jah, maailmas on palju maletajaid . Odav spordiala kah, tagasihoidlikum malekomplekt maksab 20 -30 eurot, head arvutiprogrammid treenimiseks ja partiide analüüsimiseks on tasuta, otseülekanded maailma paljudelt turniiridelt tasuta ja vanu maleraamatuid võib kah õppimiseks väga odavasti saada .
Samas isegi niisugune 2500 reitinguga suurmeister nagu Külaots on raskustes, et profimaletajana end ära elatada. Hästi makstakse ainult top 50 meestele, kes saavad ridamisi väga hea auhinnarahaga turniiridel osaleda. Need keskmikud suurmeistrid aga ringlevad enamasti turniiridel, kus küsimus on selles kas lennupiletite ja hotelli raha saab tagasi auhinnana või mitte . Seepärast peavad maletajad sageli ka muud sissetulekut otsima,kas treenerina või hoopis malevälist tood .
Stefan, see iseloomustab pigem üldiselt tendentsi, et naiste spordis on konkurents hõredam. See ei ole absoluutne väide, aga teatud spordialadel tuleb hästi esile, et meeste tipp on väga tihe, aga naiste osas on vahed juba esikolmiku vahel päris suured. Naiste sport toodab ka rohkem selliseid suveräänseid valitsejaid - andekaid talente, kellele pika aja jooksul vastast ei leidu.
Rääkides naismaletajatest tasub tähelepanu pöörata ka rootslanna Pia Cramling poole, kelle rating on 2479, ja kes on olnud naiste maailmatipus nii kaua kui mina mäletan. Ta on sündinud aastal 1963 ja on hetkel imponeerival 19 kohal maailma naiste tipunimekirjas.
https://ratings.fide.com/top.phtml?list=women
https://ratings.fide.com/top.phtml?list=women
Ma pole küll naiste malet eriti teraselt jälginud, aga mu meelest Judit Polgar oli ikkagi viimane, kelle puhul tõsiselt räägiti sellest, et ta võiks ehk ühel päeval meestega maailmameistritiitli eest mängida. Päris nii hästi ei läinud, aga TOP10 meeste tasemel mängis küll.
Kas tõesti on ka male selline spordiala, kus meestel on looduslik eelis??? Rohkem neuroneid vms?
Meeste mõtlemise viis js struktuur on teistsugune kui naistel . Tippmales tuleb kogu aeg probleeme lahendada ja taluda suurt stressi. Ehkki pettunud ja tagasitõmbunud Fischer arvas, et tippmale on muutunud pikkade variantide pähetuupimiseks ja peale selle tehakse seal kokkuleppemängudega palju sohki, ei ole asi nii hull .
Paljalt avanguvariantide pähetuupimisega ja kalkuleerimisega kaugele ei jõua. Vaja on erakordset leidlikkust ja probleemide lahendamise oskust .Males juhtub sageli, et iga uue käiguga tuleb lahendada jälle uus probleem. Ja lahendused tuleb leida kiiresti, aeg tiksub kogu aeg .
Mehed pole "targemad" kui naised, kuid nende mõistus töötab teistviisi, loogilise mõtlemise oskused on paremini välja arenenud ja nad taluvad paremini ränka stressi .
Seetõttu ongi parim naismaletaja FIDE edetabelis alles 90.kohal . Ja temagi otsustas, et ei mängi enam naiste turniiridel ,mängib open grupis ehk koos meestega ja meeste vastu .Kuid meeste turniiridel suurt edu ei tulnud ja viimasel ajal on Hou Yifan malest tagasi tõmbunud ning omandab hoopis kõrgharidust .
Paljalt avanguvariantide pähetuupimisega ja kalkuleerimisega kaugele ei jõua. Vaja on erakordset leidlikkust ja probleemide lahendamise oskust .Males juhtub sageli, et iga uue käiguga tuleb lahendada jälle uus probleem. Ja lahendused tuleb leida kiiresti, aeg tiksub kogu aeg .
Mehed pole "targemad" kui naised, kuid nende mõistus töötab teistviisi, loogilise mõtlemise oskused on paremini välja arenenud ja nad taluvad paremini ränka stressi .
Seetõttu ongi parim naismaletaja FIDE edetabelis alles 90.kohal . Ja temagi otsustas, et ei mängi enam naiste turniiridel ,mängib open grupis ehk koos meestega ja meeste vastu .Kuid meeste turniiridel suurt edu ei tulnud ja viimasel ajal on Hou Yifan malest tagasi tõmbunud ning omandab hoopis kõrgharidust .
Miks siis räägitakse meeste ja naiste võrdsusest! IMO majanduses peaksid juhtivad ohjad olema enamasi ikka meeste käes.
Naiste ajul on paremad ühendused poolkerade vahel, ehk tänu sellele on nad sotsiaalsemad ja võimelised asju paralleelselt tegema. Ilmselgelt tuleks naiste jaoks kogu maleteooria ümberkirjutada, aga kes seda peaks tegema kui mitte naised ise, või siis spetsiaalne AI.
