Kirjutame siis lahti ka, et mida see 4,3% majanduskasvu tähendab. See ei ole YoY +4,3% vaid see on Q3 vs Q2 kvartaalne majanduskasv, mis on annualiseeritud. Teisisõnu, USA majandus kasvas võrreldes möödunud kvartaliga ligi 1,1%. Võrdluseks, esimese kvartali annualiseeritud kasv oli miinus 0,6% ja teise kvartali oma + 3,8%.
Selle põhjuseks ei ole, et majandus oleks Trumpi tulekuga kuidagi maha surnud vaid Q1 imporditi USAsse Euroopast ja Hiinast enam-vähem iga toode, mis ei olnud maa külge naelutatud, kuna oli teada, et Q2 alguses tulevad tariifid. Teatavasti impordid vähendavad majanduskasvu numbreid ja importide langus suurendab seda numbrit. Seega, Q1 olid impordid kunstlikult kõrged ja Q2-Q3 selle võrra kunstlikult madalad. Sealt omakorda, Q1 majanduskasv oli kunstlikult madal ja Q2-Q3 kunstlikult kõrge.
Kuidas majandusel läheb, kui see ära siluda? Kõige lihtsam on vaadata YoY majanduskasvu, nagu me Eestis/Euroopas oleme harjunud vaatama. See number oli Q3 seisuga +2,3%. Võrdluseks, Euroopas (ma ütlen seda peast, seega võin natuke eksida) oli vist +1,4%. Seega USA majandusel läheb jätkuvalt Euroopast paremini. Kas see on Trumpi teene? Kahtlane, arvestades, et enne Trumpi tulekut ei ole USA YoY kasvunumber nii madal olnud alates Q1 2023, st perioodil 2023-24 kasvas USA majandus valdavalt 2,5-3% YoY.
invictus,
USA puhul on kasvu hulgas tohutu suur AI sektori invest oskaal samuti. Hiljuti jooksis läbi stat, ja vbl ma eksin aga see võis olla ca pool ja enam majanduskasvust/investeeringutest.
Tundub, et euroopa digituru regulatsioonid häirivad Trumpi sõpru päris tõsiselt
USA välisminister Marco Rubio teatel said viisakeelu radikaalsed aktivistid ja n-ö relvastatud (weaponized ) vabaühendused, kes on rakendanud ulatuslikke tsensuurimeetmeid, mille sihtmärgiks on Ühendriikide inimesed ja ettevõtted.
Viisakeelu sai teiste seas endine Euroopa Komisjoni siseturu volinik Thierry Breton, kelle vastutusvaldkond oli ka digitaalne siseturg. Ta oli EL-i digitaalteenuste seaduse üks autoreid.
Need volinikud võiks USAga tülinorimisest tagasi tõmmata. Kui USA selle peale oma väed Euroopast välja viib ning luureinfo jagamise ära lõpetab, siis pole raske ettekujutada mis edasi saab.Aga küllap usuvad, et Lõuna-Euroopa on niisamagi hästi kaitstud. Rikuvad USAga suhted ära, vot kus saime Trumpile ära panna ja pärast tagajärgede eest ei vastuta enam keegi.
See kinnisidee, justkui oleks kõik asjad seotud Trumpile ärapanemisega on kujunemas raskekujuliseks. Digiteenuste määrus jõustus 2022 ja Thierry Breton lahkus ametist Bideni valitsemisajal, seega peaksid loogiliselt sa kurtma, et voliniku eesmärk oli Bidenile ära panna? Või milles see Trumpile ära panemine Thierry Bretoni puhul väljendus?
Vaatasin eelmisi kommentaare ja imestan veidi. See on absoluutselt ükskõik, kes USA või meie majanduskasv või inflatsioon on mõne protsendi kõrgem või madalam. Oluline on, et:
Trump ei ole ilmselgelt vaimselt päris normaalne, normaalne inimene ei korruta iga esinemise käigus, et kui tema oleks olnud president, siis poleks sõda kunagi alanudki. Ta ei riputaks Valgesse majja Bidenit mõnitavaid ja ennast ülistavaid tekste, mille pärast ka ta enda liitlastel on piinlik.
