To mk27:
LHV ostusoovitus põhineb analüüsi lõpus toodud lausel : Buy – Expected return of more than 10% within 12-18 months
(including dividends)
Kuna tegemist on investeerimissoovitusega, siis tuleb arvestada sellele kehtestatud reegleid ning analüüsisit osade lõikude välja toomine ei ole päris korrektne. Analüüsi ise võib leida LHV panga analüüsikeskkonnas Balti analüüsid, mille kuutasu on 5 eurot kuus.
Ja ehk aitab ka see lause veidi lahti seletada soovituse kujunemise:
The main valuation method used is discounted cash flow model and relative valuation method. By using these methods we offer our suggestion as to what might be the company’s fair value. Generally all recommendations are given based on the recommendation structure stated below, although LHV reserves the right to issue recommendations deviating from the norms in situations where it deems necessary.
Ma saan aru, et küsimus ei ole mitte tasulise analüüsi tasuta tahtmises vaid just äsja tasuta avaldatud hinnasihtide koostamiseks kasutatavas metoodikas.
Ma olen samuti korduvalt küsinud, millistele valuatsioonimudelitele tuginedes LHV neid hinnasihte arvutab. Levinud objektiivsed (e. intrinsic value -põhised) valuatsioonimudelid põhinevad kas dividendide arvutusel (DDM) või rahavoogudel (DCF, FCF, APV). Esimesed neist näitavad Baltika aktsiatüki väärtuseks hetkel null ja teised sootumaks negatiivseid numbreid. Seega on küsimus põhjendatud, et kus kuradi kohast ikkagi on sellised numbrid võetud?
Ma olen samuti korduvalt küsinud, millistele valuatsioonimudelitele tuginedes LHV neid hinnasihte arvutab. Levinud objektiivsed (e. intrinsic value -põhised) valuatsioonimudelid põhinevad kas dividendide arvutusel (DDM) või rahavoogudel (DCF, FCF, APV). Esimesed neist näitavad Baltika aktsiatüki väärtuseks hetkel null ja teised sootumaks negatiivseid numbreid. Seega on küsimus põhjendatud, et kus kuradi kohast ikkagi on sellised numbrid võetud?
AloV
The main valuation method used is discounted cash flow model and relative valuation method.
Niisiis - hakkab selguma, et tegemist ilmselt siiski ei ole objektiivse mudeliga, mida oligi arvata. Paluksin võimalusel täpsustada, kuidas valitakse selles "relatiivses valuatsioonimeetodis" kasutatud võrdlusbaas ning, milliste suhtarvude alusel. Kuivõrd üksiki E-d sisaldav suhtarv Baltika puhul samuti ei päde, siis jäävad positiivset väärtust omavate näitajatena sõelale vist ainult käive ja Book?
Ma siiski soovitaks see 5 eurot maksta, saab tutvuda nii disclaimeri kui ka kasutatavate analüüsimeetoditega. Õiglase hinna vahemik kujuneb järgmistele näitajatele põhinedes: EV/Sales, DCF, P/Book, P/E, EV/EBITDA.
Minu enda kokku klopsitud ja aastate jooksul paika loksutatud valuatsioonimudel indikeerib Baltika põhjendatud hinnatasemeks hetkel €0,15 - €0,30. Käin siinkohal siis pühaliku lubaduse välja, et kui Baltika aktsiatüki hind tõesti enne teie oodatud hinnavahemikku (0,75 - 0,85) peaks jõudma, kui minu prognoositusse, siis ostan aasta aega jutti teie analüüse. :P
Sobib, omalt poolt siis pakun, et kui Baltika aktsia jõuab enne hinnatasemele 0.15-0.3 eurot, siis võimaldame PeaLik-ul Balti analüüsi keskkonda aasta otsa tasuta lugeda.
Olgu, kui isik on otsustanud kasutada tasulist teenust, siis kerkivad üles mõningad küsimused.
Kas teenuse pakkujale ka mingid kohustused sellega kaasnevad?
Kas teenusele kehtib garantiiaeg ?
Kas teenuse pakkuja peab ilmnenud puudused kõrvaldama ja hüvitama teenustasu?
Kas probleemide tekkides võiks abi saamiseks pöörduda Tarbiakaitsesse?
Alo ja Pealik, mina omalt poolt luban, et kui aktsia ei jõua kummalegi poole ja püsib aasta pärast praegusel tasemel, s.o 0.4-0.6 euro vahemikus (sama aktsiakapitali juures), siis ma ostan Baltika aktsiaid.