Eks põhiliselt mehed ongi ju juhid. Majanduses ja kõikvõimalikes ametites, kus tuleb kiiresti otsustada ja tuleb leida õigeid ja kiireid lahendusi .
Zookvoodid, rassikvoodid jms on saatanast .Juba nende rakendamine poliitikas on kurjast, rääkimata siis ametitest, millest otseselt sõltub juhitavate elu ja surm . Kuipalju laevakaptenitest ja lennukipilootidest on mehed ?
ma küll ei tahaks sõita reisijana laevas ega lennukis,kus juht on pääsenud oma ametisse sookvoodi tõttu . Kui firma ütleb, et jah,me pidime palju häid kandidaate piloodikohtadelt kõrvale jätma, sest nad olid valest soost..
Zookvoodid, rassikvoodid jms on saatanast .Juba nende rakendamine poliitikas on kurjast, rääkimata siis ametitest, millest otseselt sõltub juhitavate elu ja surm . Kuipalju laevakaptenitest ja lennukipilootidest on mehed ?
ma küll ei tahaks sõita reisijana laevas ega lennukis,kus juht on pääsenud oma ametisse sookvoodi tõttu . Kui firma ütleb, et jah,me pidime palju häid kandidaate piloodikohtadelt kõrvale jätma, sest nad olid valest soost..
At the time of writing, there are 1,594 grandmasters in the world. Of these, 1,559 are male and 35 are female. This proportion is consistent with the number of men and women playing chess.
Eestis elab 6 suurmeistrit. Kõik on mehed , lisaks on aktiivsed 8 rahvusvahelist meistrit ( IM ) Kõik on mehed.
ja siis on 2 naist, kel on naiste rahvusvahelise meistri tiitel ( WIM )
Ükski Eesti naismaletaja pole küündinud meeste tiitlini GM või IM .
Kuipalju mehi või naisi meil üldse malet mängib, seda ei tea täpselt keegi. Kõigil pole ju isegi ametlikku FIDE reitingut .
ja siis on 2 naist, kel on naiste rahvusvahelise meistri tiitel ( WIM )
Ükski Eesti naismaletaja pole küündinud meeste tiitlini GM või IM .
Kuipalju mehi või naisi meil üldse malet mängib, seda ei tea täpselt keegi. Kõigil pole ju isegi ametlikku FIDE reitingut .
Oma elust selline episood. Oli firmapidu, mul oli juba mitu õlut sees ja kell oli miski 12 öösel, äkki üks tädi hakkas peale käima, et mängime malet, endal malelaud kaenla all. Ma ajasin algul sõrad vastu ja teatasin, et ainus asi mis ma malest tean, on et naiste reitingud algavad sealt, kust meeste omad lõppevad. See ajas ta eriti marru ja lõpuks ei jäänudki mul muud üle kui mängima asuda. Mu aju oli küll pehme kui tainas ja viimane partii mis mängitud jäi ülikooliaega, aga ometi suutsin ma teda mustadega võita. See ilmselgelt oli viga, sest hiljem ei läinud ühtki koosolekut mööda, kus see tädi mind ei oleks kritiseerinud. Siit moraal, mälemäng naiskoleegidega on halvem variant kui seks nendega.
mina pole naistega malet mängunud,kuid ma olen üsna kindel, et mingi Eesti noorte esivõistlustel esinev 15-a. plikatirts peksaks mind nagu rannamees rotti isegi kui ma avangust suht kadudeta välja saaks . ( mis pole kaugeltki kindel, sest ma pole iial viitsinud pikki avanguvariante tuupida )
Need malet spordina harrastavad mängijad,-isegi väga noored -on uskumault nutikad ja osavad võrreldes pensionieeliku asjaarmastajaga .
Need malet spordina harrastavad mängijad,-isegi väga noored -on uskumault nutikad ja osavad võrreldes pensionieeliku asjaarmastajaga .
Fake McCoy
Oma elust selline episood. Oli firmapidu, mul oli juba mitu õlut sees ja kell oli miski 12 öösel, äkki üks tädi hakkas peale käima, et mängime malet, endal malelaud kaenla all. Ma ajasin algul sõrad vastu ja teatasin, et ainus asi mis ma malest tean, on et naiste reitingud algavad sealt, kust meeste omad lõppevad. See ajas ta eriti marru ja lõpuks ei jäänudki mul muud üle kui mängima asuda. Mu aju oli küll pehme kui tainas ja viimane partii mis mängitud jäi ülikooliaega, aga ometi suutsin ma teda mustadega võita. See ilmselgelt oli viga, sest hiljem ei läinud ühtki koosolekut mööda, kus see tädi mind ei oleks kritiseerinud. Siit moraal, mälemäng naiskoleegidega on halvem variant kui seks nendega.
vahel võibki kaotus olla pikas perspektiivis võit ... või mine tea, mida hullemat Su kaotuse korral veel juhtunud oleks.
Mu meelest erinevate elualade geeniusi on meeste seas rohkem.
Ja 'geenius' tähendab siin kontekstis sellist inimest, kes on valmis ainiti pühenduma ainult ühele asjale oma elus. On see siis teadus, kunst või male. Kitsastes valdkondades saavutavad sellised inimesed tihti edu, sest nad pühendavad sellele ebaproportsionaalselt palju aega. Geeniused on tihti mingis mõttes ekstsentrikud, muu maailm huvitab neid vähe ja nad on sotsiaalselt väheaktiivsed (äärmusena isegi autistlikud).
