BÖRSIKRAHH 2022

Varuge sularaha!
Õhutad bank runnile?
"Karum6mm"
Varuge sularaha!

Sularahas saab kriisi põhjas aktsiaid osta otse tänavalt.
"Rinja"
"Karum6mm"
Varuge sularaha!

Sularahas saab kriisi põhjas aktsiaid osta otse tänavalt.

Ja mitte ainult neid, bitcoinid ja muud krüptod on lausa hunnikutes aia ääres, äravedamise vaev ainult.
Kas keegi teab öelda, protsentuaalselt, kõige suurem turu korrektsioon on olnud?
Nüüd tuleb 90%, seda me juba teame aga enne seda.
Koroona andmeid pole aga need peaks kõigil veel mälus olema :)

Asetasin Harley tabelis toodud sündmused Shiller CAPE graafikule:

Selle näitaja mediaanväärtus on: 15,86
Mis siin ikka.
- Inflatsioon on karm ja tõuseb edasi (toit, sõbrad, toit!)
- Tarbija tõmbab järsult mitte-hädavajalikku kulutamist kokku
- Samal ajal on vähemalt osa sellest inflatsioonist seotud mitte-monetaarsete probleemidega (tarneahelad katki, energiakriis, tööjõupuudus jne)
- Keskpangad saavad inflatsiooni põhjal mandaadi "midagi teha" - lülitavad trükipressi välja ja hakkavad otsast intresse tõstma
- Tõstavad intresse juba järsult jahtuvasse majandusse
- BANG! BANG! BANG! Kukub kõik, peale cashi.
- Monetaarse päritoluga inflatsioonikomponendid (nt kõik kinnisvaraga seonduv) teevad kannapöörde ja prantsatavad sügavasse deflatsiooni
- Energia kukub korraks kah, aga siis saavad kõik aru, et ka 10% väiksema globaalse GDP puhul jääb seda ikka puudu
- Keskpangad ehmatavad ära, lükkavad trükimassinad käima ja aktsiad ning toorained teevad uued rekordid.
- Inflatsioon tõmbab jälle tuurid üles, sest sisulises plaanis ei jõua pakkumise poolel aastaga s.ttagi muutuda ei ühes ega teises suunas
- 2023 alguses oleme üsna samas kohas kui täna
Mul on hoopis täielik deja vu rubla lõpuga - toorainet ei jätkunud, hinnad rallisid. Siis võitsid need, kes päeva lõpuks rahas polnud.
Ma arvan, et Sakuska ennustus on lõppsummas õige, ainult see alla-tagasi sööst jääb vahelt ära.
Rubla lõpus oli inflatsioonitempol ikka paar nulli juures.

Sakuskal võib mõneski asjas õigus olla aga kindlasti ei käi asjad nii ruttu, et kirjeldatud etapid läbitaks 2023. a alguseks.
"sakuska"
Mis siin ikka.
- Inflatsioon on karm ja tõuseb edasi (toit, sõbrad, toit!)
- Tarbija tõmbab järsult mitte-hädavajalikku kulutamist kokku
- Samal ajal on vähemalt osa sellest inflatsioonist seotud mitte-monetaarsete probleemidega (tarneahelad katki, energiakriis, tööjõupuudus jne)
- Keskpangad saavad inflatsiooni põhjal mandaadi "midagi teha" - lülitavad trükipressi välja ja hakkavad otsast intresse tõstma
- Tõstavad intresse juba järsult jahtuvasse majandusse
- BANG! BANG! BANG! Kukub kõik, peale cashi.
- Monetaarse päritoluga inflatsioonikomponendid (nt kõik kinnisvaraga seonduv) teevad kannapöörde ja prantsatavad sügavasse deflatsiooni
- Energia kukub korraks kah, aga siis saavad kõik aru, et ka 10% väiksema globaalse GDP puhul jääb seda ikka puudu
- Keskpangad ehmatavad ära, lükkavad trükimassinad käima ja aktsiad ning toorained teevad uued rekordid.
- Inflatsioon tõmbab jälle tuurid üles, sest sisulises plaanis ei jõua pakkumise poolel aastaga s.ttagi muutuda ei ühes ega teises suunas
- 2023 alguses oleme üsna samas kohas kui täna

Ma lisaks siia vahele, et pärast monetaarse päritoluga inflatsioonikomponentide langust sügavasse deflatsiooni teeb keskpank lõpuks otsuse, et inflatsiooni arvutamisel tuleks arvesse võtta ka kinnisvarahindu. Ja siis tulebki kaalutud keskmine inflatsioon jälle alla 2% ning mandaat trükkimiseks on olemas. Saiapäts ja Mustamäe korter asuvad üksteisele vastu liikuma tempoga +15% ja -15% aastas ning keskpankurid räägivad sirge näoga, et inflatsiooni pole ja majandus vajab monetaarpoliitilist turgutamist. :D
Defitsiidi olukorras võidavad need, kes esimesena julgevad hindu tõsta.
Kuidas riigid pääsevad (USA ja enamus Vahemere äärseid ELi riike) riigivõlast?
Tuleb tekitada korralik infaltsioon. Tagasimaksmine muutub ajas soodsamaks.
Ilmselt see kõik ei ole nii lihtne.
Teine teema, kas siin võib käia ka majandussõda Hiinaga? Kui eur ja dollar kaotavad väärtust, tõusevad Hiina kaupade hinnad. ELi ja USA tootmine odavneb?

