Börsihai 2023

Teine komm foorumis ja esimest korda osalen Börsihai mängus.

Vist vale liigutus aga küsiks teadjamatelt ja kogenenumatelt kuidas seda edukalt mängida.
Ise hetkel valmistun CFA eksamiks ehk Börsihai 2023 on hariduse ja professinaalsete oskuste kohapealt igati arendav.
Kui keegi soovib valgustada siis mulle (ja teistele lugejatele) kuidas oleks õige lähenemine siis oleks see kasvõi tulevikus suureks abiks.

Mis lähenemine töötab paremini ja mis vähem?
Minu mänguks ettevalmistumine käis avalike allikate põhjal kus on siin ja seal ära märgitud, et peamine võidustrateegia viimastel aastatel on kauplemine kui soovib auhinndadega löögile saada. Omad tähelepanekud toetavad seda kui uurida eelmise päeva (edetabel põhineb eelmise päeva tulemustel) TOP 10 mängijate tehingu nimekirja.
Investeerimiseks sobiva lähenemisega siin vist kaugele ei jõua ehk fundamentaalne väärtus pole oluline vaid pigem turgude psühholoogia (Warren Buffet VS Aleksander Elder).
Kaks detaili mis silma jäid:
1. Võitjad pigem mängivad S&P 500 aktsiatele enne majandustulemuste avalikustamist
(Väga riskantne lähenemine halbade tulemuste korral, Gordon Gekko& Warren Buffet vaevalt kiidavad heaks sest "I hate losses. Nothing ruins my day more than losses.")
2. Teiseks parim lähenemine on vist panustada aktsiatele mis maksavad dividendi sest enne dividendi makset enamasti aktsia hind tõuseb.ja päev enne dividendi ex-kuupäeva aktsia maha müüa sest S&P 500 ettevõtete dividendid on enamasti väga väikesed ehk suurem tõenäosus on võita aktsia tõusust.
(Samuti riskantne strateegia kuigi tõenäosus võita on suurem kuid võidud on väiksemad sest turg enamasti ootab aktsia hinna kasvu)
Enamikele turgudele investeerivatele inimestele kauplemine on suure riskiga tegevus ja on väga, väga keeruline saada nii suurt edukate kaupluste % kui siin mõnedel mängijatel TOPis on näha.

Kuidas mänguks ettevalmistuda?
Vaadates TOP 10 tehinguid ehk pigem kauplemist siis tekivad küsimused.
Miskipärast tundub, et kas kellelgi on ligipääs Bloombergi Terminalile (aastane litsents on umbes 20 000 USD), oma tehtud programm, mis jälgib teatud parameetreid või vähemalt exceli/google sheets vms. tabel mis toob parimad ostukohad esile. Üldiselt mõned (mitte tingimatta kõik 5000+ mängijat) valmistuvad ette tunde/päevi/nädalaid enne mängu. (Mängu reeglid avalikustati 09.10.23)
Mulle isiklikut meenub Kristjan Liivamäe intervjuu aastaid tagasi Äripäeva raadios. Seal ta rääkis kuidas ta tegi taustatööd ühisrahastustega ehk suutis välja peilida kuidas hinnati laenukontori krediidiskoori mida esitleti investoritele. Asja iva oili selles, et ta avastas selle käigus, et madalama krediidiskooriga ettevõtelel oli see liiga madal või midagi ehk risk tegelikult ei olnud suurem kuid tulusus seevastu oli parem. Kuidas täpselt, selle jättis enda teada. Tollel ajal mulle tundus, et üks abivahend mida kasutas oli SPSS (kes on ülikoolis statistikat õppinud, teab vist millest räägin) ja seegi pole vabalt kättesaadav.
Kui siin mängus samadel eeldustel käib kauplemine siis 95% osalejatest pole võimalik isegi osaleda võistlusel nimega "portfelli turuväärtust enim kasvatanud osalejale 1000 eurot". Mängu kallutatuse kohta halamise asemel tasub vist üks nädal exceli tabeli kallal tööd teha nagu see oleks täiskohaga töö ja kui õnnestub ühe nädala auhind tasku panna pole just kõige halvem teenistus.

Auhinna fond on tore, 8500 EUR.
Reeglistest: "Ei, auhinna saajal ei tule riigile tulumaksu maksta ja see ei lähe ka saaja aastatulu arvestusse."
Kui nüüd arvutada siis see on mitu Eesti kesmist kuupalka (1 873 EUR bruto 2. kvartal 2023) ehk eeltöö tasub ennast ära, eriti kui soovib võita pidevalt. Üks nädal exceli tabei kallal tööd teha nagu see oleks täiskohaga töö ja ühe nädala auhind tasku panna pole just kõige halvem teenistus.
Kui mälu ei peta siis Börsihai 2023 esimese päeva parima tulemuse tegi Börsihai 2015 võitja ehk ei tea kui palju ettevalmistamatta tasub mängida ja võitu loota.
Paar muud detaili torkas samuti silma kui ma siin seda mängu jälgin aga see kommentaar on juba piisavalt pikk, ei viitsin rohkem kirjutada.

