Kuidas saab see võimalikuks, et ühe 5 krontsise tehinguga muutub aktsia hind 15%? Targemad mehed, tehke mulle palun selgeks, millest siis üldse aktsia hind sõltub? Teadupärast seal peaks olema mitmeid erineva kaaluga põhjuseid, kuid kõige enam peaks ikkagi mõjutama ju Demand ja Supply. Või kuidas?
Millest konkreetselt jutt on?
Spreadi vaatasid?
nii suured muutused saavad Tallinna börsil toimuda peaasjalikult tellimusraamatu mudeli póhjal kaubeldavates aktsiates. Heaks näiteks on RLK. Turul on ostjad tasemel 4.8 ja myyjad 5.4. Eilne sulgumishind oli 4.7 EEK. Kui nyyd keegi tahab osta 5 aktsiat, saab ta need osta hinnaga 5.4 ning juhul kui see tehing jääb päeva ainsaks tehinguks, ongi tóus 15%. Seega neid järske liikumisi ei maksa eriti tósiselt vótta.
Ehk ikkagi spread...
OK. Ma saan aru nii: näiteks, mina ja minu vanaemast investor lepivad kokku, et üks müüb enda käes oleva aktsia ja teine ostab sellesama aktsia turuhinnast 15% kallimalt (ilma tellimusraamatuteta)... ja kui see tehing jääb päeva ainsaks, siis aktsia hind tõusebki päeva lõpuks 15%. Järgmiseks mureks jääb veel aktsia kellelegi omakorda maha parseldada. Mina hõõrun vastutustundetult käsi kokku ning hullun rahapajas, mu vanaema aga saab juurde osta maitsvat maasikamoosi. Ja elu ongi ilusam.
Kuid ma ikkagi kuulaks heameelega seda, mis siis ikkagi konkreetselt mõjutab kaubeldavate aktsiate hindu börsil?
Kuid ma ikkagi kuulaks heameelega seda, mis siis ikkagi konkreetselt mõjutab kaubeldavate aktsiate hindu börsil?
Tee ostu ja müügihinna vahe selgeks. Ja termin spread.