Ja tulumaksumääraks jätkuvalt 26% nagu Kristjan juba eelpool mainis.
B.
Kuna tulumaksu makstakse tulult ja tehing toimub eraisikult eraisikule, siis võite ju kaalutleda kinkelepingut :)
Kinkida ei saa võõrastele!
Tegelikult tuleb olla seaduskuulekad ja korralikult makse maksta.Kuna seda 2aasta värki majade ja korterite puhul ei ole,siis ei ole ilus oma elukoht kellelegi ajutiselt maha müüa ja kolida korterisse nr.2 ja see kahe kuu pärast maha müüa ,siis kolida korterisse nr.3 ja see kahe
nädala pärast maha müüa jne. kuni korterini nr.10.Lõpuks osta tagasi oma esimene elukoht ning
üllatus,üllatus-kogu aeg müüsin oma alalist elukohta ja tulumaksu ei peagi maksma.Vahest vist
summa siiski sõltub liidetavate järjekorrast.
nädala pärast maha müüa jne. kuni korterini nr.10.Lõpuks osta tagasi oma esimene elukoht ning
üllatus,üllatus-kogu aeg müüsin oma alalist elukohta ja tulumaksu ei peagi maksma.Vahest vist
summa siiski sõltub liidetavate järjekorrast.
Oletame, et nt korter maksab 500 000.-, remondiks kulub 100 000, müügihind 650 000. Kui palju peab tulumaksu maksma? Kas 150 000 x 0,26= 39 000. Ega seda 100 000 vist tulust maha arvata ei saa, kui saab siis tuleb maksta 3 korda vähem ehk 13 000. Mis saab soetuskuludest (riigilõiv, notaritasu)?
just! sama küsimus, aga veidi teisiti: kui see mees nüüd mõtleb, et ok, ma ei müü seda maad, sest ei taha tulumaksu maksta. Ehitab omadest vahenditest, nt 500000 eest (laenas sõpradelt, kraapis kokku säästud ja tegi tühjaks ema sukasääred) sinna maja ja lõpuks müüb kogu kupatuse maha 1000000 eest? kas siis vaja maksta tulumaksu 500000 pealt??? Kuigi maatükk näiteks maksis enne ehitust ainult 150000? Või sel puhul kaob tulumaksu kohustus ära?
to CharlieF
Maksta tuleb (müügihind) 1000000 - 150000 (maatüki maksumus) - 500 000 (kui on tõestatavad kulud) = 350 000 pealt ehk 91000 tulumaksu (26%). Loodetavasti järgmisel aastal 24% ehk 84000. :-)
Maksta tuleb (müügihind) 1000000 - 150000 (maatüki maksumus) - 500 000 (kui on tõestatavad kulud) = 350 000 pealt ehk 91000 tulumaksu (26%). Loodetavasti järgmisel aastal 24% ehk 84000. :-)
Aga kui kulud pole tõestatavad- ise ehitan, ise ostan materjalid tuttava saekaatrimehe käest(mustalt) jne, jne, siis tulumaks 26% miljonist, sest maa eest ju samuti vaja tulumaksu maksta (tuletan meelde soetamismaksumus oli 0 EEK), seega ikkagi topeltmaksustamine?
mis topeltmaksustamine? kes käsib "mustalt" teha?
tee ausalt - võta ennast FIE-ks, maksa enda eest sots.maksu, töömeestele maksa palka ametlikult, osta materjal ametlikult ja võidki kõik tegelikud kulud maha arvata.
tee ausalt - võta ennast FIE-ks, maksa enda eest sots.maksu, töömeestele maksa palka ametlikult, osta materjal ametlikult ja võidki kõik tegelikud kulud maha arvata.
Mis pagana pärast pean ma ennast tituleerima ettevõtjaks kui ma tahan ENDALE maja ehitdada.
So what, et ma ta kunagi maha müün.
So what, et ma ta kunagi maha müün.
mis siin nüüd nii rasket on?
buhvet kirjutas asja simplilt lahti , loe seadust asi on lihtne.
eraisikuna müües pead tasuma tulumaksu 26%, olles ehitanud endale sinna maja ja seda põhielukohana kasutanud 2 aastat EI PEA. kui ei tasu, pole hullu , IRW.., kui vahele ei jää...
olles FIE , saad lahutada tehtud kulud, sama jur. isiku puhul.
jur isiku puhul saad kasumit akumuleerida ja maksad oma 26 % väljavõetud rahalt.
kinkeleping? on ka lihtsamaid viise raha nn"määrimiseks", nagu mina seda kutsun (vastupidine pesule)...
buhvet kirjutas asja simplilt lahti , loe seadust asi on lihtne.
eraisikuna müües pead tasuma tulumaksu 26%, olles ehitanud endale sinna maja ja seda põhielukohana kasutanud 2 aastat EI PEA. kui ei tasu, pole hullu , IRW.., kui vahele ei jää...
olles FIE , saad lahutada tehtud kulud, sama jur. isiku puhul.
jur isiku puhul saad kasumit akumuleerida ja maksad oma 26 % väljavõetud rahalt.
kinkeleping? on ka lihtsamaid viise raha nn"määrimiseks", nagu mina seda kutsun (vastupidine pesule)...
drell, ei peagi, kui ei taha oma tööd pärast müümist tõendatud kuludena maha arvata.
TNT, lõpetage see 2 aasta jutt - see kehtib AINULT suvilate ja aiamajade korral
Majade korral on ainus reegel "kasutamine oma põhilise või alalise elukohana"
Mingit ajalist määrangut pole, mis on põhiline või alaline elukoht, sellele annavad vastuse tulevased Riigikohtu lahendid.
TNT, lõpetage see 2 aasta jutt - see kehtib AINULT suvilate ja aiamajade korral
Majade korral on ainus reegel "kasutamine oma põhilise või alalise elukohana"
Mingit ajalist määrangut pole, mis on põhiline või alaline elukoht, sellele annavad vastuse tulevased Riigikohtu lahendid.
usun, et kui mõistliku aja (2 aastat oli nagu ainult suvilatel ja aiamajadel; umbmäärane "mõistlik aeg" on aga kelmide veskile ainult vesi) jooksul oled EMTA'le oma suhtlusaadressiks näidanud tolle koha, siis vaevalt müügil probleeme tekib. või vähemalt näidata küsimise peale ports arveid, mis sinna saadetud on. aga, nagu ka robin kirjutas, eks targemad ametnikud vaatavad big picturet - kui ikka sama võttega mitu korda järjest ärimeest mängida, eks torkima hakatakse ka.
täpsustus "vaevalt müügil probleeme tekib" asemel "vaevalt peale müüki probleeme tekib" :-)
Kinkelepingu võid teha kellele iganes, kasvõi Kopli hooldekodule. Kui asja mõte on maksude optimeerimine ja ostja teeb seda investeerimise kaalutlustega, siis tuleb uue müügi puhul, aga tasuda soetushinna ja müügihinna vahelise tulu pealt tulumaksu, kuid siis on soetatud asi 0 krooniga :) Tihti näidatakase ka väiksemaid hindasid, kui jälgima peab kindlasti ostueelisõiguslasi, kui need on olemas.
Üks selgitav lugu veel City24-s. 29. kuupäevaga.