Huvitav küll. Eile prognoositi selle aasta kiipide müügikasvu 10% ( vahepeal arvati, et 8% )eelmise aastaga võrreldes e.249.6miljardit ühikut ja sellepeale pooljuhid veeall. Kus on loogika?
Intel puudutas täna jälle 20 USD-i taset. Ma juba jõudsin mõelda, et 22-23 USD tasemel müün, sest 2 viimase kvartali tulemused on olnud jubedad. See tagaks mulle ca 10%-lise plussi 2-aastase ootamise järel. Aga tahaks midagi tehnoloogias asemele osta. Cisco tundub veel kallim, aga seal on vähemalt mingi kasv. IBM-ist ei saa üldse aru, tahab vist konsultatsioonifirmaks hakata. Delli ja Hewletti sektor on selline, et ei saa nende väärtuseloomise protsessist aru. Igaühel omad vead. Microsoft tuli hiljuti välja uudisega, et ostab 24.75-ga vist suure hulga aktsiaid kokku. Praegu 25.86. Aga sealt suurt tõusu niikuinii loota ei ole.
Täitsa keeruline seis kohe. Praegu veel õnneks otsustada ei ole vaja, sest Inteli 20 USD on ikka liiga madal, et müüa. Mul ei ole neid Kristjani 6 USD hirme ka. Ma ikka usun, et chipitootmises hakatakse maailma parima teadmise eest taas maksma. Pigem on praegu nõrkusehetk. Samas Cisco ala tundub isegi sümpaatsem, aga P/E-d üle 20 ei ole ma psühholoogiliselt valmis maksma.
Täitsa keeruline seis kohe. Praegu veel õnneks otsustada ei ole vaja, sest Inteli 20 USD on ikka liiga madal, et müüa. Mul ei ole neid Kristjani 6 USD hirme ka. Ma ikka usun, et chipitootmises hakatakse maailma parima teadmise eest taas maksma. Pigem on praegu nõrkusehetk. Samas Cisco ala tundub isegi sümpaatsem, aga P/E-d üle 20 ei ole ma psühholoogiliselt valmis maksma.
Kui nüüd päris täpne olla, siis pigem oli minu ootus ikkagi 12-14 USD lähiaastatel, mitte 6 :-)
Võib muidugi olla, et Inteli 80 USD tasemelt 20-ni kukkumine ongi juba piisav ja ma jäängi seda viimast 6 USD ootama. Eriti on seda karta siis, kui US elegantselt mulle nüüd tõestab, et järgmise 10 aasta jooksul beebibuumerid hoopistükkis nooremaks muutuvad. INTC on peaaegu juba vanainimeste aktsia (globalneti rahvusvahelist klassifikaatorit kasutades "mittekärgatusvõimeline aktsia" :-)). Samas on need USA vanainimesed suhteliselt aktsiaturuga kursis ja teavad küll, millal müüa. Müüa tuleb siis, kui ootused on kõrged. Näiteks kasvõi Vista tulekuga seonduv võiks olla uue müügilaine alguseks. Aga ootame ära.
Ah jaa, jällegi hetkel short SMH.
Võib muidugi olla, et Inteli 80 USD tasemelt 20-ni kukkumine ongi juba piisav ja ma jäängi seda viimast 6 USD ootama. Eriti on seda karta siis, kui US elegantselt mulle nüüd tõestab, et järgmise 10 aasta jooksul beebibuumerid hoopistükkis nooremaks muutuvad. INTC on peaaegu juba vanainimeste aktsia (globalneti rahvusvahelist klassifikaatorit kasutades "mittekärgatusvõimeline aktsia" :-)). Samas on need USA vanainimesed suhteliselt aktsiaturuga kursis ja teavad küll, millal müüa. Müüa tuleb siis, kui ootused on kõrged. Näiteks kasvõi Vista tulekuga seonduv võiks olla uue müügilaine alguseks. Aga ootame ära.
Ah jaa, jällegi hetkel short SMH.
