Kas reguleeritud turg on võimalik?

Soros oli eriti kriitiline arvamuste suhtes, et turud suudavad kõik probleemid lahendada ilma valitsuste sekkumiseta. «Uus turufundamentalism on maailmale ohtlikum kui kommunism,» märkis Soros. «Kommunism on vähemalt halba valgusesse seatud, kuid sellest pole aru saadud, et turufundamentalism on samavõrd vale ideoloogia.»

Ja siit küsimus, kas turg on kõige efektiivsem kaupade(varade) vahetamise süsteem või on olemas paremaid süsteeme?

Mis puutub Sorosesse, siis soovitan (tegelikult ei soovita) lugeda tema raamatut Globaalse Kapitalismi Kriis. Minu hinnangul näitab see selgelt tema jõuetuid ponnistusi ajaga kaasas käia, mis (eriti viimasel ajal) eriti ei õnnestu. Seega jäävad arusaamatuks tema sõnavõtud teemal euro nõrkus ja tugevus, turufundamentalism jne.
Küsimuse püstitus, et kas turg on parim kaupede vahetamise süsteem on niivõrd Soros-lik valguses, et just needsamad "halvad" turud on talle viimasel ajal palju meelehärmi valmistanud.
Selle Sorose raamatu ilmumisega seoses kalduti meelde tuletama üht Murphy seadust, mis väitis, et inimesel on kalduvus tõusta oma ebakompetentsi tasemele, ja et Soros oleks võinud rahumeeli peale Inglise Pangaga peetud lahingut oma filantroobi-loorberitele puhkama jääda, selle asemel et püüda end ka filosoofina ajalukku jäädvustada.
Tjah võta nüüd kinni, kellel õigus kellel mitte. Kuskilt ma lugesin, et aktsia "õiglane väärtus" on paras blabla-bla. Tegelikult määravad aktsiate suuna siiski inimeste argus ja teiselt poolt ahnus.? Seega on teatud ülereageerimine loomulik ja turg ei saa olla oma käitumises ratsionaalne.

Lugesin just praegu Copelandi Valuation'i raamatut, ta leidis et aktsia turhinna ja DCF meetodiga leitud hinna korrelatsioon on 0.94 e. väga kõrge. Seega on ikka aktsia hinnad ratsionnalselt põhjendatud, raamat muidugi aastast 98 vist. Võib-olla praegu hoiab Copeland kahe käega peast :)

Nõustun aktsiate suuna määramisel mängi rolli ahnus. Miks muidu üldse aktsiaid osta? Kuid argus? Pole nii kindel.
to: beast
Kui ahnus mõjub hindu tõstvana - tema ju teenis raha ma tahan ka ja ruttu, muidu jään rongist maha. Argus aga kipub suunda teistpidiselt mõjutama, ehk kui piisav osa investoritest müüvad aktsiaid siis mingil hetkel müüb suur enamus just selle arguse pärast. Äkki kukub turg täiest ära ja närvid läbi müüakse turg alla. No vaata mis Nasdaqil toimub, see ei ole ju ratsionaalne? Sina ju tundud seda ebakõla ärakasutavat daytradenina?
to TNT: Langusest tekitud närvilisust võib tõesti käsitleda ahnuse ja arguse sümbioosina.

Daytraderiks ennast kindlasti ei pea, teinekord olen milleski eriti heas ka pikemalt. Praegu lõpetan kõrgkooli ja seega olen ajapuudusel väga vähe aktiivne :) ja :(.