Ei tea palju selliseid naisi, kes suudaks oma ühe eesmärgi nimel ülejäänud elu lihtsalt elamata jätta. Male juurde tagasi tulles: võib-olla 10 aastat (vanuses 15-25?) tambivad nemadki ainult malelauda, aga siis tuleb muu elu peale - ülikooliharidus vajab tööturul kuidagi rakendamist, tekib pere vms. Selle kõrvalt võib tippspordiga muidugi jätkata ja heal tasemel turniire mängida, aga sellist geeniuse tasemel pühendumiseks enam aega ei jää.
Ja 'geenius' tähendab siin kontekstis sellist inimest, kes on valmis ainiti pühenduma ainult ühele asjale oma elus. On see siis teadus, kunst või male. Kitsastes valdkondades saavutavad sellised inimesed tihti edu, sest nad pühendavad sellele ebaproportsionaalselt palju aega. Geeniused on tihti mingis mõttes ekstsentrikud, muu maailm huvitab neid vähe ja nad on sotsiaalselt väheaktiivsed (äärmusena isegi autistlikud).
Ei tea palju selliseid naisi, kes suudaks oma ühe eesmärgi nimel ülejäänud elu lihtsalt elamata jätta. Male juurde tagasi tulles: võib-olla 10 aastat (vanuses 15-25?) tambivad nemadki ainult malelauda, aga siis tuleb muu elu peale - ülikooliharidus vajab tööturul kuidagi rakendamist, tekib pere vms. Selle kõrvalt võib tippspordiga muidugi jätkata ja heal tasemel turniire mängida, aga sellist geeniuse tasemel pühendumiseks enam aega ei jää.
Draax
Mu meelest erinevate elualade geeniusi on meeste seas rohkem.
Juba Darwin oli sinuga samal arvamusel ;)
Malemajas toimuvad Eesti meistrivõistlused males . Seekord on kõik koos ühel turniiril, nii mehed kui naised ja noored samuti . Kuid eks medalid jagatakse ikka eraldi .
5 vooru järel juhib meestest Volodin ja Külaots on teine. Juba täna k 17 algabki nendevaheline kohtumine , Volodinil on valged malendid .
Live ülekannet diagrammide abil saab näha siit
http://www.maleliit.ee/pgn4web/live-results-2.html
5 vooru järel juhib meestest Volodin ja Külaots on teine. Juba täna k 17 algabki nendevaheline kohtumine , Volodinil on valged malendid .
Live ülekannet diagrammide abil saab näha siit
http://www.maleliit.ee/pgn4web/live-results-2.html
Ja St Louis'is on juba alganud Sinquefield Cup, mis peaks olema tugevamaid maleturniire ajaloos. Nähtav Youtube kaudu, mängud algavad kell 21 Eesti aja järgi.
Head mängijad, aga siis, tõsi, pärast 18 mängu on 17 lõppenud viigiga, hoolimata sellest et pole lubatud küsida viiki.
Head mängijad, aga siis, tõsi, pärast 18 mängu on 17 lõppenud viigiga, hoolimata sellest et pole lubatud küsida viiki.
Kui on piisavalt mõtlemisaega, siis need supermängijad eksivad väga harva .Arvatakse, et suur osa selles on maletajate ettevalmistus mängides arvutiga, mille tõttu nad väldivad riskantseid variante ja teevad ka vähem jämedaid vigu .
Kuid ka arvutimale areneb ja AI maleprogrammid töötavad juba paremini kui kõik need Houdinid ja Stockfishid, millega inimmaletajate tippseltskond on end arendanud .Arvutimale viimase superfinaali võitis tehisintelligents Leela0 suure ülekaaluga endise valitseja Stockfish 10 ees saades 100-st mängitud partiist 14 võitu,7 kaotust ja 79 viiki . See hea resultatiivsete partiide osakaal näitas, et isegi väga täpne ja vigasid vältiv mäng ei pruugi olla igav viiginühkimine nagu ta paraku sageli kipub kujunema inimeste tippturniiridel ja ka eelmises MM-matchis .
Loomingulise malega on endiselt võimalik üle mängida külma kalkulatsiooni
Kuid ka arvutimale areneb ja AI maleprogrammid töötavad juba paremini kui kõik need Houdinid ja Stockfishid, millega inimmaletajate tippseltskond on end arendanud .Arvutimale viimase superfinaali võitis tehisintelligents Leela0 suure ülekaaluga endise valitseja Stockfish 10 ees saades 100-st mängitud partiist 14 võitu,7 kaotust ja 79 viiki . See hea resultatiivsete partiide osakaal näitas, et isegi väga täpne ja vigasid vältiv mäng ei pruugi olla igav viiginühkimine nagu ta paraku sageli kipub kujunema inimeste tippturniiridel ja ka eelmises MM-matchis .
Loomingulise malega on endiselt võimalik üle mängida külma kalkulatsiooni