Mittekärgatusvõimeline... see mulle 3 aasta perspektiivis tegelikult sobib. Aga ma tahaks, et kui ettevõte enam käivet ei kasvata, siis need ei hakkaks langema. Ja tahaks näha ka kulude stabiliseerumist ja tagasihoidlikumat numbrit CAPEX-i osas. Kui ettevõte, mille market cap on 112mld USD, teeb aastas käivet 38mld USD ja teenib aastas stabiilselt rahavoogu 7mld USD (puhaskasum+kulum-investeeringud), siis see oleks mulle tänases ebakindlas situatsioonis täiesti aktsepteeritav. Ja igal aastal maksab ettevõte ca 2.3mld USD dividendideks. Super. Selline oli 2005. aasta.
Aga I poolaastal 2006 oli käive 16.9mld USD, puhaskasum 2.2mld USD ja CAPEX oli 1.2mld USD suurem kui kulum. S.t. 6 kuuga jäi rahavooks 1.0mld USD. Seda on tõsiselt vähe.
2005. aasta I pool oli lõppenud käibega 18.7mld USD, puhaskasum 4.2mld USD ja puhaskasum korrigeerituna kulumi ja CAPEX-iga oli 3.3mld USD.
Ma oleks täitsa rahul, kui puhaskasum+kulum-capex oleks praegusel karmi hinnakonkurentsi perioodil 5mld USD aastas (eelmisel aastal oli 7mld USD). Küpsetatakse AMD ära ja siis liiguks jälle 7-8mld USD tasemele, tõstaks dividendi 3.5mld-ni aastas (ehk yield oleks veidi üle 3%) ja ma oleks väga rahul. Praegu jääb lihtsalt mulje, et aastal 2006 jääb rahavoog pigem 3-4mld USD vahele. Seda on natuke vähe.
Sellega seoses on palsam hingele, et 102,000 töötajast 10,000 lastakse minna. See on tegelikult umbes võrreldav viimase 12 kuu kasvuga. Arvestades, et keskmiselt tekitas iga inimene 50,000 USD aastas kulu, siis see peaks tähendama aastas 500m USD kokkuhoidu. Vähemalt midagigi.
Aga kärgatamisvõimelisi aktsiaid ma oma portfelli ei tahagi. Sellised firmad, mis kärgatavad ja millest ainult õhk järele jääb, on viimase 10 aasta jooksul lähedalt mööda läinud, aga pihta ei ole veel nendega saanud.
Aga I poolaastal 2006 oli käive 16.9mld USD, puhaskasum 2.2mld USD ja CAPEX oli 1.2mld USD suurem kui kulum. S.t. 6 kuuga jäi rahavooks 1.0mld USD. Seda on tõsiselt vähe.
2005. aasta I pool oli lõppenud käibega 18.7mld USD, puhaskasum 4.2mld USD ja puhaskasum korrigeerituna kulumi ja CAPEX-iga oli 3.3mld USD.
Ma oleks täitsa rahul, kui puhaskasum+kulum-capex oleks praegusel karmi hinnakonkurentsi perioodil 5mld USD aastas (eelmisel aastal oli 7mld USD). Küpsetatakse AMD ära ja siis liiguks jälle 7-8mld USD tasemele, tõstaks dividendi 3.5mld-ni aastas (ehk yield oleks veidi üle 3%) ja ma oleks väga rahul. Praegu jääb lihtsalt mulje, et aastal 2006 jääb rahavoog pigem 3-4mld USD vahele. Seda on natuke vähe.
Sellega seoses on palsam hingele, et 102,000 töötajast 10,000 lastakse minna. See on tegelikult umbes võrreldav viimase 12 kuu kasvuga. Arvestades, et keskmiselt tekitas iga inimene 50,000 USD aastas kulu, siis see peaks tähendama aastas 500m USD kokkuhoidu. Vähemalt midagigi.
Aga kärgatamisvõimelisi aktsiaid ma oma portfelli ei tahagi. Sellised firmad, mis kärgatavad ja millest ainult õhk järele jääb, on viimase 10 aasta jooksul lähedalt mööda läinud, aga pihta ei ole veel nendega saanud.
Intel lubas juba 20 000 inimesele kinga anda
Ups tekelikult Wall Street Journal arvab, et võib küündida 20000-ni
See tähendab ju 1mld USD aastas...mmm... vähemalt ei ole mina ainus, kes selle pärast kannatama peab, et Intelil kehvemini läheb. Aktsia on ka tõusmas. +1.6% näitab eelturul.
Mis nüüd tõusu taga on? See või?
