Coop Pank (CPA1T)

Leiko
Kuskilt ei loe välja seda, mis juhtub alamärkimise puhul, tavaliselt seda vist ei juhtu, kas keegi omab infot?
Millal saabub info, kas on toimunud ülemärkimine või alamärkimine, kas juba 29ndal?

Tõenäoliselt saab olema nii: aktsiad jagatakse aktsiad laiali alumise piirhinnaga ning jagatakse neid nii palju kui on ostetud, ülejäänud emiteeritud aktsiad tühistatakse.
Vaevalt nii kalli hinna eest pakutavate aktsiate ostupakkumised lükatakse tagasi ja korraldatakse uus IPO.
To Momentum
/Unista edasi, et alamärkimine tuleb!
Minimaalselt 5x märgitakse üle, IPO hind tuleb vahemiku ülemisse äärde, esimesel päeval tõuseb 15% ja edaspidi pole võimalik enam soodsama hinnaga osta, sest COOP saab olema kasvuaktsia mistõttu aktsia hind hakkab vaikselt kõrgemale hõljuma. /

Väärt info! Selliseid kommentaare rohkem ja märgitakse tõesti 5x üle.
Kuna Coop on selgelt mäng kasvule, siis tänased P/Ed ja P/Bd ei ole eriti olulised. Peab püüdma prognoosida kas pank suudab kasvada. Investorkohtumiselt jäi mulje, et Coopil on tahe ja plaan kuidas kasvada, puudu on ainult raha.

Pangandusturul on täna selline olukord, kus Swed, SEB ja Luminor tõmbavad laenamist koomale ja suruvad marginaale üles. Samal ajal on turult lahkumas Danske. Nendest neljast alles jäänud tühimikku saavad laieneda LHV ja Coop. Samuti on reaalne üldise turu kasv. Tõsi, aeglasemas tempos võrreldes varasemaga.

Coopi juhatuse esimees ütles, et neil on vaja kasvada umbes 2x suuremaks, siis hakkab kasumis kajastuma mastaabiefekt. Ma ei näe selle eesmärgi saavutamisel takistusi, sest isegi peale seda oleks nad alla 5% turuosaga.

Mina igatahes märkisin ja tühistada ei plaani.
SideKick
Pangandusturul on täna selline olukord, kus Swed, SEB ja Luminor tõmbavad laenamist koomale ja suruvad marginaale üles.

Laenamise koomale tõmbamine on huvitav väide, mida hästi palju avalikkuses korrutatakse, aga mille osas ma pole näinud ühtegi fakti. Fakte pole muidugi vajagi, piisavalt kaua korrutades hakkab väide niikuinii oma elu elama.
Suured tõmbavad koomale ikka oma riskantsemas portfelli osas ja need ülejäävad kliendid võivad minna LHV-sse ja COOP-i ehk sinna liigub suurte pankade jaoks riskantseim osa. Kui kriis peaks tulema, siis suured jäävad sellest vähem puutumatuks aga uued laienejad saavad sellevõrra rohkem pihta.
mrk
SideKick
Pangandusturul on täna selline olukord, kus Swed, SEB ja Luminor tõmbavad laenamist koomale ja suruvad marginaale üles.

Laenamise koomale tõmbamine on huvitav väide, mida hästi palju avalikkuses korrutatakse, aga mille osas ma pole näinud ühtegi fakti. Fakte pole muidugi vajagi, piisavalt kaua korrutades hakkab väide niikuinii oma elu elama.

Mis kujul tõestus sulle kõlbab siis?

Rääkides ettevõtetepanganduse seisukohast siis -
Laenukäive vähenes (küll mitte tohutult palju, kuid siiski) võrreldes aasta varasemaga, samal ajal kui eralaenamine kasvas tavapärase kiirusega. Keskmised laenumarginaalid on lennanud üles ca 1,5 % võrra ca 1,5 aastaga.
Väga arvestatavad ja tugevad ettevõtjad räägivad sellest meedias igati otsesõnu (Eften näiteks).
Ise ei hakka siseinfot pangatöötajana lekitama või jagama, aga see lahmimine samuti ilma igasuguste faktideta on veidi karikatuurne.

