Ok, teiste mobiilitootjate kadu tõesti ennustama ei peaks, aga tehnoloogiasektoris winner takes all :) AAPL sai omale väga hea toote. Teised mobiilifirmad aga tõsiseltvõetava vastase. AAPL on võitnud igal juhul, nende turuosa saab ainult kasvada. Kui teised tootjad päris ära ei kao, siis tulusid ja turuosa tuleb hakata Applega jagama. Ning IMO oluliselt suuremal määral kui 1% (10 mio ühkikut) mida nad ise pakkusid.
26m game consoles sold, 94m digital cameras, 135m MP3 players, 209m PCs, 957m phones... 1% market share is 10 million phones. "Exactly what we're trying to do, 1% market share in 2008, 10 million units and we'll go from there."
Tegelikult mul pole ühtegi Apple toodet, aga see telefon on see mida ma tahan. Nokia Aeon´i semi-touchpad ei ole lahendus. See ongi see mis on halb: tootja dikteerib meile kuidas peab toodet kasutama. Nokia paneb meie jaoks paika kus peaks asuma navigatsiooni jaoks vajalikud sisendid. Ebameeldiv kinnine süsteem. Dikteeritud sisend genereerib piiratud väljundit. Apple fullscreen touchpadi saab kasutada oluliselt suurema hulga ja palju mitmekesisemate rakenduste loomiseks. Siin peitubki Apple suur uuendus ja geniaalsus. Tundub, et ma pean raha sinna panema millest ma räägin. Asun AAPLi akumuleerima ja hoida kavatsen vähemalt 5 aastat. Tavakasutajad aga firmade konkurentsist võidavad. Hea innovatsioon Apple poolt (Y).
Olugu teiste tootjate süsteem kinni voi lahti, aga enamus ei adu, et tehnikat kasutades tuleks teha ka midagi paremaks, luua uus kvaliteet, lahendada mingi probleem mitte genereerida uusi probleeme juurde. Kui mitmel telefonil millel on "mp3 pleier" on see pleier tegelikult kasutatav, kui mitlem telefonil on kaamareag yldse midagi peale hakata.. ja koik need ülirasked 3G telefonid. On see loonud mingit kvaliteet? Ei ole. Ja mis kõige hullem, telefoni põhifunktsioon, ehk helistamine, on muutunud väga keeruliseks.
See miks see Apple iPhone mullegi väga atraktiivne tundub (ma tahan seda! .. millegi pärast tuleb meelde Bill Gatesi kaader filmis Pirates of Silicon Valley) ongi just see, et nüüd paistab, et see üks device teeb tõesti kõike mida lubatud ja annab selle kõige juures uue kvaliteedi.
hakkasin mõtlema mida sellega suure ekraaniga teha saab ilma 3G-ta.....
surfata netis on vaevaline, meile saab saata, SMS/MMSe saab saata, kalendriga majandada, musa saab kuulata, pilte saab vaadata samas netist üle GPRSi/edge midagi tõmmata tundub utoopiline. wifit peab otsima
põhimõtteliselt ajab praegune nokia (väiksem ja kergem) samad asjad ära kui veel suuremaid mälukaarte ja BT klaver hankida.
Täpselt nii: tähestik = sisend. Ükskõik millisel kujul ja ükskõik millises asendis. Ladina või araabia tähed, hieroglüüfid, kirillitsa, kolmnurgad või täpid. Püsti või pikali. Valik on lai. Puutetundliku ekraani ainuke probleem on see, et kaob ära meeleelundi kompimine kasutamise võimalus teatud moel. Ruumilist reljeefsust pole (pimedad).
Vt ka videona Apple Keynote ca 2h. Lives näeb usability´t ja tegelikke võimalusi. Üpris inspireeriv. Või väheatraktiivse alternatiivina mõningaid pilte Engadgetist.
See teeb ju kõike. Võrdlen siin RAZR-iga, poolteist senti pikem, sent laiem aga see-eest (kas selline sõna on tõesti olemas ?) 3mm õhem. Igatahes mulle iPhone juba meeldib ja tundub et müügihiti ootused on õigustatud.
Tundub väga seksikas pill olevat aga see 5 tundi akuaega rikub minu jaoks asja ära. Olen siiski mugav inimene ja harjunud et mobiili laen korra nädalas mitte iga päev kui tahan oma kallist vidinast rõõmu tunda.
Väline pilt on meeldiv, väga meeldiv. Loodan, et telefon käes on sama emotsioone tekitav. Posittivne külg veel see, et klaviatuur ekraanil on suur - 70% inimestest on nägemisvaevusi - st suurem on parem (mõtlen siinkohal pisut vanemale generatsioonile kellel siiski raha jagub).