Kokkuvõttes võibolla keegi oskab valgustada ja rohkem rääkida kuidas sellele mängule tasub läheneda.
Tavalisel autojuhil, ehitajal või McDonaldsi töötajal on vaevalt aega teha eeltööd ja nii palju tehinguid tööpäeval kui mõned teevad ehk võitmiseks oleks hea kui on paindlik töökoht vms.
Kui võrrelda kasvu nädalas siis on tänase TOP10 tabeli top 10 mängija vahel (kui sorteerida kasv nädalas) vahe peaaegu 1000 EUR ja enamikel mängijatel on kas väike võit või kaotus kirjas, oleks vist igasugune abi ja tugi teretulnud.
Rohkem teadmisi suurendaks võimalust ka mänguks kus võimalike võtjate vahel oleks väiksemad vahed ehk pinget ja põnevust rohkem.
Lõpetuseks - aitäh LHV'le ja nende töötajatele kes selle mängu leiutasid ja seda käigus hoiavad.
Metsahing, mulle tundub, et ajad asja natuke rohkem keeruliseks kui vaja. Kindlasti ei ole siin kellelgi bloombergi terminali ega ka mingit exceli spreadsheeti. Nagu sa ise ka näed siis kõik panustavad lihtsalt tuimalt tulemuste peale ehk siis puhas loto. Liider on see nädal neljast pannud neli täppi ja tänu sellele juhib mängu.
Päriselus ei mängiks keegi terve nädal lihtsalt heade tulemuste peale. Samas võib ka öelda, et mingi skill peab olema...proovi sa ise kvartali tulemusi koguaeg täppi saada - väga raske.

Päeva lõpuks on sul käputäis aktsiaid mille vahel valida.
1)tee selgeks milliste aktsiatega saab üldse kaubelda see aasta
2)mine earnings whisperi lehele ja vaata kellel tulevad tulemused peale kella ja enne kella
3)kontrolli kõik sümbolid ära millega saad üldse kaubelda
4) päeva lõpuks on sul 5-8 nime mille vahelt valida
5)mõtle sellele kui kõik valivad koguaeg kõige tuntumad nimed siis mis on su eelis (ajanool sai näiteks väga hea skoori WDC tulemustega)

Nii "lihtne" see ongi

Ise loodan, et järgmine aasta lhv muudaks natuke mängu. Võiks olla reegel, et üleöiseid tehinguid teha ei saa. Siis ei ole seda loto võimalust ja oleks mäng puhtalt päevasiseste tehingute peale.

"vaider"

Ise loodan, et järgmine aasta lhv muudaks natuke mängu. Võiks olla reegel, et üleöiseid tehinguid teha ei saa. Siis ei ole seda loto võimalust ja oleks mäng puhtalt päevasiseste tehingute peale.

Ma isegi nii kaugele ei läheks. Ma pigem pooldakas kui järgmise aasta börsil oleks teatavad piirangud kui suur osa portfellist võib üks aktsia olla. Näiteks, et aktsia ostu hetkel on piirang, et ühe aktsia ostetava kogus ei tohi ostu hetkel olla üle 30% (või nt 50%) kogu portfelli väärtusest. Siis ei oleks seda ühe aktsia peale ALL-IN loteriid. Varasemad mängud on näidanud, et kui sul õnnestub pihta saada mõnele megatulemusele või aktsiaga seotud sündmusele võib olla tehingu kasum 20-40% ja siis on sisuliselt mängu saatus otsustatud.
Huvitav mis Nelli Janson asjast arvab?
Praegu on Soome Kauppalehtis ka käimas sarnane mäng ja seal on nii, et muidu mängu ei saa, kui pead valima vähemalt 5 aktsiat ja nende proportsioone saad siis muuta ja uued ostud kajastuvad järgmisel päeval -
https://www.kauppalehti.fi/unelmasalkku/
"powerman"
Praegu on Soome Kauppalehtis ka käimas sarnane mäng ja seal on nii, et muidu mängu ei saa, kui pead valima vähemalt 5 aktsiat ja nende proportsioone saad siis muuta ja uued ostud kajastuvad järgmisel päeval -
https://www.kauppalehti.fi/unelmasalkku/

see 5 aktsia reegel on mõistlik, kaoks ära see lotomäng.
Aitäh arutelu ja ettepanekute eest! Püüame iga aasta mängu jälle natuke atraktiivsemaks ja põnevamaks muuta, aga paraku paljudele headele mõtetele seab piirangud ka tehniline võimekus. Lisaks, ei tahaks mängu üle koormata ka liigsete reeglitega, muidu mängurõõmu ei jää enam üldse alles. Igal juhul igasugune tagasiside on teretulnud ja võimaluse korral võtame ettepanekud ka tulevikus arvesse. Seniks edukat mängu jätku!
"MrMarket"
"vaider"

Ma isegi nii kaugele ei läheks. Ma pigem pooldakas kui järgmise aasta börsil oleks teatavad piirangud kui suur osa portfellist võib üks aktsia olla. Näiteks, et aktsia ostu hetkel on piirang, et ühe aktsia ostetava kogus ei tohi ostu hetkel olla üle 30% (või nt 50%) kogu portfelli väärtusest. Siis ei oleks seda ühe aktsia peale ALL-IN loteriid. Varasemad mängud on näidanud, et kui sul õnnestub pihta saada mõnele megatulemusele või aktsiaga seotud sündmusele võib olla tehingu kasum 20-40% ja siis on sisuliselt mängu saatus otsustatud.

