Ok, isikliku walletiga on asi selge. Kas ma mõnest muust “exchangest” saan kanda krüptot LHV-sse ja / või LHVst krüptot mõnda muusse exchangesse?
Hetkel selliste kannete tegemise lisamise võimalust pole.
Sander, see on selge jah et võimalust pole. Aga miks?
- krüptovarasid LHV koostööpartneritelt võib julgelt aktsepteerida
- LHV-st ostetud varade kandmine isiklikku walletisse ei sisalda lubamatut AML riski
Samuti tuleks siis lisada USDT, mille kasutus arveldustes järjest kasvab.
Miks on LHV arengus 3 aasta tagusesse pidama jäänud? Kas teenime täna liiga
palju teenustasusid, et rohkem ei tahagi?
Kas võiksid välja tulla realistliku plaani ning lubadustega klientidele.
Arengupeetus pole LHV-s aktsepteeritav.
Plaan on järgmine:
- Saada FI-lt MiCA regulatsioonile vastav tegevusluba
- Selle olemasolu lisab võimaluse Eesti residendist eraisikul kasutada krüptovaradesse investeerimisel LHV kaudu investeerimiskonto süsteemi, et tulumaksukohustus edasi lükata.
- Seejärel suurendada vahendatavate ja MiCA-le vastavate krüptovarade arvu. USDT ei ole paraku MiCA-ga vastavuses ja suuremad krüpto vahendajad on selle vahendamisest Euroopas järgemööda loobumas. Kindlasti leiame siia sobiva alternatiivi.
Minu arvates pakuvad need tegevused esimeses järjekorras kliendile kõige rohkem väärtust ja tegeleme aktiivselt, et need juba sügiseks ära teha. Seejärel saame järgmiste tooteuuendustega tegeleda.
Miks võimalust oma rahakoti ja LHV vahel kannete tegemiseks pole? Kui toode turule toodi, siis ei olnud sellist regulatiivset selgust selle pakkumise osas nagu täna. Leidsime tookord tasakaalu klientidele väärtuse loomise ja riskiisu vahel.
- Kust tuleb seisukoht et krediidiasutusel eraldi MiCA tegevusluba tarvis on?
Vaja vaid teavitada - ja 3. ei ole teineteisest ajalises sõltuvuses ehk mõlemad koheselt teostatavad. Kui minu versioon 1. osas paika peab peaks 2 ja 3 hea leadershipi korral tehtud saama kuu lõpus toimuvaks aktsionäride koosolekuks. Kannete tegemise arendus ehk 2-3 kuud, aga mitte kauem.
- Krüptovaraturu seaduse järgi on vaja FI-l kinnitada õigus tegutseda krüptovarateenuse osutajana.
- Tuleb Tulumaksuseadusest ja on seotud punktiga üks.
- Senine tegevusplaan on olnud esmalt teenuse vastavus MiCAle saavutada ja seejärel varasid lisada. MiCAle vastavate varade lisamine pole iseenesest keerukas.
Täpselt: FI kinnitab, mitte pole vaja luba taotleda. Hoopis teine protsess.
Miks LHV pole tänaseks veel taotlust esitanud?
MiCA kehtib alates 30.12.2024. Millal esitab?
Hea mõttevahetus ja huvitavad suunad LHV arengus… Ma olen juba aastaid imestanud, kellele on LHV praegune krüptopakkumine suunatud. Kunagi, kui sellega alustati, tundus paljulubav, aga praeguseks on krüptomaailm suurte sammudega edasi liikunud. Rahvusvahelistel krüptobörsidel saab kontod avada mõne klikiga, teenustasud odavad, on/offramp võimalused fiatisse ja varasid saab vabalt liigutada.
Kui LHV on nüüd lõpuks võtmas suunda avardamaks krüptopakkumist, siis see igati tervitatav. Varade väljakandmise võimalus non-custodial walletisse peaks olema esimene elementaarne samm.
MiCA compatible stablecoin on USDC.
Ma mainiks ära, et USDC ja EURC oleks kena ![]()
Ja põhiküsimus – LHV API? On see kusagil dokumneteeritud ja avalik? Ega te kõike ei peagi ise kasutajaliidesesse nikerdama. Andke mulle palun API, nagu suured exchanged (a la Coinbase) teevad ja ma toon 58,7% oma rahast ja tehingutest Teie juurde. Mulle pole veebilidest vaja, ma räägin RESTi ja JSONit ka täitsa vabalt (Copiloti tõlkeabiga muidugi).
Kas nüüd on võimalik neid LHV krüptoasju soetada ka investeerimiskontole ilma, et toimuks nö väljamakse?
Vastavat uudist pole olnud, siis eeldan et ikka mitte.