Arutelu Eesti majandusest

Olen veendunud, et ajaks, kui mina pensioniikka jõuan, on tänane pensionisüsteem ammu laiali lagunenud ja minuealistel ei ole sealt enam midagi saada. Ainus lahendus on JÄRK-JÄRGULT liikuda riigieelarves 1. samba osakaalu kahandamisele, et saaks maksukulu kahaneda ja majandus kasvava vanuritehordi taustal kuidagigi toimida. Tänane pensionär peab saama oma pensioni, temal teisi valikuid ei ole. Minuealistel aga on - korja oma käed tagumikualt välja ja korja ise omale vanaduseks, tulevikus on veelgi raskem!
Mina mingeid krdi. poliitikute mullikesi ei usu. Päriselus loevad ainult päris (demograafilised)numbrid!
Mis aga võõrtööjõudu puutub, siis tulevikus elame ilmselt Läänes kõik tara taga, nagu koroonaajalgi oli, lihtsalt tara on suurem. Priviligeeritud elavad seespool tara ja ,rahvarämps" väljaspool tara.

Venemaal on tohutu töökäte puudus nii tööstuses, kui armees. Miks need pakistanide töötavad käekesed tahavad üle valge-vene piiri Läände putkata? Miks nad ei küsi asüüli seal ida pool, kus on nende järele tõsine vajadus?

Ammu oleks aeg muuta rahvusvahelist korda, kus asüüli tuleb taotleda seal, kus maandutakse, mitte aga seal, kus arvatakse endale kõige mõnusam olevat.

Ma arvan, et sa võiks oma kortermajal trepikojaukse eest võtta ja korteriukse lukust lahti jätta. Südametu oleks ju “rahvarämps” uksetaha jätta ja ise sees konservatiivi kombel privilegeeritud olemist nautida.

https://youtu.be/ZHIrJv-JVOc?si=RUM9T9-viala7Tuv

4 Likes

Vaata, sina, mina ja need enda arvates Valgeveresse või Veremaale tööle tulnud inimesed võivad ju nii arvata, diktaatoritel on aga teised eesmärgid. Neid inimesi kasutatakse jõhkralt Lääne ühiskonna lõhestamiseks hübriidsõjas ära. Ja ega inimkaubitsejad paremad ole. Ilusa muinasjutuga võetakse ullikestelt viimane ja lükatakse nad tuimalt piirikraavi või Vahemerre.
Pealegi, kas me siin konservatiivsete suunamudijate teatel ei ela maailma kõige kehvemini? Miks nad siis peaksid üldse tahtma siia tulla? Terve Eesti on ju väidetavalt näljasurma piiril ja igalpool mujal imeline elu.

Palju värsket spämmi järjekordselt. Ja sisaldab null infot.

2 Likes

A see polegi spämmi pool siin foorumis? Kui mitte siia siis kuhu spämm peaks minema?

1 Like

Miks sa kahtled? Olid ju laboritestid - listeeriabakter kas on või ei ole. Lisaks on määratletud kord, et listeeriabakterist ollakse lõplikult lahti saadud siis kui mõnda aega laboritest seda enam ei ole näidanud…
Laboritestid aga aina näitasid et bakter eksisteerib, pikka aega, kuni sellest lõpuks lahti saadi. Vahet pole kas on jõulud või firma pärija vanaema juubel tulemas.

Ma ei usu et siin on kättemaks mängus, ikka see, et firma polnud puhaste tootmisliinidega.

olen kursis et tasuta lõunaid ei ole olemas ning antud uudisnupu taga võivad olla ärihuvid suurendamaks ja/või kaitsemaks artikli autori tööandja huve ja turupositsiooni väikelaenude ja muude krediiditoodeteturul aga minuarust on see lihtsustamine ka nö. tavainimese huvides ehk antud puhul ei ole see mitte ainult tööandja poole kaldu, vaid lihtsustaks ka numbrites mitte tugevatel kodanikel asjadest paremini aru saada.

ps. nt. mina ei olnud küll sellest teadlik, et tänasel ajal võib olla olemas ja kasutusel laenutoode, mille intressi ei arvestata mitte laenujäägilt, vaid esialgsest summast !?!

Mulle jäi mulje, et see listeeriaskandaal läks lahti seetõttu, et välismaal suvatsesid mõned tarbijad meilt imporditud kraami kätte ära surra. Poleks seda juhtunud oleks ilmselt “näpuotsaga, hulga aastate peale, keda kotib” režiim edasi kestnud - enda viga kui kõht ei kannata, mis sa sööd siis jne

1 Like

On ikka hull, just tuli ERR-i uudis, et sigade aafrika katk leiti Lätis olevast 20000 seaga farmist. Hukatakse kõik sealsed sead.

