Kas selline portfell sobib algajale?

"Algaja investor"
IB konto panemine eraisiku investeerimiskonto juurde tundub selline veidi hall ala olevat ning kui tahan firmale osta ETF siis peab mul ju LEI kood olema... Kus siin loogikas viga?

IB konto ei saa seaduse järgides investeerimiskontoga siduda, kui keegi teeb nii, siis ainult kuni maksuametile vahele jääb.
IB saab kontot teha ka eraisikuna, lihtsalt eeldab see tavasüsteemis deklareerida.
LEI koodi on vaja igal juhul kui sa firma kaudu börsil kaubeldavate varadesse investeerid sõltumata sellest kas tegemist ETF-ga, aktsiaga või muu fondiga.
"havoc"
"Algaja investor"
IB konto panemine eraisiku investeerimiskonto juurde tundub selline veidi hall ala olevat ning kui tahan firmale osta ETF siis peab mul ju LEI kood olema... Kus siin loogikas viga?

IB konto ei saa seaduse järgides investeerimiskontoga siduda, kui keegi teeb nii, siis ainult kuni maksuametile vahele jääb.
IB saab kontot teha ka eraisikuna, lihtsalt eeldab see tavasüsteemis deklareerida.
LEI koodi on vaja igal juhul kui sa firma kaudu börsil kaubeldavate varadesse investeerid sõltumata sellest kas tegemist ETF-ga, aktsiaga või muu fondiga.

No aga hetkel mul ongi firma alt Mintos, Funderbeam ja krüpto, mis LEI koodi ei vaja... Ülejäänud eraisiku investeerimiskonto alt...

See hea tähelepanek, et IB saab eraldi deklareerida, aga teeks vist ühe aasta nö investeerimiskonto süsteemiga läbi ja vaataks, et need asjad korras ja selged oleks ning siis laiendaks skoopi. Ilmselgelt on meie pädevus investeerimisega väga erineval levelil ning seetõttu sulle võib elementaarne olla asi, mida ma alles õppima asun ;) Kui liiga keeruliseks kohe ajan, siis järgmise aasta alguses pean palkama eraldi nõuandja tuludeklari osas, ning see läheb juba kallimaks kui teenustasud.
"Algaja investor"
No ETF ostmine LHV alt on üsna kallis,

Kui 1-2 ETF välja valid ning 80-90% sinna suunad, siis ei ole. Ülejäänuga võid aktsiatega kasiinot mängida.
"Henno Viires"
LHV World fondist soovitan eemale hoida, sest selle valitsemistasu on 2%.

Kuid, mis veelgi olulisem, fond jääb regulaarselt maailma aktsiaturu liikumist kajastavale indeksile MSCI World tugevalt alla (võrdlus hetkel x-trackers MSCI World ETF vastu, mis kaupleb näiteks Swedbankis tickeri XMWO.DE all - valitsemistasu vaid 0,205%)

2021 - ETF 26,25%, LHV World 18,06%
2020 - ETF 5,25%/LHV World 8,41%
2019 - ETF 29,98%/LHV World 19,42%
2018 - ETF -5,0%/LHV World -13,82%

Tekkis nüüd küsimus, et kas siit summadest siis tuleb valitsemistasu ka veel maha lahutada iga fondi puhul või on see juba siin sees?
"Algaja investor"
"Henno Viires"
LHV World fondist soovitan eemale hoida, sest selle valitsemistasu on 2%.

Kuid, mis veelgi olulisem, fond jääb regulaarselt maailma aktsiaturu liikumist kajastavale indeksile MSCI World tugevalt alla (võrdlus hetkel x-trackers MSCI World ETF vastu, mis kaupleb näiteks Swedbankis tickeri XMWO.DE all - valitsemistasu vaid 0,205%)

2021 - ETF 26,25%, LHV World 18,06%
2020 - ETF 5,25%/LHV World 8,41%
2019 - ETF 29,98%/LHV World 19,42%
2018 - ETF -5,0%/LHV World -13,82%

Tekkis nüüd küsimus, et kas siit summadest siis tuleb valitsemistasu ka veel maha lahutada iga fondi puhul või on see juba siin sees?

Vähemalt ETF-ide puhul roogitakse asi NAV-st maha ning keegi Sulle valitsemise arvet saatma ega pangaülekannet ootama hakka. Võimendab miinust, summutab plussi.
"Algaja investor"
"havoc"
"Algaja investor"

No aga hetkel mul ongi firma alt Mintos, Funderbeam ja krüpto, mis LEI koodi ei vaja... Ülejäänud eraisiku investeerimiskonto alt...

See hea tähelepanek, et IB saab eraldi deklareerida, aga teeks vist ühe aasta nö investeerimiskonto süsteemiga läbi ja vaataks, et need asjad korras ja selged oleks ning siis laiendaks skoopi. Ilmselgelt on meie pädevus investeerimisega väga erineval levelil ning seetõttu sulle võib elementaarne olla asi, mida ma alles õppima asun ;) Kui liiga keeruliseks kohe ajan, siis järgmise aasta alguses pean palkama eraldi nõuandja tuludeklari osas, ning see läheb juba kallimaks kui teenustasud.

Isikliku kogemuse peal baseeruv soovitus - unusta välisaktsiad LHVs ära. Ainult Balti Turg, kus tehingutasu puudub, muidu lihtsalt läheb kalliks ja väikeste summade korral jõhker tehingutasu hakkab mõjutama investeerimisotsuseid.
"Tydrek"
Mida peaks jälgima sellise portfelli puhul ning mis võivad olla lähikuudel suurimad riskid?

Näha on, et portfelli valikuga on vaeva nähtud. Portfell tundub:
a) Väga Eesti ja Euroopakeskne
b) Väga euro-valuutapõhine
c) Üsna moodne/päevakajaline (e-gaming, clean energy, robotics, ampler, krüpto)
d) Üsna kasvuettevõtete põhine (va. Eesti "lehmad")

Kui selline regiooni/valuuta/segmendi valik oli taotluslik, valuatsioonid tunduvad atraktiivsed ja on usku, et just need panevad teistele ära, no mis seal ikka. Suurim risk ongi vast see, et Eesti/euro/kasvu põhine investeerimistees ei osutu lennukaks.

PS. Ka minu arust on LHV World väga nigel vehicle.
Fondide poole pealt võid tutvuda ka swedbanki Robur fondidega mis on ka ilma sisenemis-väljumistasudeta. Guugeldades leiad ka infot ja ülevaateid neist.