75 ( aasta tagasi 45) ning täna 95 ……

Ja mina ostsin viiemeetrised küttepuud mõni nädal tagasi 30 eurot ruum. Need saagida-lõhkuda on meeldiv füüsiline tegevus vabas õhus, mida teen enesele sobival ajal... Aga kuidas täpselt see kullaga seostub?
"peeter82"
"winston1984"

Ja mina ostsin viiemeetrised küttepuud mõni nädal tagasi 30 eurot ruum. Need saagida-lõhkuda on meeldiv füüsiline tegevus vabas õhus, mida teen enesele sobival ajal... Aga kuidas täpselt see kullaga seostub?

Vist nii, et kuld pole 10 aastaga kallinenud isegi 2x samas puit ja kõik muu ikka märgatavalt rohkem..
Mina mäletan , kui unts maksis 350 , nüüd 2000 taala
Samas viimased 15 aastat kuld 267 %
476 eur 2008
1817 eur 11.märts 2022
Kõik sõltub sellest, kuhu panna võrdluspunkt

Muidugi ma ei mäleta, mis see küttepuu rumm maksis 2008.a. Polnud siis veel eurotki meil, ostsime ja müüsime krooniga.Palju odavam oli kindlasti.

Praktilise inimesena oleks võinud muidugi osta nii 50 rummi tooreid lepapuid, need saagida ja halgudeks lõhkuda, ehitada lisaks veel ühe suurema puukuuri lisaks praegusele 20 rm kuurile aia nurka, ega nad hapuks ega mädanema ei lähe korralikus kuuris. Kuid samas on need küttepuud materjal, mida majaomanikul läheb igal aastal kütteperioodil vaja. Meil on 8 kuud sitta suusailma aastas. 15 aastaga oleks ilmselt ära köetud kah.

Kuld on suht kasutu materjal tavainimese jaoks, vedeleb sul lauasahtlis ja kui just müüa ei taha, siis pole temaga ka midagi muud teha.

lihtsalt mingi hädaolukorra puhver, kui juba nälg või surnukskülmumine ähvardab, siis läheb müügiks.
10 aastat ja EUROs...

KULD +34%
BBG Toormeindeks -2%
Ehituspuit (LB1) +927%

"Karum6mm"
10 aastat ja EUROs...

KULD +34%
BBG Toormeindeks -2%
Ehituspuit (LB1) +927%

lisan siia juurde veelgi kurioossema näite. ostsin metsatüki 2003 aastal 424 € eest (tänases vääringus). siiani realiseeritud raieõiguseid 52 000 € (sealjuures pole maatükki ennast veel mahagi müünud). matemaatiliselt siis investeering tootlus 12 264%. kuld kui kindel turvasadam ei saa kunagi tulema superkõrge teenimisvõimalusega. kui, siis ainult tuumasõja algamisel.
Saan aru, et reedel pandi miin (mõnede arvajate arvates koguni tuumapomm) kaasaegsele lääne rahandussüsteemile?

https://www.reuters.com/business/finance/russian-cenbank-restart-buying-gold-banks-will-pay-fixed-price-march-28-2022-03-25/

Millised on arvamused, härrased? Minu tagasihoidlikul arvamusel päris geniaalne lüke, eriti praeguses venemaa olukorras, rubla kursi toetamiseks. Aga kas see esimene reaalne katse peale 40+ aastat liikuda tagasi millegi reaalse varaga seotud raha suunas ja seda praeguse venemaa poolt on tõsiseltvõetavate tagajärgedega läänele? Loomulikult oodatakse nüüd ka Hiina liitumist sellega mingil kujul ...
"arvon"
Saan aru, et reedel pandi miin (mõnede arvajate arvates koguni tuumapomm) kaasaegsele lääne rahandussüsteemile?

https://www.reuters.com/business/finance/russian-cenbank-restart-buying-gold-banks-will-pay-fixed-price-march-28-2022-03-25/

Millised on arvamused, härrased? Minu tagasihoidlikul arvamusel päris geniaalne lüke, eriti praeguses venemaa olukorras, rubla kursi toetamiseks. Aga kas see esimene reaalne katse peale 40+ aastat liikuda tagasi millegi reaalse varaga seotud raha suunas ja seda praeguse venemaa poolt on tõsiseltvõetavate tagajärgedega läänele? Loomulikult oodatakse nüüd ka Hiina liitumist sellega mingil kujul ...

ta ju ainult ostab selle hinnaga, mitte ei müü...mis seal geniaalset on ? Lisaks ostis ta ju enne ka, nüüd taasalustas. Ja mismoodi see rubla kurssi toetab? See ju vastupidi ei lase rublal tugevneda...st kui rubla tugevneb dollarti suhtes, siis on kasulik müüa, kui kukub, siis keegi ei müü lihtsalt või saan millegist valesti aru?
Vist saad valesti aru. See hind 5000 rutsi vastab dollarihinnale 1550 untsi eest, mis teeb rutsi praeguse kulla hinna 1900 dollari peal alahinnatuks. Väidetavalt kulla hinna samaks jäämisel peaks olema rutsi kurss 75 rutsi (90 asemel) dollari kohta. Ehk selle sammuga tekitab soovi rohkem rutsi omada. Lisaks annab rutsile kulla hinna tagatise teatud määral. Ruts on juba viimase paari nädalaga järjekindlalt tugevnenud.
Et siis ostab grammi 52 dollariga praeguse rubla kursi järgi ja ostab rublade eest, mille tulevik on pehmelt öeldes kahtlane. Maailmaturul on gramm 61 taala hetkel . Huvitav, kes talle müüma hakkab ? Isegi kui välismaale ei lubata Vene pankadel müüa, siis kulda saab ju hoida paremate aegadeni kuni jälle saab õiget hinda selle eest.