Metssigade asurkond on Lätis samuti kõvasti paisunud. Ehk siis sama seis ja samad põhjused nagu Eestis - vaadatakse asjadele takkajärgi tarkadena ja ei võeta ette preventiivseid liigutusi. Praegu metssigade massiline tapmine võib aidata, aga paistab, et siiski mitte.

2 Likes

Vahepeal andsime esikoha ära kuid tänu valitsuse otsustele saime esikoha tagasi keep going https://majandus.postimees.ee/8316024/eestis-oli-hinnatous-augustis-euroala-kiireim

Kuraatorid on USAs. Seal ongi majandus ja julgeolek. See tuleb väga selgeks teha. Kui see lainetab ja me lainetame kaasa , siis meil ongi majandus.

Täna oli ISM Manufacturing PMI ja nii halb number , et aktsiad kukkusid.

Erik Moora Päevalehest on kirjutanud väga hea artikli Eesti majandusest ja narratiividest, mida armastatakse kasutada väites, et Eesti elu on täitsa pekkis.

Enamik neist (stamm)narratiividest on valed:

• Eesti rahvas vaesub, kõrgete maksude ning kõrge inflatsiooni tõttu.
  • Ebavõrdsus Eestis muudkui kasvab ja on väga suur. Sageli öeldakse, et Euroopa suurim. Vahe vaesemate ja rikkamate paisub pidevalt.
  • Eesti on kukkunud Euroopa suurima vaesusega riikide sekka.
  • Eesti pered ei saa endale enam toitugi lubada, rääkimata muudest hüvedest. Keskklass hääbub.
  • Regionaalne ebavõrdsus Eestis muudkui kasvab. Regionaalpoliitikat Eestis pole või on see täielikult läbi kukkunud.

Tegemist on poliitiliselt motiveeritud ja nurjatult visade narratiividega, mitte aga Eesti inimeste tegeliku elu analüütilise kirjeldusega.
Ehkki viimasel ajal on eriti sotsiaaldemokraadid selle lausa kunstivormiks arendanud, on nende kurjade konstantide taastootmine siiski parteideülene. Need on pugenud arvamusliidrite, majandusjuhtide, lobiorganisatsioonide, aga ka sõltumatute analüütikute tekstidesse ja lausetesse.

vt.

6 Likes

Ka enne 2008 kriisi tahtis Ansip selles kriisis elada.

See Moora artikkel võtab ilusti kokku, eestlasele meeldib vinguda, kui põhjust ei ole, siis jäi midagi kahe silma vahele.

2 Likes

kui kõik oleks rahul, siis ei muutukski midagi kunagi. See kui inimesed ei ole rahul sellega kuidas riigiaadel laristab ja samal ajal muudkui makse tõstab ja Eesti riigi konkurentsivõime põhja laseb, ei ole virisemine.

15 Likes

Ma kohe sportlikust huvist tahaks näha kuidas Isamaa ja muud asjade lubajad selle puzle lahendavad. Valijale ei meeldi maksud, aga valijale ei meeldi kui midagi vähemaks võetakse, saavad põnevad ajad olema.
sellest Moora loost mõned nopped:
See on juhtunud ennekõike sihitud poliitikameetmete ning pensionite indekseerimise tõttu. Need joonised ka kinnitavad, miks pensionite indekseerimise lõpetamine, mida nõuavad näiteks Eesti tööandjate keskliit ning erakondadest Parempoolsed, oleks halb mõte – see paiskaks kiirelt vaesusesse just need, kes on päriselt selle piiri peal.

Kas see, et Eesti majandus on mitu aastat järjest kahanenud, või kasv puudub, on ka vale narratiiv? Ning et see paistab eriti naabritega võrreldes väga halb välja?
Kas see, et hinnatõus Eestis on olnud viimastel aastatel talumatult ning põhjendamatult kõrge, on ka vale narratiiv? Ning et see paistab eriti naabritega võrreldes väga halb välja?

14 Likes

Moora on ju üleüldse suurim refide sabaliputaja, keda nähtud ja Talvik ise väikselt riigi nisa küljes kinni. Nendelt objektiivsust pole mõtet loota.

12 Likes

Palgatõus? Mediaan on ju samuti siin aastas 8+% tõusnud. Äkki seal ongi see peamine hinnatõusu põhjus? Hinnatõus-palgatõus-hinnatõus jne

2 Likes