Tänastes uudistes oli artikkel, et sõjahirmus on tõusnud eestlaste välismaal hoitava raha hulk ligi 800 mln eur-ni. Kas keegi teadjam äkki oskab öelda, et kuidas seda sinna hoiustatakse? Kas kõigil on tehtud välismaal “pärispankades” kontod kohapeal või on tegemist FinTech ettevõtetes nagu N26, Revolut, Wise jms hoitava rahaga?
Lisaküsimusena ka, et kuhu oleks üldse eestlasel kõige lihtsam ja turvalisem teha konto “välismaa varuks”? Tüüpiliselt vist N26 ja Revolut, kuigi mõlema kohta liigub jutte selgitusteta kontode külmutamisest.
LHV Londoni filiaali?
Üldiselt peaks EUs see olema võimalik Opening a basic bank account within the EU - Your Europe
Ma mingil hetkel uurisin. Minu arusaamise põhjal saab vabalt kaugteel näiteks Saksamaa või Hollandi suuremates pankades konto avada ja klotsi sinna üle kanda. Enamusel neist oli mingi kaart standardpaketis ja nii konto omamise kui ka kaardi eest kuutasu suurem kui Eesti pankades.
Hollandi pankade kohta mingi nupuke kuidas ilma kohaliku aadressi ja BSN numbrita seda teha https://dutchreview.com/expat/financial/dutch-bank-accounts-without-a-bsn/
KYC jm. põhjustel see vist väga lihtne ei tohiks olla.
LHV võiks kommida kas nad avaksid eemalt kontaktiga, või isegi Tallinnas näost-näkku, kontoris konto näit. horvaadile kel pole absol. midagi ühist Eestiga, ei aadressi ja kommude arveid, isikukoodi, kohalikku tel. nr.-it, ega midagi? Ju nad avaksid e-residendile konto aga see pole sama mis siin praegu jutuks on, rändom eestlane korraks kusagil pangakontoris välismaal kontot avamas.
Kas keegi mitte-resident on Hispaanias konto avanud?
Wise väidab, et olla panku mis ilma NIE-ta Hispas (non-resident) konto avab, kst.
Passport, document to prove your address, such as a recent bank statement or utility bill (less than 3 months old) or a certificate of non-residency. A document to prove your employment status (payslip, tax return or a government letter confirming that you’re unemployed or receiving state benefits). Allikas: https://wise.com/us/blog/opening-a-bank-account-in-spain
Jah, Santanderi saab koha peal konto teha, eesti passiga (ilma NIE-t omamata). Palgatõendit tahavad näha (hea kui arvutis saad näiteks näidata) ja elukoha kommunaal arvet tuleb ka näidata.
Aitäh teile mõlemale vastuse eest. Ma mõtlen sellist olukorda, kus töötad ikka Eesti firmas kaugtööna ja omad Eesti residentsust, kuid teeks ka NIE ning avaks Hispaanias konto koos pangakaardiga. Elamine Hispaanias paar kuud iga aasta lühiajaliselt renditud korteris.
Jah, selline olukord on ok ja minu kommentaar on endiselt adekvaatne. NIE saad ka eestis teha (kui tahad), pane hispaania saatkonda aeg. Aga konto avamiseks seal NIE eeltingimuseks ei ole.
Aastal 2002 käis see Hispaanias nii, et jalutasin kõik pangakontorid läbi ja igaühes öeldi, et nad ei tee mulle kontot. Viimases küsiti veel, et mis probleem mul on? Tõstsin lauale raharulli. Selle peale arvas teller, et kui sellist asja tahan arvele panna siis võib küll konto teha ![]()
Wise’s saad omale Belgia IBAN’i. See ei kõlba?
Ehk siis ma oma ebapädevuses sooviks teada, mis vahe on “päris panga kontol” ja fintech’i kontol