Sinu jutu peale võib täpselt sama sisutühjalt (et mitte koledamalt) öelda, "Igasugused kahtlevad siin konkurentisolukorra muutumise osas. Pole näinud neilt ühtegi fakti. Fakte pole muidugi vajagi, piisavalt kaua korrutades hakkab väide niikuinii oma elu elama."
Pangandusturul toimunud verelaskmine ning konsolideerumine on andnud võimaluse marginaale kergitada ja mitte vähe. Samas üle 3%-sed laenud ei saa olema tänaste tootluste juures kuigi atraktiivsed, ehk ettevõtja seisukohast ma ei näe, et Coop või LHV siin midagi eriti muudaks kuniks tootlused tänasel tasemel püsivad.
Marginaal on viimase 4-6 kvartaliga tõusnud räigelt. Projekte mida 2017 alguses finantseerisin 1.75%-ga finantseeritakse täna 2.5%+, tegemist on suurte laenudega.
Lätlaste Naudaslietas intervjuu Rink Margusega.http://www.naudaslietas.lv/2019/11/coop-pank-ipo/
Olen ka tükk aega mõelnud, kas tasub Coop panga aktsiaid märkida. Küsimus on, kas nad suudavad kasvada, kas nad on kliendisõbralikud ja paindlikud, teistsugused kui Rootsi pangad.

Kuna Coop panga kodulehel on ilusad laused: "Päriselt paindlik. Me pingutame Sinu nimel. Meie juures valmib justkui rätsepatööna Sinu soovidele sobiv lahendus" jms ilus asi, siis mõtkesin, et teen väikese reaalse testi.

Kirjutasin laenuhaldurile meili, et soovin võtta kodulaenu aga sooviks enne kõikide dokumentide laadimist indikatiivset hinnangut minu laenuvõimele. Selgitasin täpselt lahti oma pere tulud / kulud /tagatised ja ostetava eluaseme (maja) eeldatava väärtuse jms. Laenusumma on üle 200k, seega peaks kõrvad liikuma panema. Selgitasin ka, et nö ametlikku taotlust pole mul veel mõtet esitada, kuna veel on puudu ehitusluba, mis on kohustuslik.

Vastus oli täiesti copy-paste tekst, ilmselt ei süvenetud üldse kirja sisusse. Vot sulle paindlik lähenemine ja rätseptöö!
Ehk ma ei märgi Coop panga aktsiaid.

PS. Sama testi tegin Citadele pangaga. Need ei vastanud üldse :)
Õigesti reageeriti kiuslikele küsimustele. Niisuguseid mõttetuid küsijaid esineb igal alal. Need on umbes nagu need päeval raadiosse helistajad.
13. juuni 2018 FinanceEstonia memo
Coop: teeb olemasoleva portfelli täiendavat KYCd. Probleemina näevad seda, et krüptorahade klientide puhul ei ole võimalik tuvastada lõplikku kasusaajat. Keeruline on juba ICO-de klassifitseerimine. Lähiajal peavad EL riigid hakkama krüptorahade tegijaid litsentseerima.
http://financeestonia.eu/wp-content/uploads/2018/06/20180613_IPB_memo.pdf

2018 tegelesid siis veel oma kliendiportfelli analüüsiga.
Kas maal on krüptoraha kliendid?
Edson
.

Kirjutasin laenuhaldurile meili, et soovin võtta kodulaenu
kuna veel on puudu ehitusluba, mis on kohustuslik.

Need ju kaks erinevat asja. Kodulaenuga ostad sa endale valmis kodu (väljastatakse korraga)
Kui sul ehituslubagi pole siis läheb see ehitus laenu alla. Ehk kui ehitusluba käes ja ehitajaga leping allkirjastatud keda ka pank aktsepteerib siis väljastatakse sulle laen mitmes osas vastavalt valmivatele ehitusmahtudele.
Selliseid laene üldjuhul väljastavad kõik eesti pangad oluliselt keerulisemalt kui kodulaene.
Näen pidevalt selliseid inimesi kes pärast pikka asjaajamist ikka valmis maja kasuks otsustavad ja kodulaenu võtavad. Jäta see maja ehitus ikka proffide hoolde kes ka järelvalvet teha oskavad :)
Lühike ülevaade laenudest Eesti Panga poolt 25.11.19
https://www.eestipank.ee/press/ettevotted-votavad-varasemast-vahem-pangalaene-25112019

Huvitav on see, et siin Maarjamaal laenu intressid tõusevad, samas skandinaavias ja läänes otsivad pangad tikutulega tootlusvõimalust taga. Taanis isegi pakutakse fikseeritud negatiivse intressiga kodulaenu. Tarbimislaenu intress samuti meil kõrgem kui mujal. Samas makstakse laene tagasi korralikult ja probleeme esineb vähe, seega ootaks hoopis väiksemat intressi. Kas siis tõesti on meil risk kõrgem kui mujal, et ei saada esialgset välja antud ostujõudu tagasi ja seetõttu intress Maarjamaal nii priske? Kasvulava võiks Coopil olemas olla, sest margin võrreldes muu Euroopaga kõrgem. Aga algne hind mis küsitakse, lihtsalt tundub kõrge.

Edit: Pankade kõrgem intress, hakatakse otsima raha kaasamist mujalt - ühisrahastus jne?
harley
Edson
.