P.S. Alo, ma võiksin siis ka aastase tasuta keskkonna saada. (:
P.S. Alo, ma võiksin siis ka aastase tasuta keskkonna saada. (:
aivo1
Olgu, kui isik on otsustanud kasutada tasulist teenust, siis kerkivad üles mõningad küsimused.
https://www.riigiteataja.ee/akt/960857?leiaKehtiv - Eestis reguleerib investeerimissoovitusega seonduvat Väärtpaberiturgude seadus. Head lugemist!
To aivo1:
LHV üldtingimustest
15. LAHKARVAMUSTE LAHENDAMINE
15.1. Poolte vahel tekkinud lahkarvamused püütakse lahendada läbirääkimiste teel.
15.2. Kui Pooled ei suuda tekkinud lahkarvamusi kohe kohapeal lahendada, tuleb pretensioon esitada kirjalikult või muul kokkulepitud viisil.
15.3. Pretensioonis tuleb viidata asjaoludele ja dokumentidele, mille alusel pretensioon esitatakse. Kui Klient viitab pretensioonis dokumendile, mis ei ole Pangale vabalt kättesaadav, tuleb see dokument pretensioonile lisada.
15.4. Pank vaatab pretensiooni läbi ja teatab otsusest kokkulepitud ajal ja viisil (nt suuliselt, kirjalikult).
15.5. Kui Pooled ei jõua kokkuleppele, lahendab vaidluse Tarbijakaitseameti juures tegutsev
tarbijakaebuste komisjon või kohus.
15.6. Poolte vaheline kohtuvaidlus lahendatakse Panga asukohajärgses kohtus, kui Pooled ei ole kokku
leppinud teisiti või kui Imperatiivsetest Normidest ei tulene teisiti.
15.7. Poolte vahelistele Kliendisuhetele kohaldatakse Eesti õigust, kui Pooled ei ole kokku leppinud teisiti.
15.8. Panga üle teostab järelevalvet Finantsinspektsioon. Finantsinspektsiooni kontaktandmed ning järelevalvesubjektide
LHV üldtingimustest
15. LAHKARVAMUSTE LAHENDAMINE
15.1. Poolte vahel tekkinud lahkarvamused püütakse lahendada läbirääkimiste teel.
15.2. Kui Pooled ei suuda tekkinud lahkarvamusi kohe kohapeal lahendada, tuleb pretensioon esitada kirjalikult või muul kokkulepitud viisil.
15.3. Pretensioonis tuleb viidata asjaoludele ja dokumentidele, mille alusel pretensioon esitatakse. Kui Klient viitab pretensioonis dokumendile, mis ei ole Pangale vabalt kättesaadav, tuleb see dokument pretensioonile lisada.
15.4. Pank vaatab pretensiooni läbi ja teatab otsusest kokkulepitud ajal ja viisil (nt suuliselt, kirjalikult).
15.5. Kui Pooled ei jõua kokkuleppele, lahendab vaidluse Tarbijakaitseameti juures tegutsev
tarbijakaebuste komisjon või kohus.
15.6. Poolte vaheline kohtuvaidlus lahendatakse Panga asukohajärgses kohtus, kui Pooled ei ole kokku
leppinud teisiti või kui Imperatiivsetest Normidest ei tulene teisiti.
15.7. Poolte vahelistele Kliendisuhetele kohaldatakse Eesti õigust, kui Pooled ei ole kokku leppinud teisiti.
15.8. Panga üle teostab järelevalvet Finantsinspektsioon. Finantsinspektsiooni kontaktandmed ning järelevalvesubjektide
Allolevat SECi poolt avaldatud tekstilõiku võiks pidada universaalseks(!):
"As a general matter, investors should not rely solely on an analyst's recommendation when deciding whether to buy, hold, or sell a stock. Instead, they should also do their own research—such as reading the prospectus for new companies or for public companies, the quarterly and annual reports filed with the SEC."
Allikas: SEC.gov
Soovitan lugeda pikemalt, et mõista sealset analüütikute stereotüübistatud "hingeelu".
Cheers!
"As a general matter, investors should not rely solely on an analyst's recommendation when deciding whether to buy, hold, or sell a stock. Instead, they should also do their own research—such as reading the prospectus for new companies or for public companies, the quarterly and annual reports filed with the SEC."
Allikas: SEC.gov
Soovitan lugeda pikemalt, et mõista sealset analüütikute stereotüübistatud "hingeelu".
Cheers!