Trumpil puuduvad need väärtushinnangud, mis vaba maailma 80 a koos on hoidnud. Lollus on kirjutada (nagu mõni on siin foorumis kirjutanud), et Trump lähtub vaid USA huvidest ja õigesti teeb. See säide ütleb, eelmise 80 a jooksul on kõik USA presidendid Dostojevski romaani nimitegelased olnud. Ma arvan, et ikka kõik ei ole, üks on.
Trump mõtleb vaid diilidele, mis võiksid tema perele ja sõpradele, olgu võib-olla ka USAle kasulikud olla, pole oluline, kas diile tehakse sõjakurjategijatega või enam-vähem normaalsete inimestega. Seni on see vahe eristanud Lääneriike Venemaast ja Hiinast.
Trump on ilmselgelt Venemaa mõju all. Meenutage seda kui Helsingi kohtumise järel Trump kinnitas, et Venemaa ei sekkunud USA valimistesse - sest Putin ju kinnitas talle, et nad ei sekkunud. Putini nägu oli nende sõnade kõlades tõeline vaatamisväärsus.
Trump töötab selle nimel, et nõrgendada Euroopa Liitu, võimalik, et ka NATOt. Täiesti arutu on teistele NATO riikidele territoriaalsete pretensioonide esitamine (Gröönimaa)
Trump on oma loomult fašistlik diktaator, seetõttu ta ka imetleb teisi selliseid (Putin) ja hea meelega hävitaks USA õigussüsteemi.
Juba enne tema tagasivalimist kirjutasin ma siin, et tagasivalimise korral pole ma kindel, et Eesti riik on 5 aasta pärast olemas.
See kahtlus vaid tugevneb - aga mis mõtet on maakeral, kui seal ei ole Eesti riiki?
Seega veelkord - Mõni protsent inflatsiooni või majanduskasvu siia-sinna on täielik nohu. Olulised on muud asjad.
Lihtsalt ääremärkusena, viidatud Dostojevski romaani nimitegelane vürst Lev Nikolajevitš Mõškin, on lapselikult siiras, lõputult hea ja empaatiline mees, kes kannatab epilepsia all. Tema “idiootsus” ei viita vaimsele puudele tänapäevases mõttes, vaid pigem tema “ebamaisele puhtusele” ja sotsiaalsele kohmetusele – ta ei oska valetada, intrigeerida ega olla isekas.
See ei olene USA presidendist, vaid ikka Eesti enda valitsusest. Võiks isegi öelda, et kõik taandub sellele, kas me suudame e-valimised ära lõpetada või mitte.
Sul on õigus. Teen ettepaneku Dostojevski romaani asemel kasutada edaspidi Scott Finlay hoopis lõbusama lugemise peategelast oranži võrdkujuna (viide). Tegu ongi galaktilises mõõtkavas sellesamusega.
See kõik võib olla tõsi, mulle aga meenutab see nimekiri peamiselt Kaja Kallast.
Kui mõni tahab nüüd demagoogia silti kasutada, siis palun väga - täiesti teemaväline seos.
Ma ei omistaks Trumpile nii palju võimekust ja liidrirolli. Vanake on peaaegu 80 ja no juttu kuulates ilmselgelt ei oma enam vaimseid võimeid, et poliitikat juhtida. Ma poleks 100% kindel, et ta suudaks kaardil Gröönimaale, Ukrainale või isegi Venemaale osutada. Peaks rääkima “kollektiivsest Trumpist” - pojad, MAGA juhtfiguurid jt. kes on tegelikud niiditõmbajad ja vanamehele jututeemad ette annavad. Võibolla Trump ongi MAGA süsteemis rohkem avaliku tähelepanu piksevardaks mõeldud.