Need ju kaks erinevat asja. Kodulaenuga ostad sa endale valmis kodu (väljastatakse korraga)
Kui sul ehituslubagi pole siis läheb see ehitus laenu alla. Ehk kui ehitusluba käes ja ehitajaga leping allkirjastatud keda ka pank aktsepteerib siis väljastatakse sulle laen mitmes osas vastavalt valmivatele ehitusmahtudele.
Selliseid laene üldjuhul väljastavad kõik eesti pangad oluliselt keerulisemalt kui kodulaene.
Näen pidevalt selliseid inimesi kes pärast pikka asjaajamist ikka valmis maja kasuks otsustavad ja kodulaenu võtavad. Jäta see maja ehitus ikka proffide hoolde kes ka järelvalvet teha oskavad :)

Ka kodu/maja ehituseks väljastatav laen on üldjuhu ikkagi kodulaenu nime all, üldjuhul ei ole pankate teenuste nimekirjas eraldi ehituslaenu vms. Väljastatakse osade kaupa ja ehitamise ajal on intress üldjuhu kõrgem. Aga väljastatava laenu nimetus ei ole antud kontekstis üldse oluline. Ma olen kogu selle protsessi endale üpris selgeks teinud ja tahtsingi konkreetsetele sisenditele konkreetseid vastuseid > intress, max summa, jms.
PS. Maja ehitaja ja omanikujärelvalve on ikkagi 2 eri funktsiooni ja eri firmat / isikut. Iseenda tegevust on veidi skisofreeniline kontrollida ;)
MSM
Õigesti reageeriti kiuslikele küsimustele. Niisuguseid mõttetuid küsijaid esineb igal alal. Need on umbes nagu need päeval raadiosse helistajad.

Mis see oli nüüd mingi peen irooniline huumor või?
Keda ma veel laenutaotlusega peaks kiusama kui panka? :D
[quote=Edson]
harley
Edson
.

Iseenda tegevust on veidi skisofreeniline kontrollida ;)

Brr, mis see ise enda tegevuse kontrollimine siia puutub?
Ma just üritangi sulle selgeks teha, et mingi ise ehituse a,la OÜ Käbi ja Kännud tegevusega saa laenu ei saa.
Sul peab olema korraliku ehitus ettevõttega korralik allkirjastatud leping eelnevalt ette näidata juba laenu taodeldes.
Sellele ettevõttele võid ise teha järelvalvet kui oled pädev või palkad lisaks järelvalve.
Lisaks harjumaal ehitusluba koos kõigi kooskõlastustega min 6 kuud.
Sa lähed panka ilma igasuguse ettevalmistuseta ja siis süüdistad panka, et nemad suhtuvad sinusse pealiskautselt :)

Harly 1-3 kuud Harjumaa, Tallinn alates 3 kuud kuni aasta.
[quote=harley]
Edson
harley
Edson
.

Iseenda tegevust on veidi skisofreeniline kontrollida ;)

Brr, mis see ise enda tegevuse kontrollimine siia puutub?
Ma just üritangi sulle selgeks teha, et mingi ise ehituse a,la OÜ Käbi ja Kännud tegevusega saa laenu ei saa.
Sul peab olema korraliku ehitus ettevõttega korralik allkirjastatud leping eelnevalt ette näidata juba laenu taodeldes.
Sellele ettevõttele võid ise teha järelvalvet kui oled pädev või palkad lisaks järelvalve.
Lisaks harjumaal ehitusluba koos kõigi kooskõlastustega min 6 kuud.
Sa lähed panka ilma igasuguse ettevalmistuseta ja siis süüdistad panka, et nemad suhtuvad sinusse pealiskautselt :)

Rahu, ainult rahu. Sinu lause oli "Jäta see maja ehitus ikka proffide hoolde kes ka järelvalvet teha oskavad". Minu mõte selle peale oligi, et ehitaja ise ei saa enda tegevust kontrollida, ehitus ja selle järelevalve on erinevad funktsioonid.

Ma ei plaani ise ehitada, mul on olemas mitu erinevat pakkumist professionaalselt ehitusfirmalt laual. Aga enne kui ma sõlmin ehitajaga lepingu ja võtan sellega konkreetsed kohustused, tahan ma saada pangast indikatsiooni, kui palju ja mis tingimustel ma laenu saan.
Visahing

Tõsi ta on, et Tallinnas on nad natukene liigutama hakanud. peale seda pahameele tormi. Aga nõmmel tegin viimati ja läks 2 aastat.
harley
Visahing

Tõsi ta on, et Tallinnas on nad natukene liigutama hakanud. peale seda pahameele tormi. Aga nõmmel tegin viimati ja läks 2 aastat.

Sa ei leidnud Nõmmelt lihtsalt õiget "Parbust" üles!