BÖRSIKRAHH 2022

ARKKi kohta ei tohi midagi öelda, sest INNOVATSIOON ja KRÜPTO! Te ei saa aru lihtsalt! DEFi ja NFT ja üleüldse!

(Müüsin eelmise aasta alguses… Ostsin üle-eelmise aasta mais. Vaatasin, et on high-beta play on tech. Kui religiooniks hakkas kujunema, läks müüki.)
Good call!

Kui Michael Burry võttis 31mil lühikese positsiooni ARK etf-s siis Cathie ütles, et ta ei jaga matsu :)
Tagantjärgi võib isegi öelda, et ta sulges liiga vara oma positsiooni.
Lenzer - ma kahtlustan, et ei olnud mitte niivõrd good call kui see, et vahetevahel peab õnne ka olema, sest enamasti ei ole.

Ühtlasi vabandan, et ostust teada ei andnud. Nii pole ilus takkajärgi tuututada. Seega annan teada, kui edaspidi mingit eksootikat ostan. Eile näiteks ostsin veidi seda.
Päris põnev KM, on veel häid ideid toorainete ETF ide osas?
Ei ole väga. See mõte ehk on, et kui commodity sõidukit vaadata, siis võiks olla swap based. Need, mis futuuride peale ehitatakse, tantsivad sinuga otsustaval hetkel sellist contangot, et siga ka ei söö.
Olen ise mitmes mainitud ARK nimekirja firmas värske pika positsiooni sisse võtnud, nt BEAM, TWST, DNA, PLTR, FATE, näpuotsaga ka NVTA, PACB.
Igaüks neist on oma kasvavas valdkonnas minu analüüsi alusel turuliider. Üldine turu sentiment neid tõusvate intresside keskkonnas muidugi ei salli, kuna tegemist on negatiivse rahavooga ettevõtetega.
Eks see selline contrarian seiskoht on, aga õnneks on eelmisel veebruaris turul valitsenud massiivne mull lõhkenud ja hinnatasemed on mõistlikumaks läinud. Ka vaimustus C. Woodi osas on asendunud üldise põlastusega, nii et aeg tundub ostmiseks hea olevat. Muidugi on tegemist langeva noa püüdmisega, hindade kukkumisel soovin positsioone suurendada. Psühholoogiliselt on võrreldes tõusvate hindade taga ajamisega kuidagi lihtsam punaseid nimesid osta, kuigi miinus kipub kergelt kuhjuma.
Pole lühiajalised positsioonid, pigem 3-5a vaade. Eks näis.
"Karum6mm"
Lenzer - ma kahtlustan, et ei olnud mitte niivõrd good call kui see, et vahetevahel peab õnne ka olema, sest enamasti ei ole.

Ühtlasi vabandan, et ostust teada ei andnud. Nii pole ilus takkajärgi tuututada. Seega annan teada, kui edaspidi mingit eksootikat ostan. Eile näiteks ostsin veidi seda.

Whaaaaaat - Mõmm loobus ametijuhendist ja ütles midagi konkreetset? 😮 Mis järgmiseks - põrgu jäätub ära? 😜
We DO live in strange times 🤔
Tunnistan, et hr Grantham kirjutas sama juttu ka aasta tagasi. Aga eks tal on kombeks peolt juba siis lahkuda, kui teised alles tequilashottidega alustavad...
https://www.gmo.com/europe/research-library/let-the-wild-rumpus-begin/
"White Nigga"
"Karum6mm"

Whaaaaaat - Mõmm loobus ametijuhendist ja ütles midagi konkreetset? 😮 Mis järgmiseks - põrgu jäätub ära? 😜
We DO live in strange times 🤔

No kogemata, kuna minust sõltumatult ARKK jutuks tuli. 😁 Enam ei tee.😁
Müüsin täna maha pmst kogu aktsiaportfelli. Kogu Balti börsi viimseni ja enamuse muust mudrust kah. Alles jätsin ainult USA sõjatööstuse stockid, toorained, hõbeda, vee jms pudi-padi. Sentiment on sitt nii siin kui mujal ja võimalus, et Putin peagi mingi pasa kokku keerab pole ka sugugi väike. Lisaks on hakanud mingi intresside tõstmise vibe kõrva kriipima.

Sellistel aegadel pole minu arust patt natuke aega turge kõrvalt vaadata. Isegi selle hinnaga kui kõik peaks ikkagi ootamatult maha rahunema ja tuleb nats kõrgemalt hiljem sisse osta. Niigi oli juba tükimat aega tunne, et korjan teerulli eest sente. Nüüd vajab tõsist mõtlemist ainult see, et mida kogu vabanenud sulliga vahepeal peale hakata? Ausaltöeldes pole ühtegi ideed, mis eriti meeldiks.

