Ma arvan, et Trump ärimehena ei räägi avalikult tegelikust põhjusest, miks ta Göönimaad tähtsaks peab. Tegelik põhjus minu meelest on Gröönimaa territoriaalveed. Eeldades, et Jäämeri muutub mingil hetkel laevatatavaks, siis on oluline omada ja kontrollida seal marsruuti Atlandilt Vaiksele ookeanile.
- aastal Taaniga sõlmitud lepingu järgi võivad Ameerika Ühendriigid saarele paigutada sisuliselt nii palju vägesid, kui soovivad. Pärast külma sõja lõppu vähendas USA oma kunagise ulatusliku kohaloleku praeguseks vähem kui 200 sõdurini ühesainsas baasis saare loodeosas, mida kasutatakse kosmose seireks ja varajase hoiatuse radarina. Gröönimaa kuulub ka NATO julgeolekukilbi alla.
Tundub endalegi see hetkel tõenäolisim põhjus, arvestades lisaks Trumpi retoorikat Panama kanali suunal. Viimase aja kokkuvõtteid maavarade teemal lugedes - ei usu, et neid Gröönimaa maavarasid nii lihtne (ja taskukohane) nii lähemas kui ka veidi kaugemas tulevikus kätte saada on.
Ma siiski arvan, et Trump ei aja jama Gröönimaa omandamise teemal, a´la eraldi tagamõttega et EU/teised NATO riigid oma kohalolu seal suurendaks jne. Pigem tundub soov olevat reaalne ja sellega peaks EU/Taani arvestama. Aga nagu on juba mainitud - sellel teel on tal veel takistusi.
Kas võib selguda, et oranž moron ongi äkki geenius? Hirmus mõte.

Ei.
Taani võiks nüüd vastata: oleme nõus Gröönimaa haldamise üleminekuga, kui USA annab Ukrainale Tomahawkid ja Trump ei vasta edaspidi putini kõnedele.
Selle loogika järgi on ju putler ka geenius - Ukraina hävitamine ja annekteerimine annaks palju väärtuslikku põllumaad, maavarasid, korraliku väljapääsu Mustale merele, mitukümmend miljonit uut alamat, suure puhvri kurja NATO vastu, … Balti riikide ja miks mitte siis juba ka Soome ja kogu Skandinaavia annekteerimine annaks kontrolli Läänemere üle…
Vot selline geenius! Hitler ilmselt oli su arvates ka geenius sama loogikat jätkates.
Kas on mõttekas boikoteerida Saku on Ice tootesarja? Arvestades kõike seda mis Minnesotas juhtus nagu. Kumb oleks parem alternatiivjook? Kas 0,33ene väike klaaspudelis Becks v Heineken?