.. BofA ja Jefferies kommenteerisid ka positiivselt
Novemris tuleb 4 tuumane prose
Hind tõuseb TEGELIKULT sellepärast, et ma ostsin paar putti...
Müüsin oma positsiooni enne tulemuste avalikustamist maha. 2 aastat tagasi sai esimest korda ostetud (20-21 USD), siis 27 pealt müüsin, ostsin 25-ga tagasi ja siis 19-ga suurendasin positsiooni veel 2 korda. Nüüd müüsin eelmise nädala lõpus 20.93-ga. Sisuliselt andsid plussi ainult dividendid. Polegi nii nõrka tootlust ühestki aktsiast saanud viimase 6-7 aasta jooksul.
Aga tulemused on viimasel ajal tähendanud ainult halba. Võrreldes sellega, mida ma 2 aastat tagasi ostsin, on Inteli tulemused ka oluliselt halvenenud. Kui hind peaks taas 17-19 USD tasemele jõudma, siis ostan tagasi. Pikaajaliselt ma isegi usun ettevõttesse. Aga järgmise 1-2 aasta jooksul mingeid supertulemusi ei julge niikuinii oodata. P/E ka ligi 20. Tänane hind on piisav.
Vahepeal sai ka Pfizerit müüdud, mida soetasin 23-24 vahel. Nüüd müüsin paar nädalat tagasi 28.50-ga ja ostsin Alcoat 27.20-ga. Alguses tundus õnnestunud vahetus, aga nüüd on selline kahtlane seis. Kui Intel nüüd pärast tulemusi jälle allapoole ei kuku, siis peaks jälle farmaatsiast midagi seotama. GSK, PFE, LLY tunduvad head valikud.
Aga tulemused on viimasel ajal tähendanud ainult halba. Võrreldes sellega, mida ma 2 aastat tagasi ostsin, on Inteli tulemused ka oluliselt halvenenud. Kui hind peaks taas 17-19 USD tasemele jõudma, siis ostan tagasi. Pikaajaliselt ma isegi usun ettevõttesse. Aga järgmise 1-2 aasta jooksul mingeid supertulemusi ei julge niikuinii oodata. P/E ka ligi 20. Tänane hind on piisav.
Vahepeal sai ka Pfizerit müüdud, mida soetasin 23-24 vahel. Nüüd müüsin paar nädalat tagasi 28.50-ga ja ostsin Alcoat 27.20-ga. Alguses tundus õnnestunud vahetus, aga nüüd on selline kahtlane seis. Kui Intel nüüd pärast tulemusi jälle allapoole ei kuku, siis peaks jälle farmaatsiast midagi seotama. GSK, PFE, LLY tunduvad head valikud.
paistab tugev
16:12 INTC prelim $0.22 vs $0.17 Reuters consensus, $0.18 First Call; revs $8.7 bln vs $8.61 bln Reuters consensus
16:12 INTC prelim $0.22 vs $0.17 Reuters consensus, $0.18 First Call; revs $8.7 bln vs $8.61 bln Reuters consensus
Ise ostsin kevadel peale suurt kukkumist ja ostsin suvel juurde ja likvideerisin ka enne tulemusi. Sain väikse kopika miinust.
Olen endiselt Inteli ostuhuviline ca 5a perspektiivis. Ootan sobivat nõrkushetke turul. Ei tahaks rohkem maksta kui 20.93, millega oktoobris müüsin. Kartsin IV kvartalist paremaid tulemusi, kui tegelikult olid. Loodetavasti toovad viimased numbrid kaasa väikese languse. Praegu on hind 22.30, s.t. oleks vaja sellist 10%-list korrektsiooni.
Ma mõtlesin enda jaoks ikka selgeks, et Intel/AMD on ikka pikaajaliselt see sektor, kus ma pikaajaliselt 15-20%-ga portfellist tahaks olla. Vahepeal tundus, et ka AMD läks lõplikult käest (ma mitu korda ostsin 12-15 USD-iga ja müüsin 18-20 USD tasemelt). Nüüd õnnestub ehk varsti jälle 15 USD-iga ka AMD-d osta.
Inteli 2006. aasta numbreid on muidugi huvitav vaadata. Polegi vist sellist perioodi olnud, kus käive langeks eelmise aastaga võrreldes ligi 10%. Aga ma usun, et tuleb uus laine ja see sektor päris 90. aastate telekatootmiseks ei muutu. Pealegi ei ole näha, et konkurentsisisituatsioon peaks muutuma.
