Börsipäev 5.detsember

riq, Jaapanis kehtib reegel: ostes auto aasta pärast saan odavamalt kätte kui täna. Ühesõnaga deflatsioon. Kuigi elanike raha väärtus kasvab, on see majandusele katastroofiline. Lisaks on pankadel halvad laenud, mida ei ole suudetud aja jooksul korstnasse kirjutada.

"Kuidas saab aktsiat, mille P/E suhe on 40, nimetada odavaks? Aga see on ju Jaapan, ütlevad maaklerid. Jaapan on teistsugune - igaüks teab seda"

Bethan Hutton, FT kommentaator
Jaapan:
Inimesed ei ela seal hästi. Laenuga soetatud kinnisvara hinnad on aja jooksul langenud. ei julgeta tarbida, kuna arvatakse, et tulevikus on jeenil rohkem väärtust kui täna (deflatsioon). Haiglane kokkuhoid: vanniveega kastetakse muru jne. Ettevõtted on pankadele ropult võlgu. tagatiste väärtused on kokku kuivand.
Jah, viimase väite arenduseks tuleb öelda, et Jaapani sissetulekud on teiste riikide mõistes ülisuured, aga kohapeal elamine on sama hullult kallis. Lisaks on nii ettevõtted kui ka eraisikud omaaegsete kinnisvarahindade juures tohutult laenu võtnud ja nüüd ollakse tõsiselt hädas nende tagasimaksmisega. Kui ma õigesti mäletan, siis Tokyos on maa hind 10 aastaga 70% alla tulnud. No kui omal ajal sai laenuga midagi ostetud, siis tänaste turuhindadega ollakse oma laenuga suure tõenäosusega siiani vee all. Seal ongi probleem selles, et finantssüsteem peab vägisi laene tagasi küsima, uusi laene ei saa peale anda ja finantssüsteem (raha pakkumine) tõmbubki kokku. See omakorda tekitab deflatsiooni.
Tõenäoliselt on suur võlakoormus ka see, mis sisemist tarbimist tagasi hoiab. FT pidev probleem Jaapanist rääkides tundub olevat see, et jaapanlased säästavad ja ei tarbi. No mis Sa tarbid, kui on vajadus säästa.
Loowi - mis swapi sa teed? Kust see võit tuleb? swapid dollari euro vastu? ei saand aru
To: Viies

Kuna sellest peaks tulema kaugelt kõige keerulisem struktuur mida ma siiani teinud olen, siis ei tahaks kohe kommenteerida. Kui s&p oluliselt ei nõrgene ja valuuta ei tugevne, siis tahaks pärast detsembri võimalikke yllatusi sellega yhele poole saada. Tuleks siis jaanuari alguses konkreetse struktuuri juurde tagasi?
Kui keegi viitsib, siis võiks swapi natuke tutvustada. Ma tean vaid põhimõtet. Optsioon, forward ja futuur on tuttavad. Warrantitest ka midagi natuke, kuid siiski on tükk tühja maad.