John Doe, kas see 5 tundi pole mitte puhast kõne? Või igatahes muusika playerina oli mingi ca 16h, kui õigesti mäletan. Et see 16h on siis nii, et kõik mobiili võimalused on välja lülitatud?
Maksimum 16h on metsajooksul ehk kui ainus akust tarbitav energia suunatakse läbi mälu ja mõne mikroprotsessori otse kõrvaklapi väljundisse? Ekraani helendades menüüdes sobrades ja kaunist ekraanigraafikat nautides lüheneb see aeg kardetavasti märgatavalt. Miinimumkestvus 5h on tõepoolest veidi nigelavõitu, st. kui näiteks telefoni oled harjunud laadima korra nädalas või harvemgi, siis üsna suur võib olla pettumus kui uus mänguasi (entusiastlikuma tarbija käes kuni) paar korda päevas uut energiat nõuab.
Üldiselt olen siiski iPhone suhtes väga positiivselt meelestatud.
Mehed, te võrdlete omavahel siga ja kägu siin. Kirute aku vähese vastupidavuse üle, samas maksimaalset ooteaega pole ju kuskil ametlikult mainitudki.
Apple'i veebilehelt: "With all that music at your fingertips, you may never want to stop listening. Lucky thing your iPod plays audio for up to 20 hours.2 Or, if you’d rather watch, you can feast your eyes on movies and TV shows for up to six-and-a-half hours."
Ehk siis: kuni 20 tundi MP3 mängijana kuni 6.5 tundi video+heli kuni 5 tundi kõneaeg
John Doe, oled Sa kindel, et Sinu mobiili kõneaeg ühe laadimisega on suurem kui 5 tundi? Enamikule Nokia/Sony Ericssoni/jne mobiilidele lubatakse ametlikult 3-5 tundi kõneaega. Selle kõrval on iPhone'i 5h täiesti konkurentsivõimeline.
Fun, probleem on selles et Apple ei müü ju telefoni nad hakkavad tootma väikest pihuarvutit millel on telefoni funktsioon, hind ka vastav. Kui raha letti panen siis tahan ka kõiki võimalusi kasutada ja samal ajal on jätkuv vajadus pidevalt töövalmis telefoni järele. Minu isiklik arvamus on et 5-7 tundi on liiga vähe.
Ega kõik ei peagi kõigest aru saama. Selle pärast tegelevadki muud telefonide tootjad numbrite võistlusega: 3G, 4G, 3h, 7h, MP3, 512M, 2G, 3.1MP, 5MP jne .. põhiline, et number või lühend oleks parem kui teistel, aga seada, kas sellest mingit kasu ka on, pole ühegi featuuri juures arvestatud. Näiteks Nokia MP3 player mängib vaid neid lugusid mis on õigesse kataloogi kirjutatud ja ei leia muid lugusid yles jne. Mees kes leiutas C++'i üles: "Ma loodan, et selle läbi saab olema arvutit sama lihtne kasutada kui telefoni". Tema unistus on täitunud - telefoni on nüüd juba sama keeruline kasutada kui arvutit...
kasulike moblarakenduste puumi pole tulnud kuna a)bandwidth on kallis b)operaator roovib nii suure osa teenuse hinnast, et arendajal pole motet vaeva naha
momentum, seda koike sai ka varem teha - windows mobile for pocket pc. aga keegi ei teinud. voi noh tehti, aga se pole nii lihtne. iPhone peale ei saa custom appe panna, seal töötab ainult apple poolt algselt installitu. aa noh, hakkereid on ka..
kyll aga on iphonel kasutajaliides rohkem labi moeldud kui windows mobilel mis on pask. ma ytlen, ainus kehv asi mida msft tegi oli windows :)
fjotil tuline oigus - siiani on topitud funktsioone sisse a keegi pole moelnud, et kui mugav neid kasutada. ja fyysilisi nuppe ei asenda miski! pigem on touch augmenteeriv kui asendav.
ma olen kogu aeg rääkinud et kasutajaliidestes tuleb j'rgmine FROMAT WAR, voi INETRNET B00M vms.
Tegelt oleks hädasti vaja ka gadgetitele ühist aku ja toiteadapteri standardit - et ühte ja sama toitelahendust saaks kasutada eri firmade erinevatel seadmetel. Säästaksime loodust ja hoiaksime raha kokku. Enamuse ajast ju toiteadapterid seisavad niisama, uue aku hind moodustab arvestatava osa seadme soetusmaksumusest (marketinginipp).