Ma mõtlesin enda jaoks ikka selgeks, et Intel/AMD on ikka pikaajaliselt see sektor, kus ma pikaajaliselt 15-20%-ga portfellist tahaks olla. Vahepeal tundus, et ka AMD läks lõplikult käest (ma mitu korda ostsin 12-15 USD-iga ja müüsin 18-20 USD tasemelt). Nüüd õnnestub ehk varsti jälle 15 USD-iga ka AMD-d osta.
Inteli 2006. aasta numbreid on muidugi huvitav vaadata. Polegi vist sellist perioodi olnud, kus käive langeks eelmise aastaga võrreldes ligi 10%. Aga ma usun, et tuleb uus laine ja see sektor päris 90. aastate telekatootmiseks ei muutu. Pealegi ei ole näha, et konkurentsisisituatsioon peaks muutuma.
INTEL'S EARNINGS TUMBLED 39% and revenue fell 5%, signaling that a counterattack against rival AMD is taking a toll on the chip maker's profit. Intel also projected that its gross profit margin will decline.
http://online.wsj.com/public/us?mod=1_0001
http://online.wsj.com/public/us?mod=1_0001
intelisse panustamine tundub tõesti oluliselt kindlam, seda enam, et AMD peab enda väljaäeldud marginaale kindlasti tuntavalt vähendama. Seda kasvõi ATI liitmise pärast kuhu tuleb ilmselt samuti päris kõvasti raha sisse tampida, sest nvidia sõidab seal nii tootmise odavuses kui kiiruses tugevalt ATI-st üle. Ja prosedest rääkides: tehnoloogiline piir on AMD'l ~3GHz(suurt üle selle ei saa), samas kui Intel võib selle piiri kaunis kergelt 4GHz'ni viia. Samas kui uuesti IT sektorist midagi ostaks, siis ilmselt pikaajaliselt AMD'd kui hind on jõudnud kuhugi 13-14 kanti. Kusagil välja öeldud 8$ siht tundub liialt ulme, samas tundus ka 13 mulle suhtkoht porri tampimisena, nii et ootame vaatame.
AMD pöörab tõusule,aeg ostma hakata
Mina nii kindel poleks... intelil on keskklassist allapoole jääv tooteseeria veel uuendamata ja on selge, et seal segmendis aeti viimasel ajal ikka päris palju AMD'd arvutisse, kui jõudluse eelis seal kaob, siis on see AMD'le paras pauk.
Spekulatiivselt võiks ju osta, aga siis peaks üldine pilt positiivseks jääma.
Selge on see, et seni kuni intel rahunenud pole ei lasta AMD'l suurt kasumit näidata ja kui see kõlakas tõsi on, et intel suundub vaikselt videokaartide turule, siis läheb AMD'l raskeks. Link kahh: http://arstechnica.com/news.ars/post/20070123-8680.html
Eks näeb, kas tuleb tuhast tõusmine või mutta tampimine...
Spekulatiivselt võiks ju osta, aga siis peaks üldine pilt positiivseks jääma.
Selge on see, et seni kuni intel rahunenud pole ei lasta AMD'l suurt kasumit näidata ja kui see kõlakas tõsi on, et intel suundub vaikselt videokaartide turule, siis läheb AMD'l raskeks. Link kahh: http://arstechnica.com/news.ars/post/20070123-8680.html
Eks näeb, kas tuleb tuhast tõusmine või mutta tampimine...
AMD-ga on mul ainult positiivsed kogemused. 2005. aastal sai vist 3 korda ostetud 13-15 USD-ga ja müüdud 18-19 USD-ga. Nüüd vaatan, et saab varsti jälle alla 15-ga osta. Vahepeal oli vist 40 USD-d. Siis mõtlesin, et kuidas ma nii vara selle ettevõtte ikka maha müüsin, aga nüüd vist soetan nädala pärast jälle. Aga nagu spekulatiivsete asjade puhul ikka, maksimaalselt 5% portfellist. Partygaming juba on ligi 5% portfellist. Ülejäänud on investeerimisaktsiad. AMD-ga koos oleks siis kokku 10% väikeettevõtetes.