Kogujad ja hoiustajad saavad muidugi peksa. Aga et raha majandusse tuleks, ka selleks on inflastiooni vaja.
Jah, üksikisiku seisukohast võib olla tegu lossiga, aga lõpuks võiks asjad paika loksuda.

Optimist on kõnelenud. :)
Kui minu nimi oleks Ernst Stavro Blofeld Natixis Bleichroeder von Bilderberg, siis minu parim plaan oleks:
1) Uinuta aastakümneid kõiki alates retail-pupujukudest kuni kapi-indekseerijateni, et "Active management is dead, index investing FTW!". Kaasa selleks KÕIK RÄÄKIVAD PEAD igalt tasandilt ja igast riigist, kuna ajalugu näitab, et neil on õigus. Ae-ae, kõik pardale!
2) "Kõik" peavad pardale saama. Kes pipardab ja suuri indekseid osta ei taha, need peavad ostma kas faktoreid või teemasid (kus on kas suur overlap ja/või suur korrelatsioon suurte indeksitega) või siis kapi- või stealth-indekseerima läbi FATMAANN. Suru neid NIRP'i ja meelita neid konstantse implitsiitse puti abil. Kas kõik said juba aru, et indeks, mis sõltub täielikult flow'st ja on hinna suhtes mittetundlik, on tulevik ja "the price you pay matters" fuckery peab lõppema, see on nii 19. sajand?!
3) cmd: run Positive-real-rates-and-taper-bcuz-inflation.exe

Egeuse mere rannik, natuke aega hiljem: kastreeritud ja kohutavalt moondunud James Bondi keha uhub kaldale. Kõik on shokis.
"Heki Fond"
Kas kõik said juba aru, et indeks, mis sõltub täielikult flow'st ja on hinna suhtes mittetundlik, on tulevik ja "the price you pay matters" fuckery peab lõppema.

Siinkohal oleks paslik vaadata mida teeb S&P500 yield

10 Year Treasury yield:

cmd: run Positive-real-rates-and-taper-bcuz-inflation.exe

Siis saaks ikka päris palju nalja. Euroopas, ma mõtlen. Ja noh, globaalselt ka. Itaalia default oleks juba ikka päris korralik tulevärk. Noh, näiteks. Või millega normaalne inimene annaks itaallastele 10ks aastaks laenu? Päris kindlalt mitte 1.29ga!
"Karum6mm"

Siis saaks ikka päris palju nalja. Euroopas, ma mõtlen. Ja noh, globaalselt ka. Itaalia default oleks juba ikka päris korralik tulevärk. Noh, näiteks. Või millega normaalne inimene annaks itaallastele 10ks aastaks laenu? Päris kindlalt mitte 1.29ga!

Kuna keskpankadele mingid reeglid nkn enam ammu ei kehti, siis ma ei näe väga probleemi näiteks eraldi meetme tegemises, mis ostabki kõikide EZ riikide pikka võlga kokku, et need käpuli ei kukuks. Eesti poolelt võiks koordinaatoriks olla Kert Ämmapets, kellel niikuinii ükskõik, kas mingi programm maksab pool miljardit või poolteist miljardit. Ma usun, et tema talenti saaks veelgi paremini kasutada siis, kui summad oleks 1000x suuremad.

Huvitav, palju hinnatõus väikeinvestorite poolset ostusurvet maha võtab? Tean mitut inimest, kes iga kuu oma tarbimisest üle jäänud paarsada eurot börsile on viinud, usun, et selliseid võiks päris arvukalt olla. Müügi poolele liiguvad nad ilmselt siis, kui elektri hinnatõus poodidesse jõuab.
"Heki Fond"
"Karum6mm"

Kuna keskpankadele mingid reeglid nkn enam ammu ei kehti, siis ma ei näe väga probleemi näiteks eraldi meetme tegemises, mis ostabki kõikide EZ riikide pikka võlga kokku, et need käpuli ei kukuks. Eesti poolelt võiks koordinaatoriks olla Kert Ämmapets, kellel niikuinii ükskõik, kas mingi programm maksab pool miljardit või poolteist miljardit. Ma usun, et tema talenti saaks veelgi paremini kasutada siis, kui summad oleks 1000x suuremad.

Ja kui keskpank ostab võlga kokku, kust see positiivne real rate siis tulema peaks? Kogu ürituse mõte ju selles ongi, et seda ei juhtuks!
Ühed intressimäärad keskvalitsustele, teised ülejäänutele. Keskpank teatab, et ostab kogu kurvi ulatuses 60% keskvalitsuste pakutavast mahust iga kuu ära, nagu aamen kirikus. Aga mitte otse, sest see oleks debt monetization ja see on paha. Nad ostavad "turult". Aga 60% kogu mahust, iga kuu, into perpetuity. Siis saavad kõik isegi teeselda, et Itaalia 10y "turuhind" on 1,5% samas kui [...]IBOR on 3,5%. Arvestades senist paindlikkust ei saa kindlasti suur probleem olema see, kuidas ühildada valitsuste finantseerimine ja intressimäärade kergitamine.