Investeerimiskonto 2 küsimust

Seal peaks olema see erinevus, et kui pangakonto puhul kasutad IBAN numbrit, siis investeerimisühingu korral kasutad oma konto numbrit teenusepakkuja juures (account reference). Lightyearis LY-XXXXXXX, IB-s UXXXXXXX jne

Ahjaa, erinevus on see ka, et Lightyear peaks võimaldama raporti otse maksuametisse saatmist, kuigi nad seda veel avanud ei ole. IB ei hakka seda kunagi tegema. Kui on palju tehinguid, siis käsitsi sisse trükkimine võtab omajagu aega. Vist saab ka CSV faili kasutada, aga sellega ma nii kursis ei ole.

Minu parima teadmise järgi inv.konto süsteemis väärtpaberitehinguid ei deklareerita. Ainult sisse ja väljamaksed. 1-2 sissemakset. Pole nagu väga palju trükkida?

Jah, minu viga.
Pidasin silmas, kui on palju dividendide laekumisi, millelt on juba tulumaks kinni peetud, näiteks USA aktsiatelt.
Oletame, et sul on portfellis 10 USA aktsiat, mis maksavad korra kvartalis dividendi. Siis on juba 80 rida vaja aruandesse lisada.
https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine#valisaktsiate-dividendide-deklareerimine-investeerimiskonto-systeemis

1 Like

Samuti saab ka tehingutasud deklareerida sissemaksena. Näiteks LHV raportis tuleb ise linnuke panna tehingutasude ette enne kui EMTA-sse saadad.
https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine#tehingutasude-deklareerimine-investeerimiskonto-sissemaksena

Tehingutasud saab sissemakseteks deklareerida jah, aga ainult juhul kui eelnevalt on kogu sisse pandud raha välja võetud ja teed tehinguid ainult kogunenud kasumi piires. Suht harvaesinev olukord minu arvates.

1 Like

Kui ma nüüd maksuameti lehte vaatan, siis võib deklareerida kohe netodividendi sissemaksena ja ei pea eraldi brutodividendi sissemaksena ja tulumaksu väljamaksena näitama. Matemaatiliselt teeb ju sama välja. Kas LHV KKK on eksitav?

Ei pea sissemakse jääk 0 olema. Peab olema kasumit, mille arvelt tehingutasusid arvestada.

1 Like

Sul tundub õigus olevat, kui nüüd seda toodud näidet hoolikalt lugeda. Tänud. Jälle raha nagu maast leitud!

1 Like