Kristen Michali valitsus - head ja vead

G kastikas on täiesti olemas.

Ehk kolime “Autnumbrid rehvid ja kuld” ?

2015
Michal: usaldage uut lennufirmat
https://www.err.ee/548982/michal-muutus-estonian-air-armsaks-muutub-ka-uus-lennukompanii-armsaks

Michal on alati puu otsas, kui pauk käib. “Usaldage”

2 Likes

Alender:
Kas meil nüüd tulevikus hakkab olema nii, et meie rahaga maksame kinni meie naabrite roheelektritarbimise, kui tuult on, ja kui ei ole, põletame fossiilkütuseid edasi?

Sel juhul peab see hind olema ju väga hea. Selleks on meil ka salvestus, et saaksime tipukoormuste ajal hinda alla tuua. Ka põlevkivijaamade turule toomine just tiputarbimise hetkedeks. Veel oma kümme aastat vajame reservidena ja tipukoormuse ajal oma põlevkivijaamu.

Mingites olukordades peame fossiilkütuseid edasi põletama, absoluutselt. Aga selleks ka tulevikus salvestus ja uued juhitavad võimsused, mille hange siis Eleringi abil on juba välja tulemas.

https://www.err.ee/1609588115/alender-energeetika-arengukava-pole-kitsa-ringi-inimeste-otsus

Eile uudistes oli igalpool juttu salvestusest aga mina tahaks teada mis tehnoloogia see on mis aitab kasvõi Eesti ühe ööpäeva elektri salvestada? Tundus selline imeline kuldmuna mis probleemi lahendab aga keegi pole seda vist veel reaalses elus kuskil näinud samas maksumaksja raharongid juba liiguvad sinnapoole.

2 Likes

Huvitav vastulause EKI viimasele uuringule
https://www.err.ee/1609587878/indrek-saul-valitsus-ei-taha-voi-ei-oska-majandust-moota

2 Likes

Taaskord aeg küsida, miks ei ole võimul olev valitsus ikka veel idapiiri kinni pannud? Soome väljaanne: bussifirma smugeldab Eesti kaudu Venemaale keelatud kaupa

2 Likes

See Alexela Paldiski lahendus ju mujal maailmas töötab? Mitte küll maa sisse kaevatud auguna, vaid enamasti mägedes liigutades vett kõrguste vahel. Olen nooruses käinud ühte sellist ligidalt vaatamas ja tundus juba 15a tagasi väga hea lahendus. Kui meil see auk tuleb ka nii sügav, et vee liikumise kiirus on piisav, siis ei ole ju ratta leiutamisega tegu?
Pigem on keerukus selles, kuidas see auk saada nii suur ja sügav?

Johhaidii küll. Põlevkivijaamad ei ole käivitatavad tipuhetkedeks. Katla üleskütmiseks ja turbiini käima ajamiseks läheb ikka ööpäev vähemalt (vist).
Kui põlevkivijaam tipuhetkel töötab, siis töötab ka mõõnahetkel, kui me räägime päevasisesest kõikumisest.

6 Likes

Sihuke imelik lugu, et näiteks Vahemere ja Niiluse oru kandis töötab põllumajandussaaduste tootmise mudel “Neli saaki aastas”.
Tšiili mägismaal töötab kohvipuude kasvatamise mudel.
Islandil töötab geotermaalse soojuse mudel.
Floridas pole üldse majades ahjusid ja kaminaid.
Miks siis Eestis ei peaks töötama???

10 Likes

Ohoo, meil ja mägedes on gravitatsioon erinev?
Meil ja mujal on temperatuur erinev, sellest olen teadlik:) Off, äkki selgitad seda gravitatsiooni värki ka vanematele rumalatele, palun?

Pakun, et selle auguga juhtub midagi sellist, mis meil ikka igasuguste aukudega juhtub. Kaevandaja ajab taskud killustiku müügiga taskud rahast punni ja kui enam midagi kaevata ei saa valgub see auk lihtsalt vett täis.
Ei usu mina, et keegi nii rumal on, et kallilt odavat elektrit tootma hakkab…

3 Likes

Tegelikult ongi meil ja ekvaatoril gravitatsioon erinev. Miks muidu prantslased kosmodroomi Guajaanasse ehitasid?