Ajaloo jäädvustamise huvides, et hetkel siis: S&P 500=4,482.73 ja OMX Tallinn=1,987.30
NASDAQ100 hakkab varsti jõudma juba samadele ülemüüdud tasemetele, nagu kurikuulsa 2020. a märtsi ajal. Detsembri lõpust alates 4 nädalat langust, ma pigem ütleks, et veebruari algul tekivad siin head ostukohad juba. Ise alustasin lühikeste positsioonide sulgemisega, aga põhja me veel näeme alles. Pikki müüma ei kiirusta hetkel, las ootavad oma aega.

Putin börsikrahhi ei alusta. Ukraina on paljude lääne investorite jaoks siiski mingi suvaline riik Vene külje all, volatiilsus kindlasti kasvab aga hirmud lähevad mõne nädalaga üle. Taiwani sõda ma võtaks märksa tõsisemalt, seal on USA-l suuremad huvid mängus ja Hiina pole ka selline nannipunn nagu Venemaa.
Russel on veel rohkem alla tulnud, 18% ja viimase 12 kuu põhjades. Turg on jah imelik, ise läksin PIK is cashi 2 nädalat tagasi ja ootan tiba veel, ma küll mingit krahhi siin ei oota, aga õhku lastakse natuke välja küll, saab ehk mõnda huvipakkuvat firmat pikema ajahorisondiga soetada.
Just kindsigo, nagu 2020 märts, ainuke erinevus, et hetkel enam ei prindita raha juurde ja firmade kasumid ja kasv kukuvad, sest inflatsioon tõstab meeletult sisendite hinda.
Mina juba tean, kuidas tekib meil kinnisvaras jamps, seni aga naudime lainet- nagu sõidaks Nazare peal, kena laine, aga kui see mürakas selga vajub, on raske :)
et hetkel enam ei prindita raha juurde

That is where you are wrong, my friend...

Pigasin silmas, et kui ennem loobiti raha nagu su graafikul, siis selle 7% "ajutise" inflatsiooni tulemusel tuleb selline tõstmise ralli, mida keegi ei usukski. FED tarkade kogu ju eksis, kui lasi selle dzinni pudelist nii lappama, õigel ajal oleks pidanud ikka gaasi lahti laskma.
"Visahing"
Pigasin silmas, et kui ennem loobiti raha nagu su graafikul, siis selle 7% "ajutise" inflatsiooni tulemusel tuleb selline tõstmise ralli, mida keegi ei usukski. FED tarkade kogu ju eksis, kui lasi selle dzinni pudelist nii lappama, õigel ajal oleks pidanud ikka gaasi lahti laskma.

Njääh - ei tea midagi, kui hull see tõstmise ralli tuleb... FED on nagu kirurg, kes peab sääske kastreerima. Natuke vasakule ja on surutis. Natuke paremale ja on lappav inflatsioon. ECB on aga operatsiooniõde, kes kirurgi puudumisel peab kirpu kastreerima, kusjuures surutise tekitamise hirm on kõvasti suurem kui inflatsioonihirm.
"Karum6mm"

Njääh - ei tea midagi, kui hull see tõstmise ralli tuleb.

Marathon Asset Management Chairman and CEO Bruce Richards-i vaade.(pole rumal inimene)
https://www.youtube.com/watch?v=4z1qMeuMWYA
Mõnedes Usa linnades on inflatsioon juba 10%
Amazon Grocery info kohaselt on poed tühjad peale hinna tõusu.
Eilne Peloton saaga samuti.

USA töötuse määr on üsna madal, kui on tööd, ju siis läheb ka majandusel hästi. Euroopas läheb vist kehvemini, energia on kallis ja vähem raha jääb tarbijale kätte. Samas, pandeemia saab varsti läbi, horeca sektor buumib, elu normaliseerub. Ma ei näe 2022 mingit krahhi veel tulemas, kui see ei suutnud 2020-2021 isegi mitte tulla, kui krematooriumid ei jõudnud tellimusi täita ja lockdownid olid üle planeedi.

Ja kui töötus on madal, on see tööotsija turg. Palgasurve leevendab kõrgeid hindu poes, lihtsalt see on viitega protsess.
Mulle kunagi üks professor seletas, et kui sa saad aru, et eila oli varem kui täna ja homme tuleb alles tulevikus siis jääb suur hulk lolluseid tegemata. See kõrge inflatsioon on see mis oli ja seda ühegi rahapolitiilise meetmega olematuks ei tee. Küsimus on, et mida oodata tulevikus? Kas tarneahela probleemid suurenevad või jäävad samaks? Kui suurenevad siis mida saab keskpank teha? Kahtlemata saab kutsuda esile majanduskriisi nii, et kellelgi polegi tahtmist midagi osta nagu USA juba kunagi tegi kui nafta hind tõusis ja FED üritas intresse tõstes sellega võidelda. Ma arvan, et sellest kogemusest on õpitud.