Liiga keeruline. Kui isegi lühikeseks müük pole lubatud ja kõikide aktsiatega kauplemine siis sellise süsteemi organiseerimine käib neil üle jõu (ei mõtle seda üldse halvaga)

Ma jään ikka oma ideejuurde, et kõige lihtsam reegel on keelata üleöised tehingud. Siis selguks kellel on ka mingit skilli ja kes lihtsalt loodab headele tulemustele. Kindlasti ei ütle ma, et need, kes top10 on, on sinna puhta õnnega sattunud - kindlasti mitte.

See on mu viimane "vingumis" postitus ma luban.

Nelli rääkis siin mängu põnevamaks tegemisest. Miks mitte jagada ka mingi rahaline auhind ka teise ja kolmanda koha saavutajatele? Praegu on nii, et esikoha omanik saab €5000 pluss siis veel suure tõenäosusega 1000 (või isegi 2) kui kasvatab portfeli kõige rohkem nädalas (suure tõenäosusega ta teeb seda kui liidriks tahab saada).

Ehk siis esikoha omanik saab 5+1 ja teise koha omanik saab mingi venekeelse ajakirja aastatellimuse...

Võiks teise ja 3 koha omanikele ka mingi auhind olla siis oleks rohkem motivatsiooni ja mäng ka palju põnevam.
Hei, tegin lihtsama andmete filtreerimise ja sorteerimise jaoks veebirakenduse.
Pärast esimesi päevi sain aru, et LHV lehele ei jää mingit ajalugu.
Aga tahaks vaadata, et mis seis üleeile oli jne.

https://borsihai.deno.dev/

Vahepeal tekib huvitavaid küsimusi. Näiteks, mis on ühe päeva suurim kaotus? Vastus -7 980.85 USD (see võis olla PAYC, aga kaubeldud aktsiate andmeid kahjuks pole näha)

Suurim võit sellega võrreldes kõigest +2 497.97 USD

Või kuidas läheb esimese nädala liidritel?
väga hea lehekülg Hillars, kiitus.

neil kellel õnnestus see nädal eest ära rebida on väga magusas seis. järgmise nädala firmad kes raporteerivad on ikka väga kusised.
Tänud LHV-le vahva mängu eest, mis tekitab pimedatesse sügisõhtutesse põnevust ja närvikõdi. Lisaks sellele paneb ennast harima ehk tutvuma erinevate ettevõtetega uudistega, kes avaldavad kvartalitulemusi. Mulle just meeldib, et on võimalik panustada kvartalitulemustele, kuna võimaldab mängida mõõduka ajakuluga, aga on hariv ;)

Jään ootama järgmist hooaega, kuna selleks korraks sai tippkonkurents läbi. Üleeile sai võetud liiga suur risk, aga ega muidu poleks olnud võimalik jõuda esimesele kohale järele :D
Esialgsetel andmetel on Börsihai 2023 võitja Sander Liibert ja noorte arvestuses Hanno Tamm. Kontrollime esmaspäeval tehingud üle ja siis kuulutame ka ametlikult võitjad välja.
Õnnitlused Sandrile...pea kaks nädalat ootas ja siis viimasel päeval nõelas...spy aitas ka viimasel päeval ikka kõvasti kaasa.
Börsihai mäng on selleks korraks läbi ja võitjad välja kuulutatud: .
Aitäh kõigile osavõtjatele ja kaasamõtlejatele!
kuulasin viimast lhv podcasti Sandriga. aitäh Nelli, et reeglitest ja võibolla mingitest muudatustest ka juttu oli. ehk järgmine aasta on väikeseid muudatusi tehtud. ja kui ei siis pole ka lugu, kiitus, et üldse toimub selline asi ja mis kõigetähtsam - tasuta.
Kas selle kohustusliku knopka saaks nüüd teema eest ära võtta?
Orderite edastamine antud kontol ei ole lubatud -
Hetkel mäng ei käi.
Eks ikka tõesti ongi investeerimise mängimine kui osta ega müüa ei saa siis kui vaja on
"WWW"
Orderite edastamine antud kontol ei ole lubatud -
Hetkel mäng ei käi.
Eks ikka tõesti ongi investeerimise mängimine kui osta ega müüa ei saa siis kui vaja on

Käib ikka, 2024
Otsing läks lappesse?:)