Meil peaks ju suurem olema see gravitatsioon, mis peaks olema + poolel nähtusena? Otse teisel pool lahte tegid soomlased 125m (4tk) augud tuha ja kivisöe ladustamiseks, boonusena saadi kallist graniiti.Kui kokku panna

Sveitsi “akupaga” turbiin

Ja pildike kahest tiigist vee hoidmiseks

Asi ei ole gravitatsioonis vaid argumendis “mujal ju töötab”. Alaskal töötab koerarakend ka, see ei ole argument.
P.S. Kosmodroomid on ekvaatori lähistel, et kasutada ära Maakera pöörlemise joonkiiruse kineetilist energiat.

2 Likes

Raudsepp võiks küll selle kokkuvõtte peale minna kas tootvale tööle või otsida väljundit mõnest lähedalseisvast opositsioonierakonnast.
Kui statisika presenteerija ei saa enda kokkukogutud numbritest numbritest aru või väänab neid endale soovitud suunas, siis ei saa ta esineda sõltumatu eksperdina ning kogu EKI ekspertiis muutub mõttetuks makulatuuriks.

2 Likes

No mina käisin seda Sveitsi veetoru vaatamas suvel, talviti on neil palju lund ja autoga ligipääs puudub.Kahe lombi vahel ei olnud väga suur kõrguste vahe, ehk tingimused võiks olla sarnased meile. Kui Alexela selle augu teeb piisavalt suure ja sügava, siis mis võiks olla see põhjus, et meil gravitatsioon vett allapoole ei suru?
Siit võiks Offfi stiilis tulla näide, et aafrika eleanik (N sõna pole siin lubatud :slight_smile: ) saab puu otsast banaani ja mina ei saa, siis pole meil ka võimalik auku maa sisse teha? Su eelmised näited olid kuidagi puhtalt suunatud sellistele omapärastele näidetele, et kui Islandil on maa soe, siis meil ju pole ja seepärast see augu värk ka ei tööta? või ei saa ma su peenest arooniast hästi aru?
Ehk suudad lollile selgitada, miks ei peaks see veepumpamise lahendus meil töötama akupaagina. Või tead Sa seda, et nii suurt auku maa sisse ei saa kaevata, kuna Floridas pole ahju majas?
Päikest:)
PS ja Floridas tuli just lund

Mardike, sellele küsimusele on isonts juba kenasti ette ära vastanud.

Edasi läheb “nagu tavaliselt”. Kazumm on välja võetud ja kui riiklikku dotatsiooni taha ei teki (no ikkagi elutähtis teenus ja stabilisaator… stabiliseerimaks seda, mis me ISE oleme ebastabiilseks muutnud!!!) siis algne arendaja lahkub ja kurat seda siis teab, mis sellest august saab. Ma kaldun pigem nõustuma isontsiga - iseseisvat, lisaväärtust pakkuvat ja kasumlikku eraettevõtet sealt välja ei meelita. Ehk ainult mingi nordika sarnase raha-ahju… mille eksistentsi ainus mõte on “ületada kangelaslikult ise endale püstitatud raskusi” ja eksistentsi tagatis on “normaalse stabiilse varustuskindla energiatootmise puudumine”. Yeah… kõlab ju igati hea ja tulevikukindla äri-ideena, eks?

3 Likes

Minu teadmiste järgi tuleks sellest nn august 15 mln t graniidilaadset toodet. Teadmata, kuidas seal 500 m sügavusel seda õhatakse-välja tuuakse, mis fraktsioon, siis esimesed lingid andisid müügihinnaks a 40-200 eur tonn. Pealegi tuleb see Paldiskist vedada tarbimiskohta.

:slight_smile: võin küll eksida, kuid kas just ei öeldud maha, et see auk saab valmimisel ka toetust, või seda andmist ja vajadust juba analüüsitakse:

Jätkuvalt, me püstitasime ISE endale raskused, et neid siis kangelaslikult ületada…

2 Likes