Muidugi Putini võim on praegu Venemaal suurem kui isakesel imperaatoril Nikolai II-l, ta saab Vene pankasid sundida. Sa pead mulle müüma, see on käsk ! Ta saab ka kullatootmisettevõtteid sundida müüma riigipangale, ta saab sisuliselt igasuguse eraettevõtluse ja turumajanduse Venemaal hävitada .

Kuid mida head see talle ikka toob ?
Käsu- ja plaanimajandus N. Liidu stiilis tõi lõpuks ränga krahhi .
"arvon"
Vist saad valesti aru. See hind 5000 rutsi vastab dollarihinnale 1550 untsi eest, mis teeb rutsi praeguse kulla hinna 1900 dollari peal alahinnatuks. Väidetavalt kulla hinna samaks jäämisel peaks olema rutsi kurss 75 rutsi (90 asemel) dollari kohta. Ehk selle sammuga tekitab soovi rohkem rutsi omada. Lisaks annab rutsile kulla hinna tagatise teatud määral. Ruts on juba viimase paari nädalaga järjekindlalt tugevnenud.

veelkord, sa ajad ikka midagi segamini. 1550 ei müüda kulda keskpanga poolt, vaid ostetakse.
Stagna saab samamoodi aru näed.
jah, kuid kes see tahab müüa selle hinnaga ja veel rublade eest ?

Selleks peab sundima ränkade ähvarduste saatel. ( kui ei müü, panen su kontori hoopis kinni ja kui hakkad kulda varjama, siis lähed ka vangi veel !

Meenutab kangesti Brežnevi kullamajandust. Kulla müümine ja ostmine oli rangelt reguleeritud. Selle müümine valuuta eest kasvõi eraisikute vahel oli kriminaalkuritegu. Kulla viimine välismaale samuti. Kullaotsijad ( isegi N. Liidus oli selline amet ) pidid kõik, mis leidsid, riigile müüma fikseeritud hinna eest, puurublade eest. Kui keegi jättis leitud kullakamaka endale ja püüdis seda mõnele tuttavale kullassepale maha ärida - vangi !

Nuggetid Siberis olid vahel päris suured ja kiusatus endale jätta oli suur. Ja pandi neid kulla varjajaid ning eraisikule mahamüüjaid ka kinni piisavalt. Täpselt sama oli ka teemantide otsimise ja müügiga.
Hetkel rubla tugevnenud juba 75.5 RUB/USD, mis tähendab seda, et Vene Keskpank ostab kulda kursiga 2060 USD/unts (5000 RUB/gramm)? (hetkel maailmaturuhind 1921 USD/unts)
see rubla kurss on täiesti mõttetu number kui dollarit tegelikult osta ei saa.

Ma meenutan : N. Liidus oli USA dollar ametliku kursi järgi 0,78 rubla. Kuid osta seda ei saanud. Väga harvadele turistidele, keda KGB välismaale lubas, vahetati vaid mingi armetu 30 taala vist selle kursiga. Seepärast viis igaüks, kes piiri taha pääses kaasa kalamarja ja viina niipalju kui toll lubas. Selle sai kuskil ikka kohaliku valuuta vastu vahetada.

Venemaa liigub hoogsalt absurdse N. Liidu rahanduse ja majanduse suunas. Võib-olla lubatakse mingitele riigifirmadele valuutat osta, kuid kindlatel tingimustel, kindlas koguses ja kindlal eesmärgil. Seda, et mingi vanakraamiputka Sarved @ Sõrad jalutaks kuskile Vene panka sisse, laoks letti 400 miljonit rubla ja saaks neilt vastu 5 290 000 dollarit, seda kindlasti ei ole. Ega ka tule
Kuidagi tuleb välja mõelda, kuidas venelastele müts põlvini tõmmata. Tänases seisus sellele eetilised takistused puuduvad. :-D
"stagna"
see rubla kurss on täiesti mõttetu number kui dollarit tegelikult osta ei saa.

Ma meenutan : N. Liidus oli USA dollar ametliku kursi järgi 0,78 rubla.

Mina mäletan, et 0,92.

Allikas väidab, et 0,9 https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=is&oid=toehaalvalismaal19610101&type=staticpdf Näib, et "Kodumaa" nimi oli algul "Tõe hääl".

sa pead siis muldvana olema kui mäletad mingeid 1961.a .vuhvelkursse
Ma olin siis küll juba olemas emmel-issil, kuid lugeda veel ei osanud. Hea kui poti peale oskasin ise minna.

Ühiskonnaelu asjade vastu hakkasin huvi tundma ehk alles 1970ndate keskel ja see 78 kopikat dollari eest on kuskilt meelde jäänud. Ma mäletan, et koolis sai ühiskonnaõpetuse õpetajalt isegi kiuslikult küsitud, et kui rubla "puhta kulla sisaldus" on nii ja naa, miks siis kuldsõrmus, kus kullaproov ju 583 ainult, maksab poes hoopis tohutult rohkem kui peaks ? Kas vask, mida sulamis on ligi samapalju kui kulda, on kullast niipalju kallim ? Ega ta midagi mõistlikku selle peale öelda osanud. Kuid vihastama ja karistama kah ei hakanud.

Kuid kõigil oli asi niigi selge, miks see "kullasisaldus" oli jamps ja dollari "kurss" oli jamps ja tundus, et õpetajalgi oli piinlik ajada seda jama, mida kooliprogramm ja NLKP tal käskisid ajada.